Βενιζέλος: Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποκλειστεί από την αγορά ομολόγων

Βενιζέλος: Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποκλειστεί από την αγορά ομολόγων

Για περιθώριο αλλαγής των αποφάσεων σχετικά με το σχέδιο αγοράς ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να αποκλειστεί από την αγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια της συνέντευξής του στο κεντρικό δελτίο του «ΑΝΤ-1», απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα κάνει τα πάντα για μη γίνει αυτό.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι αν γίνεται παρόμοια συζήτηση μπορεί να οφείλεται στο ότι κάποιοι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι σε μια «ενδιάμεση κατάσταση. Σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις αυτές δεν λαμβάνονται εφάπαξ (σ.σ. άρα μπορούν να αλλάξουν) όπως και ότι η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει μόνο 35 δισ. ελληνικών ομολόγων, όσα, δηλαδή, έχουν μείνει σε χέρια ιδιωτών μετά το PSI.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε το όποιο σχετικό πρόβλημα στην πολιτική αβεβαιότητα και στην άρνηση αναγνώρισης της συνέχειας του κράτους.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κατανομή του κόστους μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι πρόκειται για ιστορική αδικία, να έχουν τα δύο κόμματα τουλάχιστον ίση ευθύνη για όσα συνέβησαν στη χώρα και αυτές να μοιράζονται άνισα. Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ για οικειοποίηση έργου, καθώς εμφανίζεται να έχει επιτύχει εκείνη όσα πετύχαμε εμείς.

Επέμεινε στις θέσεις του ότι το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν οι επιλογές της περιόδου 2010-2011, οι οποίες δημιούργησαν τα μεγάλα προβλήματα στο κόμμα, το οποίο, την ίδια περίοδο, οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν να κινείται σε ποσοστά 3-4%.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι η χρήσιμη ψήφος είναι στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε έμμεσα το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών υπονομευτή της παράταξης, το Ποτάμι ετερόκλητη συμμαχία και εξέφρασε την απορία του για τη μνημονιακή πορεία αντιμνημονιακών δυνάμεων (σ.σ. εννοεί τον ΣΥΡΙΖΑ) που επιδιώκουν παράταση του μνημονίου.

«Ωμό και κυνικό το Eurogroup»
«Ο Φεβρουάριος είναι εξαιρετικά κρίσιμος, άρα πρέπει να ολοκληρωθούν οι συνταγματικές διαδικασίες και να πάει η ελληνική κυβέρνηση εκ μέρους όλης της χώρας να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση, να την κάνει όσο μπορεί καλύτερα, αλλά τα περιθώρια είναι πολύ συγκεκριμένα, θα έλεγα στενά, δεν πρόκειται να χαριστεί κανείς σε μια νέα κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «360 Μοίρες» στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει η συνέχεια του κράτους, ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν όμως οι κρατικές δεσμεύσεις και οι εθνικές στρατηγικές μένουν, ότι δεν υπάρχει περιθώριο για δεύτερες εκλογές, «θα είναι καταστροφή» γιατί δεν θα έχουμε χρόνο να κάνουμε τη διαπραγμάτευση, θα βρεθούμε στις 28 Φεβρουαρίου με σοβαρά προβλήματα.

Μιλώντας εκ πείρας, είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα συγκρίσιμο με το Eurogroup, το οποίο είναι πάρα πολύ ωμό και πάρα πολύ κυνικό, βασίζεται στα συμφέροντα των εθνικών οικονομιών και στην ανάγκη προστασίας του νομίσματος. Ερωτηθείς ένα έχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης μια ομάδα οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ αν βρεθεί στο Eurogroup, διευκρίνισε ότι στο Eurogroup θα βρεθούν δύο άτομα, μόνο ο υπουργός Οικονομικών και ο συνεργάτης του που πηγαίνει στο Euro Working Group. Ερωτηθείς εάν εκείνοι θα έχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης όπως υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε «ούτε κατά διάνοια», για να προσθέσει ότι «μπορεί να γίνουν μονομερείς κινήσεις που θα είναι κινήσεις απελπισίας, τις οποίες δεν συνιστώ, τις οποίες πρέπει να αποφύγουμε». Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «αν δεν έχεις ζήσει τη διαπραγμάτευση μέσα στο Eurogroup με την τρόικα, αλλά κάνεις απλώς επαφές ενημερωτικές, δεν έχεις εικόνα του τι πραγματικά διακυβεύεται» και πρόσθεσε ότι «στα θέματα της διαπραγμάτευσης πρέπει να είσαι ψύχραιμος, αποφασιστικός και να μπορείς να πεις τα επιχειρήματα και να μπλοφάρεις αν χρειαστεί, όμως αν δεν κάθεσαι στη θέση του υπεύθυνου διαπραγματευτή δεν καταλαβαίνεις την πίεση, την ευθύνη». Είπε ότι πολλές φορές σε πνίγει το δίκιο γιατί υπάρχουν παράλογα πράγματα και πως όμως η Ευρώπη δεν έχει πειστεί ποτέ ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν με άλλον πιο ήπιο τρόπο. «Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις, είναι το σύστημα πολύ σκληρό και απαιτητικό και πάρα πολύ φοβισμένο το ίδιο», υπογράμμισε.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κόπτεται να είναι συγκυβέρνηση, ότι δεν είναι άλλοθι, ούτε κυβερνητικός μπαλαντέρ, αλλά ότι «εμάς μας ενδιαφέρει η εθνική στρατηγική» και πως το ιδεώδες θα είναι να είναι μέσα και το δεύτερο κόμμα. Αν πάρουμε, είπε, το σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος, η ΝΔ, λόγω των ιστορικών θέσεών της, δεν μπορεί να πει ότι δεν μπαίνει. Επιπλέον είπε ότι αν εκλάβουμε ως δεδομένο το σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, το κρίσιμο στοιχείο είναι το ΠΑΣΟΚ, «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι το αντίβαρο».

Σημείωσε ακόμα ότι δεν είναι λύση ούτε η στρατηγική του «άγαρμπου εκφοβισμού» ούτε του «αφελούς ή κουτοπόνηρου εξωραϊσμένου εφησυχασμού». Κατηγόρησε δε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επαγγέλλεται την επανάληψη των λαθών και μίλησε για τις ευθύνες της ΝΔ. Στο ρητορικό ερώτημα: «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ;» διερωτήθηκε εξίσου ρητορικά: «Αν θυσιαστεί και εκτελεστεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ θα σωθεί η χώρα; Θα είναι η γυναίκα του πρωτομάστορα στο γεφύρι της ‘Αρτας και θα σταθεί το γεφύρι;». «Θα είναι στοιχειωμένο το γεφύρι», τόνισε.

Ερωτηθείς ποια εντύπωση αποκόμισε από τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή και την προ καιρού επίσκεψή του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι είναι ένας άνθρωπος νέος που για να φτάσει εκεί που έφτασε έχει ικανότητες προφανώς. «Αλλά εδώ το θέμα είναι οι προσωπικές ικανότητες; Να πω ότι έχουν τη σημασία τους οι προσωπικές ικανότητες, χρειάζεται πολύ μεγάλες ικανότητες για να αναλάβεις δύσκολα καθήκοντα και διαπραγμάτευση σε μια πολύπλοκη Ευρώπη, σε έναν απαιτητικό κόσμο», πρόσθεσε.

Μιλώντας ως υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «εδώ αυτή τη στιγμή κάνουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες, σιωπηλές προσπάθειες, να μην προκληθεί καμία κρίση και ταυτόχρονα να μην υπάρξει καμιά υποχώρηση στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Επισήμανε ότι κάθε κρίση μας κόστισε και στα εθνικά θέματα, για να υπογραμμίσει ότι «λοιπόν τώρα δεν θα βγούμε χαμένοι». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ στα μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής διαφορές δεν υπάρχουν, δηλαδή στα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, του Κυπριακού, του στενού σοβαρού καταλόγου των εθνικών θεμάτων». Ερωτηθείς εάν συνεπώς πιστεύει ότι θα υπάρχει μια συνέχεια του κράτους στα εθνικά θέματα αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, απάντησε ότι το εύχεται και το ελπίζει και ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Σε ερωτήσεις αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «υφιστάμεθα μια πίεση λόγω της πρωτοβουλίας του κ. Παπανδρέου να υπονομεύσει την παράταξη του, το κόμμα του πατέρα του, το κόμμα που τον έκανε πρωθυπουργό, το κόμμα που πλήρωσε το κόστος και δικών του επιλογών, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η κοίτη είναι εδώ, ότι χρήσιμη ψήφος για την παράταξη είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ». Επιπλέον, άσκησε κριτική στο Ποτάμι, ως ετερόκλητο σχήμα.