Βενεζουέλα: «Κατρακύλησαν» κατά 40% οι εξαγωγές πετρελαίου μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ
- 01/03/2019, 09:38
- SHARE
Την 28η Ιανουαρίου, η αμερικανική κυβέρνηση απαγόρευσε σε πελάτες από τις ΗΠΑ να πληρώνουν για πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα ωσότου σχηματιστεί κυβέρνηση από τον Χουάν Γκουαϊδό.
Οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας μειώθηκαν κατά 40% τον πρώτο ολόκληρο μήνα αφότου τέθηκαν σε εφαρμογή οι κυρώσεις των ΗΠΑ με σκοπό την αποπομπή από την εξουσία του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, υποδεικνύουν δεδομένα από την δημόσια επιχείρηση VSA και την Refinitiv Eikon.
Την 28η Ιανουαρίου, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε σε πελάτες από τις ΗΠΑ να προβαίνουν σε πληρωμές για πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα ωσότου σχηματιστεί κυβέρνηση από τον αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό αρχηγό του Κράτους, τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ικανή να εισπράττει τα χρήματα.
Οι εξαγωγές αργού και καυσίμων από τη Βενεζουέλα μειώθηκαν έκτοτε στα 920.000 βαρέλια την ημέρα, δείχνουν τα δεδομένα, από 1,47 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα και 1,66 εκατ. βαρέλια καυσίμων την ημέρα τους προηγούμενους τρεις μήνες κατά μέσον όρο, σύμφωνα με τα δεδομένα.
Σχεδόν το 70% των φορτίων πετρελαίου από τη Βενεζουέλα μετά την 28η Ιανουαρίου πήγαν σε πελάτες της VSA στην Ασία, με την Ινδία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη και την Κίνα. Η Σιγκαπούρη αποτελεί κόμβο για την αποθήκευση, τη διαμετακόμιση και την επανεξαγωγή.
Η Ευρώπη, που εισήγαγε μικρές ποσότητες του πετρελαίου της Βενεζουέλας πριν τεθούν σε εφαρμογή οι αμερικανικές κυρώσεις, αύξησε το ποσοστό της στο 15%. Την ακολούθησαν παρά τις κυρώσεις οι ΗΠΑ με 11% και οι χώρες της Καραϊβικής Θάλασσας με 2%, κατά τα δεδομένα.
«Δεχόμαστε επίθεση»
Συνολικά, η VSA εξήγαγε 675.000 βαρέλια αργού την ημέρα και 245.000 βαρέλια καυσίμου την ημέρα, από 1,28 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα και 200.000 καυσίμου την ημέρα πριν τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις. Από τα στοιχεία εξαιρούνται ποσότητες που βρίσκονται εν πλω.
«Η VSA και ολόκληρη η χώρα υφίστανται βάρβαρη επίθεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που προσπαθεί να πλήξει τα έσοδα και τη λειτουργία της εταιρείας», τόνισε ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας Μανουέλ Κεβέδο την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνόδου στη Σαουδική Αραβία.
Η VSA αύξησε τις ανταλλαγές αργού με καύσιμα με τους πελάτες της και με μεσίτες για να διατηρήσει τις ροές προς και από τις διεθνείς αγορές εν μέσω των κυρώσεων. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εξάλλου επιτρέψει να υπάρξει μεταβατική περίοδος που επιτρέπονται πληρωμές και παραδόσεις, ως τον Απρίλιο.
Τον Μάρτιο αναμένεται να διατίθενται περί τα 1 εκατ. βαρέλια αργού και διυλισμένων προϊόντων την ημέρα, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Διπλό βέτο από Ρωσία και Κίνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το αμερικανικό ψήφισμα
Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο σήμερα στον ΟΗΕ επί ενός σχεδίου ψηφίσματος των ΗΠΑ, που καλούσε υπέρ της διεξαγωγής «ελεύθερων, δίκαιων κι αξιόπιστων» προεδρικών εκλογών και της «απρόσκοπτης διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Βενεζουέλα.
Η Νότια Αφρική, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταψήφισε, επίσης, το αμερικανικό κείμενο, το οποίο στήριξαν εννέα χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές και λατινοαμερικάνικες. Τρεις χώρες απείχαν: η Ισημερινή Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Ινδονησία.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια κατήγγειλε ένα ψήφισμα χωρίς προηγούμενο που επανέρχεται στην «καθαίρεση ενός προέδρου». «Οι ΗΠΑ επιμένουν στην κλιμάκωση», επισήμανε. «Στόχος είναι η αλλαγή του καθεστώτος» υπογράμμισε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Από την άλλη, η Ρωσία δεν κατάφερε να υπερψηφιστεί ένα ψήφισμα για τη Βενεζουέλα, που στόχευε στο να καταδικάσει «τις απειλές προσφυγής στη βία» εναντίον του Καράκας, που διατυπώνουν συχνά οι ΗΠΑ. Τη Μόσχα στήριξαν μονάχα η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Ισημερινή Γουινέα. Το ρωσικό ψήφισμα υπογράμμισε επίσης «την αναγκαιότητα πλήρους σεβασμού των αρχών της ανθρωπιάς, της ουδετερότητας, της αμεροληψίας και της ανεξαρτησίας στην παροχή διεθνούς βοήθειας».
Οι ΗΠΑ, τα πέντε μέλη του Συμβουλίου από την Ευρώπη (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Πολωνία, Βέλγιο) και το Περού το καταψήφισαν. Τέσσερις χώρες απείχαν: η Ινδονησία, το Κουβέιτ, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Ακτή Ελεφαντοστού.
Η ρωσική πρόταση δεν προσέφερε «καμία λύση στην κρίση, δίνει την ψευδαίσθηση μιας Βενεζουέλας, όπου επικρατεί η ειρήνη, την ώρα που 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα» δήλωσε νωρίτερα, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ο πρεσβευτής της Γαλλίας, Φρανσουά Ντελάτρ.