«Βεντέτα» μεταξύ Κλίντον και Ομπάμα

«Βεντέτα» μεταξύ Κλίντον και Ομπάμα

Μίση και πολιτική ίντριγκα στο νέο βιβλίο για τις σχέσεις των δύο ισχυρών πολιτικών οικογενειών, εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016.

«Μισώ τον Ομπάμα πιο πολύ απ’ όλους όσους γνωρίζω, απ’ οποιονδήποτε πάνω στη γη»! Η εξομολόγηση του Μπιλ Κλίντον σε στενό κύκλο συνεργατών του δεν άφηνε περιθώρια για παρερμηνείες. Του κρατά λέει «μανιάτικο» εδώ και έξι χρόνια, όταν στην προεκλογική εκστρατεία του 2008 ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε τον προκάτοχό του για ρατσισμό.

Τα αισθήματα φαίνεται όμως πως είναι αμοιβαία, όπως εξιστορεί στο νέο αποκαλυπτικό βιβλίο του ο συγγραφέας Έντουαρντ Κλάιν, πρώην αρχισυντάκτης του κυριακάτικου περιοδικού των New York Times. Αλλά το μίσος, γράφει στο «Βεντέτα: οι Κλίντον εναντίον των Ομπάμα», δεν περιορίζεται μόνον μεταξύ των δύο ανδρών.

«Πολλά βράδια, η Μισέλ Ομπάμα και η έμπιστη σύμβουλός της, Βαλερί Τζάρετ, συναντώνται σε μία ήσυχη γωνιά του Λευκού Οίκου», εξιστορεί ο Κλάιν, σε αποσπάσματα του βιβλίου που παρουσιάζει η New York Post. «Συνήθως ανοίγουν ένα μπουκάλι Chardonnay, μιλάνε για τη Σάσα και τη Μάλια (τις κόρες του προεδρικού ζεύγους) και κουτσομπολεύουν για όσους αντιπαθούν. Το αγαπημένο «τέρας» τους είναι η Χίλαρι Κλίντον, που τις έχουν δώσει το παρατσούκλι «Hildebeest»: ένα μείγμα του ονόματός της και της δασύτριχης, απειλητικής αντιλόπης της Αφρικής».

Η πραγματική αιτία για αυτή την ανοιχτή πια, πλην παρασκηνιακή έχθρα μεταξύ των δύο ισχυρότερων ζευγαριών του κυβερνώντος κόμματος των Δημοκρατικών δεν είναι παρά οι πολιτικές φιλοδοξίες, ένθεν κι ένθεν, κυρίως δε των δύο γυναικών.

Η Χίλαρι δεν έχει κρύψει τις βλέψεις της να γίνει από το 2016 η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Η Μισέλ από την άλλη έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέβει στην πολιτική, διεκδικώντας πιθανόν τη θέση της γερουσιαστού του Ιλινόις (ακολουθώντας έτσι τα «χνάρια» του συζύγου»). Προφανώς, παρά τη δυσλειτουργική, κάκιστη σχέση τους, τα δύο προεδρικά ζεύγη θα πρέπει να καταλήξουν σε μία συμφωνία «δούναι και λαβείν».

«Τώρα έχουμε και οι δύο να ζητήσουμε χάρες από τον άλλο και δεν θα είναι ευχάριστο αυτό», φέρεται να δήλωσε ο Μπιλ Κλίντον σε προσωπικούς του φίλους. «Πρέπει όμως να κάνω αυτόν τον τύπο (τον Ομπάμα) να αισθάνεται ότι μου χρωστά και να τον πάρω με το μέρος μας» στην κούρσα για την προεδρία.

Προς στιγμήν, το «παζάρι» συνεχίζεται, με μπόλικη ψυχρότητα και ίντριγκα και από τις δυο πλευρές. Υπάρχει ωστόσο μία παράμετρος στην υποθετική προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα προβληματική, παρατηρεί ο Έντουαρντ Κλάιν.

Δεν έχει να κάνει με την έχθρα μεταξύ των πρώην και νυν «ενοίκων» του Λευκού Οίκου, αλλά με την κακή κατάσταση της υγείας της ίδιας της 66χρονης πρώην Πρώτης Κυρίας. «Πρέπει να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση για το υπόλοιπο της ζωής της, ήταν η σαφής προειδοποίηση των γιατρών στον Μπιλ Κλίντον», γράφει ο Κλάιν στο βιβλίο του, «Βεντέτα», μετά το λιποθυμικό επεισόδιο που είχε η Χίλαρι στα τέλη του 2012 και την διάσειση που υπέστη από την πτώση της τότε Αμερικανίδας ΥΠΕΞ.

Όλα αυτά δεν συνέβησαν στο σπίτι των Κλίντον όπως ανέφεραν τότε τα ΜΜΕ -γράφει ο Κλάιν- αλλά στο γραφείο της στον έβδομο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο νοσοκομείο New York Presbyterian του Μανχάταν όπου νοσηλεύτηκε, οι γιατροί διέγνωσαν πολλαπλά προβλήματα, με πιο σοβαρό μία εγκάρσια φλεβική θρόμβωση μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου, πίσω από το δεξί της αυτί.

«Ο θρόμβος στον εγκέφαλο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο», αναφέρει ανωνύμως στο βιβλίο ένας ειδικός που -όπως επισημαίνεται- έχει ιδία γνώση της κατάστασης της Κλίντον. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η ζωή της Χίλαρυ θα βρίσκεται εφεξής σε μόνιμη απειλή, σε κάθε αεροπορικό ταξίδι της – όπως αυτά που θα χρειαστεί να κάνει τακτικά, εάν κι εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αν και δεν έχει στη δημοσιότητα τα ιατρικά αρχεία της από το 2008 κι εντεύθεν -όπως συνηθίζεται να κάνουν οι επίδοξοι προεδρικοί υποψήφιοι στις ΗΠΑ- η Χίλαρι υπόσχεται ότι, εφόσον θέσει υποψηφιότητα για το 2016, θα το πράξει, προφανώς για να «βουλώσει στόματα» των επικριτών της. Προ ημερών, σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο ABC News, παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να παίρνει αντιπηκτικά για όλη της τη ζωή. Τόνισε πάντως ότι η υγεία της «είναι μια χαρά» και ότι την προσέχει.

Διαβάστε ακόμη:

Η Χίλαρι Κλίντον λέει ότι έχει ξεπεράσει το σκάνδαλο Λεβίνσκι

Η Χίλαρι Κλίντον είναι η «εκλεκτή» πρόεδρος του Γουόρεν Μπάφετ

Ποιος φοβάται τη Χίλαρι Κλίντον