Βενιζέλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή στη λαϊκιστική αδιαλλαξία»

Βενιζέλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή στη λαϊκιστική αδιαλλαξία»

Μήνυμα «ενότητας προς τη Δημοκρατική παράταξη» έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ομιλία εφ’όλης της ύλης ήταν αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας, στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, σ τη συζήτηση που έχουν ανοίξει οι γερμανικές εκλογές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στις ευρωεκλογές,σ την εκδήλωση του Κινήματος για την 3η Σεπτέμβρη, αλλά και στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη που επικαλείται το ΑΠΕ -ΜΠΕ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν πρέπει να έχει καμία αμφιθυμία» καθώς «οι λόγοι οι οποίοι μας οδήγησαν στην κυβέρνηση συνεργασίας τον Ιούνιο του 2012 και στην επιβεβαίωση της επιλογής μας αυτής τον Ιούνιο του 2013, εξακολουθούν να είναι όλοι ενεργοί και ισχυροί» και συμπλήρωσε ότι «η αμφιθυμία σκοτώνει το ΠΑΣΟΚ».

Αναφορικά με την προγραμματική συμφωνία, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η διατύπωσή της έπρεπε να γίνει «μετά το πρώτο κύμα της αντιπαράθεσης με την τρόικα και όλη αυτή την ιστορία της εκταμίευσης των προηγουμένων δόσεων» και πως «τώρα έχει πια διαμορφωθεί το πλαίσιο των σχέσεων μαζί τους». Επιπλέον, είπε στα μέλη του Π.Σ. ότι έχει ετοιμαστεί ένα πολυσέλιδο πλήρες κείμενο σημείων για την προγραμματική συμφωνία και ότι «τώρα θ’ αρχίσει η συζήτηση επί του κειμένου, τουλάχιστον όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς».

Έντονη κριτική για το χρέος από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε σχετικά με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι παρατηρεί τους τελευταίους δύο μήνες, «παρά τα επιφαινόμενα και τη ρητορική, μια γενικευμένη στρατηγική αμηχανία». Ειδικότερα, υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσθέτει νέα επιχειρήματα και δεν έχει μια νέα δυναμική ιδεών και προτάσεων», αλλά «αρκείται στο να κάνει πάλι μια «αριστερή» στροφή στη λαϊκιστική αδιαλλαξία». «Η Χρυσή Αυγή δεν έχει δημιουργήσει, με εξαίρεση την Αλβανία, κρίσιμα νέα happenings στην εσωτερική πολιτική ζωή», είπε και υπογράμμισε ότι «βεβαίως είναι άκρως επικίνδυνο αυτό που κάνει στην εξωτερική πολιτική με την Αλβανία κυρίως αλλά και με τα Σκόπια δευτερευόντως».

Για το ΚΚΕ εκτίμησε ότι έχει υποστεί «ένα πολύ ισχυρό πλήγμα με τη διαχείριση του ζητήματος του 902», ενώ για τους Ανεξάρτητους Έλληνες υποστήριξε ότι «έχουν απόλυτη κρίση ταυτότητας».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι «η αδυναμία της ΔΗΜΑΡ μετά τον Ιούνιο να τοποθετηθεί στη συμπολίτευση ή στην αντιπολίτευση, είναι καταλυτική».

Μέρκελ: «Οι χώρες του Νότου να παραδειγματιστούν από την Γερμανία»

«Ο Γερμανός πολίτης δεν έχει επιβαρυνθεί καθόλου»
Όσον αφορά στη συζήτηση που, όπως είπε, έχουν ανοίξει οι γερμανικές εκλογές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αστείο» «το επιχείρημα που λέει ότι ο Γερμανός πολίτης δικαιούται να ξέρει εάν θα επιβαρυνθεί με πρόσθετη βοήθεια» και αυτό διότι, όπως τόνισε, «ο Γερμανός πολίτης δεν έχει επιβαρυνθεί με τίποτα ως τώρα», «η Γερμανία δεν έχει εκχωρήσει τίποτα και δεν έχει χάσει απολύτως τίποτα». Συνεχίζοντας, είπε ότι «έχει κερδίσει τους τόκους του δανείου που εγγυήθηκε, άρα έχει ένα μικρό, άμεσο κέρδος κι έχει ένα τεράστιο έμμεσο όφελος από τη διεύρυνση των πλεονασμάτων του δικού της ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και από τη δική της εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων δανεισμού που αντανακλάται και στην πραγματική της οικονομία».

Μήνυμα στο όλον ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε ακόμη στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη, λέγοντας ότι θα αποτιμηθεί η πορεία του Κινήματος σε όλη την μεταπολιτευτική περίοδο, «αλλά κυρίως θα αναδειχθούν οι μελλοντικές προτεραιότητες και πολιτικές της Δημοκρατικής Παράταξης». Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι το ΠΑΣΟΚ καλεί τους πάντες, εκπέμπει «μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της Δημοκρατικής Παράταξης» και τόνισε ότι «το συνέδριο εκπέμπει πολύ σοβαρά και αξιόπιστα μηνύματα και κόβει την όρεξη στη φημολογία, τη μιζέρια, την υπονόμευση, όλο αυτό το οποίο υφιστάμεθα».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως το θέμα του εκλογικού συστήματος και γενικότερα των αλλαγών στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς, θα απασχολήσει πάρα πολύ τους επόμενους μήνες και πρότεινε τον Κώστα Σκανδαλίδη για τον ρόλο του συντονιστή στην προσπάθεια για εξειδίκευση των προτάσεων που έχει παρουσιάσει το ΠΑΣΟΚ.