Μια εταιρεία να την πιεις στο ποτήρι

Μια εταιρεία να την πιεις στο ποτήρι

Η Ελένη Θεοχάρη ξετυλίγει την ιστορία της ΒΙΚΟΣ από τα πρώτα της βήματα μέχρι την καθιέρωσή της στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού.

Του Απόστολου Μαγγηριάδη

Η Ηπειρωτική Βιομηχανία ΒΙΚΟΣ Α.Ε. είναι μια από τις πλέον γνωστές εταιρείες στον χώρο των εμφιαλωμένων νερών. Ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα με την εμφιάλωση του Φυσικού Μεταλλικού Νερού «Βίκος» από την ομώνυμη πηγή, το οποίο διαθέτει εδώ και 22 χρόνια στην ελληνική αλλά και ξένη αγορά.

Στο «τιμόνι» της εταιρείας βρίσκεται η Ελένη Θεοχάρη, που από το 1992 μέχρι και σήμερα διοικεί την εταιρεία εμφιαλώσεως, την οποία ίδρυσε με τον σύζυγο της Πέτρο Σεπετά το 1990. Η Ελένη Θεοχάρη είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών και του Imperial College του Λονδίνου, ενώ είναι κόρη του πρώτου υπουργού Οικονομικών της Κύπρου και μητέρα τριών αγοριών, τα οποία προετοιμάζονται να αναλάβουν τα ηνία της εταιρείας. Από τη θέση της γενικής διευθύντριας και αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου, δίνει καθημερινά μάχες για την ανάπτυξη της εταιρείας σε ένα άκρως ανταγωνιστικό κλάδο, όπως αυτός του εμφιαλωμένου νερού, αλλά πλέον και στα αναψυκτικά, τα οποία αποτελούν το νέο «στοίχημα» της Βίκος.

Όλα ξεκινούν από την Περίβλεπτο Ιωαννίνων. Η περιοχή βρίσκεται στους πρόποδες του ορεινού όγκου των Ζαγοροχωρίων, ένα δίκτυο αποτελούμενο από 46 χωριά, με απότομες χαράδρες και πυκνά δάση. Εκεί υπάρχουν δύο αναγνωρισμένες πηγές φυσικού μεταλλικού νερού: η πηγή «Ζαγοροχώρια» και η πηγή «Βίκος», που πήρε το όνομά της από το γνωστό ομώνυμο χωριό, το οποίο κυριολεκτικά κρέμεται πάνω από μια εντυπωσιακή χαράδρα.

Ήταν πολλοί αυτοί που προσπάθησαν να αποτρέψουν το όλο εγχείρημα, όμως η Ελένη Θεοχάρη και ο σύζυγός της δεν επηρέαστηκαν. Με αρχική επένδυση 1,2 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωσαν μέσα σε μια τριετία τις κτιριακές εγκαταστάσεις και την πρώτη γραμμή παραγωγής φιαλών – εμφιάλωσης – συσκευασίας.

«Ήμουν η πρώτη που έκοψα τιμολόγια το 1992» θυμάται η Ελένη Θεοχάρη, που είναι σήμερα γενική διευθύντρια και αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας. «Έκανα όλες τις δουλειές: λογιστήριο, Τμήμα Προμηθειών, logistics, έλεγχο ποιότητας κ.ά. Αναπτυχθήκαμε σταδιακά ως επιχείρηση, με πολύ προσεκτικά βήματα και ένα εκπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό, που έπαιξε τον κυριότερο ρόλο».

Έπειτα από 24 χρόνια, η Βίκος Α.Ε. είναι μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις της αγοράς εμφιαλωμένου νερού, με πωλήσεις που το 2013 έφτασαν τα 68,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 12,2 εκατ. ευρώ, ενώ απασχολεί περισσότερους από 200 εργαζομένους. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής της, ενώ τη διετία 2009-2011 ξόδεψε 11 εκατ. ευρώ παρά την οικονομική κρίση. Διαθέτει δύο εργοστάσια εμφιάλωσης νερών και αναψυκτικών σε ιδιόκτητες εκτάσεις 110 στρεμμάτων, ενώ ελέγχει και ένα τρίτο εργοστάσιο, την PETCOM plastics, εταιρεία παραγωγής εξειδικευμένων πλαστικών.

Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η εταιρεία έχει καταφέρει με στοχευμένες κινήσεις να εμφανίζει οικονομική υγεία και πολύ χαμηλό δανεισμό, ενώ για το 2014 η διοίκησή της αναμένει ανάλογα θετικά οικονομικά αποτελέσματα.

Η παραγωγή της είναι καθετοποιημένη και οι συνολικά εννέα υπερσύγχρονες γραμμές παραγωγής έχουν δυναμικότητα 210.000 λίτρων την ώρα. Η εταιρεία έχει στην κατοχή της ιδιόκτητα φορτηγά οχήματα για τη διακίνηση των προϊόντων και την άμεση εξυπηρέτηση των πελατών της, καθώς και δύο κέντρα διανομής και αποθήκευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η Βίκος Α.Ε. διατηρεί κυρίως εγχώριο προσανατολισμό, ενώ ένα 7%-8% του συνολικού τζίρου της προέρχεται από τις αγορές του εξωτερικού. Η εταιρεία εξάγει το νερό της στην Κύπρο, στην ευρύτερη αγορά των Βαλκανίων, στη Γερμανία και στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και σε χώρες εκτός Ευρώπης, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και το Ντουμπάι. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό είναι σχετικά μικρές για τον τζίρο της, κυρίως επειδή οι όγκοι απορροφώνται στην Ελλάδα, με τη Βίκος να θέλει να ικανοποιήσει τους πελάτες ακόμη και στην περίοδο αιχμής, το καλοκαίρι.

«Αυτό που χαρακτηρίζει γενικότερα την επιχείρησή μας είναι πως είμαστε εξωστρεφείς όχι μόνο στην επικοινωνία μας, αλλά και στην αγορά. Προσφέρουμε ένα προϊόν και όχι μια υπηρεσία» επισημαίνει στο Fortune η Ελένη Θεοχάρη. «Ένα φθηνό προϊόν με τεράστιους όγκους και μεγάλο μεταφορικό κόστος. Θέλαμε, λοιπόν, αρχικά να γίνουμε ένα αναγνωρίσιμο brand εντός συνόρων, να αποκτήσουμε μια υγιή βάση ανάπτυξης, πριν ανοιχτούμε στο εξωτερικό» συμπληρώνει.

Το άνοιγμα στο εξωτερικό είναι το «στοίχημα» για τη νέα γενιά της εταιρείας. Ήδη ο μεγάλος γιος της οικογένειας Κωνσταντίνος Σεπετάς εργάζεται από τη θέση του διευθυντή Πωλήσεων και Marketing την τελευταία τετραετία στην επιχείρηση και είναι ο άνθρωπος που συντονίζει τις καμπάνιες του εξωτερικού.

Είναι, επίσης, αυτός που επιβλέπει την είσοδο της Βίκος στην αγορά του αναψυκτικού: Με στόχο την απόκτηση μεριδίου 10% έως το τέλος του χρόνου, η ηπειρώτικη βιομηχανία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι εισέρχεται στα αναψυκτικά με μια πλήρη σειρά νέων προϊόντων. Πρόκειται για μια σειρά από οκτώ αναψυκτικά που συνδυάζουν το φυσικό μεταλλικό νερό από την πηγή «Ζαγοροχώρια» με φυσικούς χυμούς που παράγονται στην Πελοπόννησο και περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– πορτοκαλάδα, λεμονάδα, βυσσινάδα, τόνικ και cola.

«Πάντοτε θέλαμε να εκπλήσσουμε την αγορά, ποτέ δεν βγήκαμε από πριν να διατυμπανίσουμε ένα πρότζεκτ, το κάναμε μόνο όταν ήμασταν απόλυτα έτοιμοι. Έτσι έγινε και με τα αναψυκτικά, δουλεύαμε το πρότζεκτ τα τελευταία δύο χρόνια. Ακόμα και με τον σχεδιασμό τους ασχολούμασταν για πάρα πολύ καιρό» εξηγεί η γενική διευθύντρια της επιχείρησης.

Η νέα σειρά των αναψυκτικών φέρει και αυτή την επωνυμία «Βίκος» και είναι αποτέλεσμα εντατικής έρευνας δύο χρόνων και μιας συνολικής επένδυσης που ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ. Πέντε μήνες μετά το αρχικό λανσάρισμα, έχει κατακτήσει μερίδιο 1,5% στην κατηγορία των non-cola αναψυκτικών, ενώ στους κωδικούς της βυσσινάδας και της γκαζόζας το μερίδιό της προσεγγίζει το 5% και 4%, αντίστοιχα.

«Παρόλο που αργήσαμε να βγούμε στην αγορά το 2013, υπήρξε καλή ανταπόκριση» δηλώνει η Ελένη Θεοχάρη. «Βέβαια, είμαστε νέοι ακόμη στην αγορά, έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε. Ωστόσο, εάν κάτι μας χαρακτηρίζει, αυτό είναι ο ενθουσιασμός και η αφοσίωση, αφού πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο».

Σε όλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής αυτής προσπάθειας η Ελένη Θεοχάρη είχε ως πρότυπο το Evian, που ξεκίνησε τη διαδρομή του από την καρδιά των γαλλικών Άλπεων και έγινε γνωστό για την απόλυτη φυσική αγνότητά του, ένα brand παγκοσμίως αναγνωρίσιμο. Το design, το branding, οι συσκευασίες και η συνολική του πορεία ήταν για τα διευθυντικά στελέχη της Βίκος ένα σημείο αναφοράς για τη δική τους εταιρεία.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της Βίκος έπαιξε και το ανθρώπινο δυναμικό. «Ήταν δύσκολο τα πρώτα χρόνια να προσελκύσουμε πραγματικά αξιόλογα στελέχη» θυμάται η Ελένη Θεοχάρη. «Ξέρετε ποιος ήταν ο μεγάλος μας ανταγωνιστής; Το Δημόσιο. Προσλαμβάναμε νέους ανθρώπους, αυτοί συγκέντρωναν μόρια προϋπηρεσίας και μετά έφευγαν για να διοριστούν σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Ήμασταν απομονωμένοι στα Ιωάννινα και ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να κρατήσουμε ανθρώπους κοντά μας». Όταν πια το όνειρο του Δημοσίου τελείωσε, η πραγματικότητα έκανε πολλούς νέους ανθρώπους να στραφούν και να αναζητήσουν δουλειά σε μια υγιή και αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία. Η Βίκος συνεχίζει να κάνει προσλήψεις ανάλογα με τις αναπτυξιακές προσπάθειές της, ενώ διαθέτει σημαντικό δυναμικό σε μηχανικούς. Όπως εξηγεί η Ελένη Θεοχάρη, οι άμεσοι συνεργάτες της πρέπει να μιλάνε την ίδια γλώσσα με εκείνη και το σύζυγό της, που είναι και οι δυο απόφοιτοι του Πολυτεχνείου.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της, η Ελένη Θεοχάρη έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις τόσο στον τομέα του μάνατζμεντ όσο και στον τομέα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με πιο πρόσφατη αυτή της «Γυναίκα Επιχειρηματίας» από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Από το 1992 ανέλαβε ηγετικές θέσεις στην Βίκος. Έχει διατελέσει υπεύθυνη Διασφάλισης Ποιότητας, R&D, HR και Marketing. «Οι γυναίκες βγαίνουν μπροστά σιγά σιγά με έναν περισσότερο ισορροπημένο τρόπο, σε σύγκριση με το παρελθόν. Κατ’ αρχάς, έχουν ωριμάσει, η συγκυρία δεν μοιάζει με αυτήν πριν από 20 ή 40 χρόνια, που έπρεπε να αγωνιστούν για να αποδείξουν ότι μπορούν».

Η εταιρεία καινοτομεί στην Ελλάδα της κρίσης. Παραμένει προσηλωμένη στην ποιότητα των προϊόντων αλλά και των υπηρεσιών της, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι η πρώτη εταιρεία στον χώρο των εμφιαλωμένων νερών στην Ελλάδα που απέκτησε πιστοποιητικό HACCP ήδη από τον Φεβρουάριο του 2000, ενώ συνεχώς αναβαθμίζει τις πιστοποιήσεις της.

Βρίσκεται σταθερά κοντά στην κοινωνία απορροφώντας ανθρώπινο δυναμικό στην Ήπειρο, σε μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης. Η εταιρεία έχει επίσης ως κύριο άξονα ΕΚΕ την εθελοντική αιμοδοσία. Παράλληλα έχει ενεργό δράση σε πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα.