Βενιζέλος: «Υβρίδιο που προέκυψε εξαιτίας της κρίσης, η τρόικα»

Βενιζέλος: «Υβρίδιο που προέκυψε εξαιτίας της κρίσης, η τρόικα»

Ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.

«Θέλουμε αξιόπιστους, έγκυρους αλλά θεσμικούς συνομιλητές», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας την Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της τρόικας.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε στην τρόικα τα αίτια της σημερινής κατάστασης, η οποία -όπως είπε- ανάγεται στο πραγματικό και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της. Την χαρακτήρισε «υβρίδιο», το οποίο προέκυψε λόγω της κρίσης κι από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπόρεσε να προβλέψει το ενδεχόμενο μιας κρίσης.

Όλα αυτά, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνιστούν αμφισβήτηση του θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, που δεν μπόρεσαν ούτε να προβλέψουν ούτε να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «προϋπολογισμό της εξόδου από την κρίση» τον προϋπολογισμό που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, παρ’ ότι η συζήτηση γίνεται, ενώ εκκρεμεί η συμφωνία με την τρόικα επί των προϋποθέσεων εξόδου από την κρίση: «Ο προϋπολογισμός που συζητείται και θα ψηφιστεί σηματοδοτεί την έξοδο από το Μνημόνιο».

Διαβάστε ακόμη: Τα νοικοκυριά χωρίς ρεύμα στη σύσκεψη για την ενέργεια

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ισχύει το «όχι» για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, που «δεν τα αντέχει η κοινωνία και η οικονομία και το «ναι» σε διαρθρωτικά μέτρα «για κανονικό κράτος». Επιπλέον, χαρακτήρισε «πρόκληση» το να «κυριαρχούν στη συζήτηση τα θέματα των πλειστηριασμών και των ομαδικών απολύσεων».

Ως προς την προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το εννοούμε αμετάκλητα», ενώ απαντώντας στο επιχείρημα, όπως είπε, των συνομιλητών της κυβέρνησης στην τρόικα ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατηρηθεί η συνείδηση της υποχρέωσης να πληρώνεις το δάνειο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι Έλληνες έχουν πλήρη συνείδηση και πως αν κάποιος δεν έχει καθόλου εισόδημα, δεν μπορεί βεβαίως να πληρώσει και συνεπώς πρέπει να υπαχθεί σε μια ρύθμιση. «Δεν μιλάμε για ‘στρατηγικούς κακοπληρωτές’ και ‘μπαταχτσήδες’, μιλάμε για το φτωχό και το μεσαίο νοικοκυριό» είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το «μεγάλου ατού» και πως αυτό θα διανεμηθεί κατά τα 2/3 για την αποκατάσταση αδικιών.

Φωτογραφία: Παντελής Σαΐτας