Verge.Capital: Κέρδισε στο Disrupt Greece και φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή fintech σκηνή

Verge.Capital: Κέρδισε στο Disrupt Greece και φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς στην ευρωπαϊκή fintech σκηνή

Η Ιωάννα Στανεγλούδη και ο Γιάννης Γκιόκας μας μιλούν για την ιδέα που έκλεψε τις εντυπώσεις στον διαγωνισμό καινοτομίας.

Η Ιωάννα Στανεγλούδη μόλις έχει ολοκληρώσει την τελική της παρουσίαση στον τελικό του μεγάλου διαγωνισμού Disrupt Greece, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες αλλά και απαιτητικό κοινό.

Είναι ιδιαίτερα αγχωμένη, καθώς βασικός της στόχος είναι να αποδώσει όσο το δυνατόν καλύτερα γιατί η Verge.Capital και οι λύσεις που προσφέρει, αξίζουν να πάρουν την πρώτη θέση και το χρηματικό έπαθλο των 15.000 ευρώ.

Η κριτική επιτροπή συνεδριάζει και μετά από λίγα λεπτά είναι έτοιμη να ανακοινώσει την τελική της απόφαση.

«Ήμουν απίστευτα αγχωμένη. Πιστεύω πάρα πολύ στο Verge.Capital και σε αυτό που έχει να προσφέρει σε όλους μας και δεν θα ήθελα ποτέ να του στερήσω την ευκαιρία να αναδειχθεί, επειδή εγώ είχα τρακ. Σε κάθε περίπτωση έχω να δηλώσω πως το αποτέλεσμα με αντάμειψε, κυρίως γιατί τελικά είδα ότι μπορώ να τα καταφέρω και το κοινό δεν τρώει ανθρώπους» αναφέρει στο Fortune η Co-Founder της εταιρείας.

Και όντως έτσι έγινε. Μέσα από μια διαδρομή περίπου έξι μηνών, η startup που έχει ως στόχο να γίνει «credit score provider» για την αγορά της Ε.Ε, κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα του διαγωνισμού που διοργανώνουν Fortune και ID-GC, με στρατηγικό συνεργάτη την εταιρεία Παπαστράτος.

Η Ιωάννα, με εμπειρία 16 χρόνων στο χρηματοπιστωτικό και συμβουλευτικό κομμάτι και συνεργασίες με εταιρείες όπως η Grant Thornton και Ernst & Young, είχε στο πλευρό της τον Co-Founder της εταιρείας Γιάννη Γκιόκα. Γνωστός ως «serial tech entrepreneur» και μέρος του ελληνικού startup οικοσυστήματος από τις πρώτες του μέρες, ο Γιάννης πέτυχε ένα από τα πιο σημαντικά exits μέχρι σήμερα, πουλώντας την Crypteia Networks στον πολυεθνικό κολοσσό της PCCW Global.

verge5

Kαι οι δύο μιλούν στο Fortune για την εμπειρία τους στον διαγωνισμό, για την επιχειρηματική τους ιδέα, για το «μέλλον της εργασίας» και για το οικοσύστημα των startups.

Πώς πήρατε την απόφαση να δηλώσετε συμμετοχή στον διαγωνισμό καινοτομίας Disrupt Greece. Δικαίωσε τις προσδοκίες σας μέχρι στιγμής ο διαγωνισμός;

Ιωάννα Στανεγλούδη: Θέλαμε να ξεκινήσουμε να εκθέτουμε την ιδέα και τη δουλειά μας σε κριτές και κοινό. Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά στην αρχή, να παίρνεις feedback. Ο κύκλος μας μπορεί να μεροληπτεί, αλλά το ευρύ κοινό δεν θα είναι ευγενικό μαζί σου. Επίσης, η φιλοσοφία του διαγωνισμού, η καινοτομία και το disruption με ελληνικό χρώμα είναι κάτι που μας ταιριάζει απόλυτα.

Γιάννης Γκιόκας: Η ομάδα μας δουλεύει πάνω στην ιδέα του Verge.Capital σχεδόν ένα χρόνο και θεωρούμε ότι είμαστε έτοιμοι να βγούμε να μιλήσουμε για αυτό. Το Disrupt Greece ήταν το ιδανικό «launch event» για εμάς δεδομένης της απήχησης και της δημοσιότητας που έχει. Θεωρούμε τους εαυτούς μας δικαιωμένους για τη συμμετοχή μας όχι μόνο γιατί κερδίσαμε, αλλά και για τις επαφές που κάναμε κατά τη διάρκεια του event.

Στο event, με το οποίο κορυφώθηκε το Disrupt Greece, καταφέρατε να βγείτε πρώτοι, κερδίζοντας χρηματικό έπαθλο ύψους 15.000 ευρώ. Ποιο πιστεύετε ότι ήταν εκείνο το χαρακτηριστικό που σας ξεχώρισε από τους υπόλοιπους εννέα διεκδικητές;

ΙΣ: Θεωρώ ότι ιδιαίτερη σημασία έπαιξε το γεγονός ότι η λύση που προσφέρουμε αφορά στον καθένα από εμάς. Επιπλέον, έχει σημαντικά εξωστρεφές χαρακτήρα. Γενικά, θεωρώ ότι μια λύση/ιδέα έχει εξαιρετικές προοπτικές όταν είναι «win-win» και ειδικά όταν όσοι την ακούσουν, σκεφτούν «καλά γιατί δεν το έχει κάνει κανείς αυτό μέχρι τώρα;». Και η λύση που δίνει η Verge.Capital είναι ακριβώς αυτό.

Γ.Γ: Καταρχάς αξίζουν συγχαρητήρια όχι μόνο σε εμάς ή τις άλλες εννέα φιναλίστ, αλλά και στις 80 προτάσεις που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία, μιας που άφησαν το «comfort zone» τους και βγήκαν να υποστηρίξουν μια ιδέα που πιστεύουν πολύ. Όσον αφορά εμάς, μας ευνόησε η τελευταία ερώτηση, αλλά αυτό δεν θα ήταν αρκετό, αν δεν είχαμε δουλέψει πολύ στο να βρούμε λύση πάνω σε ένα πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους καταναλωτές, όσο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

H Verge.Capital φιλοδοξεί να γίνει ο «credit score provider» για την αγορά της Ε.Ε. Πώς καταλήξατε στο να πάρετε αυτή την απόφαση και ποιο «κενό» εντοπίσατε στην ευρωπαϊκή αγορά;

ΙΣ: Πέρα από τα παραδείγματα αποστροφής πιστωτικού κινδύνου που έχουμε ζήσει στη χώρα μας, είχαμε όλοι παραδείγματα ανθρώπων που μετακινούνταν σε άλλη χώρα και ενόσω είχαν χτίσει τη ζωή τους πάνω σε ένα credit profile, στη χώρα προορισμού ήταν άγνωστοι για το τραπεζικό σύστημα. Γενικά, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο «Fintech Industry». Όταν λοιπόν ανακοινώθηκαν οι νέοι κανονισμοί για το «οpen banking», ξέραμε ότι είχε έρθει η ώρα να δράσουμε.

ΓΓ: Τα τελευταία χρόνια ζω και εργάζομαι στη Νέα Υόρκη και εκεί έμαθα από πρώτο χέρι τη σημασία του credit score για οποιαδήποτε συναλλαγή μου, όχι μόνο με τις τράπεζες. Η εμπειρία μου στην αρχή δεν ήταν καλή, καθώς για να το χτίσω έπρεπε να έχω credit, αλλά για να πάρω credit, έπρεπε να έχω credit score. Μια αντίστοιχη ιστορία έχω και από συνάδελφο μου, ο οποίος μετά από χρόνια στο Hong Kong γύρισε στο Λονδίνο, και παρόλο που ήταν SVP στην εταιρεία μας, χρειάστηκε να εγγυηθεί η εταιρεία για να μπορέσει να πάρει γραμμή κινητού τηλεφώνου. Η θεμελιώδης αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, ιδεών και υπηρεσιών, αλλά αυτό δεν ισχύει για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας. Όλα αυτά μας έδειξαν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός κοινού credit score για ιδιώτες, το οποίο θα επιτρέπει σε όλους πρόσβαση σε credit προϊόντα. Έτσι δημιουργήσαμε τη Verge.Capital.

Disrupt Greece 2018: Δείτε όλα όσα έγιναν στον μεγάλο τελικό!

H εταιρεία έχει ένα μοντέλο το οποίο είναι B2B και B2C παράλληλα. Πώς σχεδιάζετε να πείσετε τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ελκύοντας παράλληλα τους πολίτες να δώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα;

[ΙΣ] Το επιχειρηματικό μας μοντέλο είναι «win-win» τόσο για κάθε εμένα και εσένα, όσο και για τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Οι τελευταίοι κερδίζουν δυναμικό και εξελισσόμενο visibility σε υφιστάμενους και νέους πελάτες, νέες αγορές και παράλληλα διευκολύνουν σημαντικά τις εσωτερικές διαδικασίες αξιολόγησης. Εμείς από την άλλη πλευρά κερδίζουμε μια «πιστοποίηση» της πιστοληπτικής μας ικανότητας• ένα «stamp of approval» για την οικονομική μας κατάσταση το οποίο εξελίσσεται μαζί μας, μας δείχνει πως να το διορθώσουμε εφόσον επιθυμούμε και τέλος μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε όπως, όσο και εφόσον θέλουμε.

[ΓΚ] Η υπηρεσία μας είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες και έχει ως στόχο να τους βοηθήσει τόσο στο να καταλάβουν τις παραμέτρους που επηρεάζουν την πιστοληπτική τους ικανότητα, όσο και στο να την βελτιώσουν, ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν τις πιθανότητες τους για λήψη κάποιου δανείου ή πιστωτικής κάρτας. Παράλληλα το γεγονός ότι τους επιτρέπει να πάρουν το score μαζί τους, οπουδήποτε στην Ευρώπη, είναι ένας επιπλέον λόγος να εγγραφούν στην υπηρεσία μας.

Από την άλλη πλευρά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενδιαφέρονται πολύ για την λήψη επιπλέον δεδομένων σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα νέων αιτούντων, αλλά και υπαρχόντων πελατών, πέρα από τα στοιχεία που παρέχουν οι πελάτες και ο Τειρεσίας. Η Verge.Capital επιτρέπει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δουν, τόσο τους νέους αιτούντες, όσο και τους υπάρχοντες πελάτες τους, από μια διαφορετική σκοπιά που αποτυπώνει το credit score με μια πιο ολιστική ματιά.

verge3

Ποιο είναι το μοντέλο εσόδων της εταιρείας και ποια η τεχνολογική «υπεροχή» της πλατφόρμας;

Iωάννα και Γιάννης: Η εταιρεία παρέχει τις υπηρεσίες της δωρεάν στους καταναλωτές και χρεώνει μια μηνιαία συνδρομή στους χρηματοπιστωτικούς και μη οργανισμούς που θέλουν πρόσβαση στο credit report μας. Οι εταιρείες που παρέχουν τραπεζική πίστη, χρηματοπιστωτικά προϊόντα ή post-paid υπηρεσίες (π.χ. εταιρείες κινητής, ρεύματος, αερίου κτλ.) ενδιαφέρονται να γνωρίζουν τη δυνατότητα των συνδρομητών τους να αποπληρώσουν την οφειλή τους και εμείς μέσα από τα μοντέλα που έχουμε χτίσει, μπορούμε να εκμαιεύσουμε την πληροφορία αυτή.

Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους credit scoring η υπηρεσία μας είναι δυναμική και ανανεώνεται σε πραγματικό χρόνο, ενώ η πλειονότητα των υπαρχουσών λύσεων στηρίζεται σε «snapshots» της πιστοληπτικής ικανότητας του πολίτη. Το credit scoring της Verge.Capital χρησιμοποιεί τα δεδομένα που μπορεί να αποκτήσει μέσω των κανονισμών του PSD2 από τις άλλες τράπεζες (πάντα με τη συγκατάθεση του χρήστη, ο οποίος έχει σημαντικό κίνητρο να συνδέσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του με τη Verge.Capital) και ζητά από τους χρήστες να απαντήσουν ένα σύντομο ερωτηματολόγιο με απλές/βασικές ερωτήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το επάγγελμα ή άλλα δημογραφικά στοιχεία. Παράλληλα, στην πλατφόρμα έχουν ενσωματωθεί δημογραφικά δεδομένα, όπως είναι διαθέσιμα από επίσημες πηγές της ΕΕ (όπως είναι για παράδειγμα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών της ΕΕ). Το μοντέλο credit score του Verge.Capital χρησιμοποιεί Αrtificial Intelligence, Machine Learning, συμπεριφορικά στοιχεία, στοιχεία συναλλακτικής συμπεριφοράς και συγκρίσιμα στοιχεία σχετικά με τους χρήστες και κάνει το αποτέλεσμα της ανάλυσης δυναμικό και ακριβές.

Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να παρατηρείς το credit score μοντέλο να μεγαλώνει και να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνοy, όσο αυξάνεται η χρήση του.

H εταιρεία σας ιδρύθηκε πρόσφατα το 2018, και η ομάδα που την «τρέχει» έχει σημαντική εμπειρία στο επιχειρείν. Είναι side job για εσάς αυτή τη στιγμή; Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας;

[ΙΣ] Η εταιρεία μας έχει μερικούς μήνες ζωής, αλλά έχει γνωρίσει σημαντική αποδοχή. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά και να μπορείς να αφουγκράζεσαι την αγορά. Το feedback που λαμβάνουμε, ειδικά μετά το Disrupt Greece, είναι ότι το προϊόν μας έχει τόσο σημαντικό potential που πλέον του αξίζει να είναι κάτω από τους προβολείς μας και να εστιάσουμε όλη μας την προσοχή. Ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί σύντομα η αδειοδότησή μας, προκειμένου να μπορούμε να παρέχουμε την υπηρεσία μας στο κοινό.

[ΓΚ] Το Verge.Capital ξεκίνησε από ένα πραγματικό πρόβλημα που βίωνα στην καθημερινότητα μου, το οποίο θεωρούσα ότι ήταν ένα «data problem», που έχει λύση. Η Ιωάννα μου απέδειξε ότι λύνεται και έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το MVP μας. Το ενδιαφέρον από την αγορά μας δείχνει ότι είναι κάτι που απαιτεί την πλήρη αφοσίωση μας. Άμεσοι στόχοι μας είναι η ολοκλήρωση της αδειοδότησης μας και η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου integration με τραπεζικά συστήματα ανά την Ευρώπη.

Γιάννη, πώς αποφάσισες να εμπλακείς σε ένα νέο project μετά την πώληση της Crypteia και τι προσδοκάς από τη νέα σου επιχειρηματική προσπάθεια;

Η Crypteia Networks ήταν μια μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό startup οικοσύστημα, δεδομένου ότι ένας πολυεθνικός κολοσσός όπως η PCCW Global επέλεξε όχι μόνο να αγοράσει τεχνολογία «made in Greece», αλλά και να τοποθετήσει το Research & Development center της στην Αθήνα, απασχολώντας σήμερα πάνω από 50 άτομα. Στόχος μου είναι να το επαναλάβουμε και το Verge.Capital να γίνει σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή fintech σκηνή. Θεωρώ ότι τόσο η ομάδα μας όσο και η υπηρεσία που παρέχεται έχει αυτά τα εχέγγυα και μένει μόνο να το αποδείξουμε.

Disrupt Greece 2018: Δείτε σε ένα βίντεο τα highlights του μεγάλου event στο Μουσείο Μπενάκη

verge4

Ιωάννα πώς ήταν η εμπειρία να παρουσιάζεις μπροστά σε ένα μεγάλο κοινό την επιχειρηματική σας ιδέα; Πώς είναι το «πέρασμα» από μεγάλες εταιρείες σε μια «startup» λογική;

Ήμουν απίστευτα αγχωμένη. Πιστεύω πάρα πολύ στο Verge.Capital και σε αυτό που έχει να προσφέρει σε όλους μας και δεν θα ήθελα ποτέ να του στερήσω την ευκαιρία να αναδειχθεί, επειδή εγώ είχα τρακ. Σε κάθε περίπτωση έχω να δηλώσω πως το αποτέλεσμα με αντάμειψε, κυρίως γιατί τελικά είδα ότι μπορώ να τα καταφέρω και το κοινό δεν τρώει ανθρώπους (γελάει).

Όσον αφορά στο πέρασμα από μεγάλες εταιρείες στη startup λογική θα το περιγράψω με μια λέξη: «αναζωογονητικό». Με βάση τη λογική που επικρατεί στο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, κερδίζεις ευελιξία και ανεξαρτησία. Για εμένα αυτές οι δύο ιδιότητες είναι απαραίτητες προκειμένου να απελευθερώσω τις δυνατότητές μου.

Ο διαγωνισμός Disrupt Greece είχε φέτος ως κεντρικό άξονα το «Future of Work». Πώς πιστεύετε ότι η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα αλλάξει στην πράξη τον τρόπο που δουλεύουμε;

[ΙΣ] Σίγουρα το περιμένουμε αυτό. Όπως και οι προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις, έτσι και αυτή θα αλλάξει σημαντικά το τερέν. Αλλά αυτό για εμένα είναι το συναρπαστικό. Ο ανασχηματισμός της οικονομίας και της εργασίας είναι αναπόφευκτος και είναι τόσο ενδιαφέρον να παρατηρείς εκείνες που σχηματίζουν σταδιακά το νέο τοπίο• επαγγέλματα να απαξιώνονται και άλλα «πιο στρατηγικά» να γεννιούνται. Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία για να εξελιχθούμε μέσα από την καινοτομία και τη δημιουργικότητα.

[ΓΚ] Πιστεύω ότι ο αυτοματισμός και η μετάβαση σε ένα πιο data driven μέλλον θα έχει πλήθος από θετικές επιπτώσεις δεδομένου ότι ο πλανήτης μας πλησιάζει όλο και περισσότερα στα όρια του.

Πρόσκαιρα αυτό θα δημιουργήσει εντάσεις, καθώς οι εργασίες που θα μπορούν να αντικατασταθούν από τις μηχανές, θα χαθούν από τα ανθρώπινα χέρια. Παράλληλα όμως, αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη χρήσης της ανθρώπινης ευφυίας σε άλλους τομείς προστιθέμενης αξίας, ώστε να μπορέσουμε να επεκτείνουμε τα όρια μας. Αυτό θα απαιτήσει επενδύσεις στην περεταίρω εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο νέο του ρόλο.

verge1

Θα ήθελα τη γνώμη σας για το ελληνικό startup οικοσύστημα. Πιστεύετε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου και ποια είναι τα σημαντικότερα εμπόδια για έναν νέο entrepreneur σήμερα;

[ΙΣ] Θεωρώ ότι το ελληνικό οικοσύστημα έχει εξελιχθεί σημαντικά, κυρίως όσον αφορά στη σοβαρότητα των ιδεών, των επιχειρηματιών, αλλά και των τρόπων υλοποίησης τους. Προσωπικά θεωρώ ότι σημαντικότερο εμπόδιο για έναν νέο entrepreneur είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Εμείς καθορίζουμε πως βλέπουμε τον εαυτό μας, την ιδέα μας και πως τοποθετούμαστε στο περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις αυτοπεποίθηση και να πιστεύεις ότι η αλήθεια είναι στην ιδέα σου, αλλά πρέπει να έχεις και τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεσαι το feedback που λαμβάνεις από το περιβάλλον σου, το οποίο δεν θα είναι πάντα αυτό που θέλουμε ή περιμένουμε. Πρέπει να μπορούμε να αξιολογήσουμε τον πομπό της πληροφορίας, αλλά κυρίως και πρωτίστως εμάς τους ίδιους, πάντα με διάθεση για βελτίωση. Εάν η αντίληψή μας είναι στρεβλωμένη ή μεροληπτική θα συναντάμε δυσκολίες μέχρι να μάθουμε και να βελτιωθούμε τόσο, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον ίδιο σκόπελο πιο εύκολα την επόμενη φορά.

[ΓΚ] Όντας μέρος του οικοσυστήματος από τις πρώτες μέρες του, θεωρώ ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα προόδου. Το γεγονός ότι έχουν γίνει σχεδόν δέκα exits, άρα το οικοσύστημα έχει αποδείξει ότι μπορεί να φτάσει στην πηγή και να πιει νερό, αποδεικνύει ότι έχουμε τόσο το ταλέντο, όσο και τον τρόπο να χτίσουμε εταιρείες που έχουν πραγματικά διεθνή χαρακτήρα και να τραβήξουμε το ενδιαφέρον κολοσσών όπως η Splunk, η Samsung, η Daimler, η PCCW Global κ.ά. να επενδύσουν σε made in Greece προϊόντα. Παράλληλα τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά κεφάλαια που έγιναν διαθέσιμα μέσω του Equifund για την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη του επιχειρείν στη χώρα είναι ένα σημαντικό όπλο, πολύ πιο ισχυρό από τα Jeremie Funds μερικά χρόνια πίσω.

Αυτό που ακόμα λείπει από το οικοσύστημα είναι η ύπαρξη ενός δικτύου από μέντορες με πραγματική hands on εμπειρία στον χώρο του επιχειρείν, και όχι μόνο στον χώρο του management ή τον ακαδημαϊκό, αλλά και ένα μεγάλο exit που θα βάλει την Ελλάδα στο χάρτη των χωρών με δυναμικά startup οικοσυστήματα.

Αν εξαιρέσουμε τα διάφορα θεσμικά εμπόδια, που δεν μπορούν να λυθούν εν μια νυκτί, το μεγαλύτερο εμπόδιο θεωρώ ότι είναι το brain drain μιας που μεγάλο μέρος του πιο ικανού ανθρώπινου δυναμικού έχει ήδη μετεγκατασταθεί σε μητροπόλεις ανά την Ευρώπη και την Αμερική.