Βίντεο: Τα θερμά επεισόδια της Βουλής στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Βίντεο: Τα θερμά επεισόδια της Βουλής στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών», Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Δείτε τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά. 

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων.

Συνολικά ψήφισαν 281 βουλευτές.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, ενώ κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. «Παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Η ψηφοφορία κύλισε χωρίς εκπλήξεις, με βάση τα όσα είχαν κάνει γνωστά τα κόμματα τις προηγούμενες μέρες.

Όμως στη συζήτηση η ένταση κατά διαστήματα ήταν μεγάλη.

Στη μέση στο ΠΑΣΟΚ…
Ένα από τα περιστατικά που ξεχώρισαν ήταν η σύγκρουση Τσίπρα – Καμμένου με τη Φώφη Γεννηματά.
Απαντώντας στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ προτιμά το ρόλο του συμπληρώματος της δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως είχε προτιμήσει να παει με Σαμαρά, Βορίδη και Γεωργιάδη, η κυρία Γεννηματά είπε στον κ. Τσιπρα «εσείς τι είδους αριστερά είστε που κυβερνάτε με τους ΑΝΕΛ, την ακροδεξιά απόφυση;».

«Εσείς πήρατε στο κόμμα σας καριερίστες και αριβίστες», είπε η κυρία Γεννηματάστον πρωθυπουργό.
Μάλιστα, είπε στον κ. Τσιπρα «κ. πρωθυπουργέ το μπόνους το διατηρείτε εσείς – έχετε ακέραια την ευθύνη γιατί δεν προσπαθήσατε καν να επιδιώξετε ευρύτερη συνεννόηση για αλλαγές».

«Είστε ουραγός όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη αλλά και όμηρος πολιτικών επιδιώξεων. Χάνετε μια ευκαιρία και υπερασπίζεστε τις επιλογές σας με ύβρεις, κρίμα», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Τον λόγο πήρε και ο κ. Καμμένος που αποκάλεσε την κυρία Γεννηματά παρά φύσιν σοσιαλίστρια και πρόσθεσε «είστε χειροκροτητές του Βορίδη και της ακροδεξιάς απόφυσης της ΝΔ».

«Στο ίδιο κόμμα με τον κ. Βορίδη ήσασταν εσείς» είπε στον κ. Καμμένο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προς τον κ. Τσίπρα δήλωσε «η αλαζονεία έχει και τα όριά της. Μάθετε να χάνετε».

Ένταση ανάμεσα σε Μητσοτάκη – Βούτση
Ένταση επικράτησε επίσης στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, όταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πήρε το λόγο για να απαντήσει «επί προσωπικού» στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για φλερτ με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να κερδίσει ψήφους.

«Επί είκοσι ημέρες διακινείτε μια πολιτική αθλιότητα εναντίον μιας μεγάλης πλειοψηφίας που στηρίζει την απλή αναλογική. Κεντρικά πολιτικά σας στελέχη διακινούν πολιτική αλητεία σε συνεργασία με δημοσιογραφική αλητεία. Έπρεπε να αποδοκιμάσετε», είπε ο Νίκος Βούτσης και τόνισε: «Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι ευπρόσδεκτη η Χρυσή Αυγή, απάντησα πως δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτοι και μη ψήφοι σε κανένα επίπεδο, όπως θα έκανε κάθε πρόεδρος της Βουλής», είπε ο κ. Βούτσης και τόνισε ότι «ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος γνωρίζαμε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής και η συζήτηση έδειξε ότι η Χρυσή Αυγή συμπαρατάσσεται με το μέτωπο που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική».

«Η Βουλή αυτή έχει 300 βουλευτές και από το 2012 ζει μια ιδιότυπη κατάσταση εξαιτίας της ύπαρξης ενός κόμματος, της Χρυσής Αυγής, της οποίας η ηγεσία από ένα σημείο και έπειτα βρίσκεται εγκαλούμενη για ηθική αυτουργία σε σοβαρά εγκλήματα. Έχουν γίνει 800 ψηφοφορίες και ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα μη συνυπολογισμού της ψήφου και των 300 βουλευτών» σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής και κατέληξε:

«Η Αριστερά, ως άτομα και ως ευρύτερη παράταξη, έχουμε δώσει αγώνες και δίνουμε καθημερινά αγώνες με κόστος σε κάθε επίπεδο με τον φασισμό και τους εκπροσώπους του και το ότι δεν έχουν μεγαλύτερη δύναμη οφείλεται στους δικούς μας αγώνες και όχι στη δική σας ατζέντα που τους έφερε εδώ μέσα. Σας προκαλώ, εάν θεωρείτε ότι έχετε επιχειρήματα, να καταθέσετε πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Βουλής, ή να καταδικάσετε όλο αυτό το αφήγημα που στήσατε διότι η ίδια η συζήτηση απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες δυνάμεις, έναντι της απόφασης της απλής αναλογικής».

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας τα όσα καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανέφερε πως το Μαξίμου διέρρεε αριθμητικά σενάρια συμπεριλαμβάνοντας και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για την υπερψήφιση του εκλογικού νόμου. Ταυτόχρονα υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του Ν. Βούτση επιβεβαίωσε αυτά που ο ίδιος είπε, ότι η κυβέρνηση υπολόγιζε και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για την ψήφιση του εκλογικού νόμου.

«Θα περίμενα, κ. πρόεδρε της Βουλής, να υπηρετήσετε το αξίωμά σας με περισσότερη ψυχραιμία και λιγότερη συναισθηματική ένταση. Πόσο μάλλον, που αυτά που είπα επιβεβαιώθηκαν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ρωτώ και εσάς και τον κ. πρωθυπουργό, αν συγκεντρώνατε 200 ψήφους μαζί με τη Χρυσή Αυγή, θα ίσχυε – ναι ή όχι; – ο εκλογικός νόμος; Το Μαξίμου διέρρεε αριθμούς συμπεριλαμβάνοντας και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Τα εννοούσατε ή όχι;».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ανάγκη που την κάνει φιλοτιμία η κυβέρνηση: «Να θυμίσω, επειδή ρωτάτε για αυξημένες πλειοψηφίες, τι είπε ο Σταύρος Δήμας όταν αναζητούσε 180 ψήφους για Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ότι δεν διεκδικεί να εκλεγεί με ψήφους της Χρυσής Αυγής» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κλείνοντας την παρέμβαση του, ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε: «Τιμώ και σέβομαι τους αγώνες της Αριστεράς ενάντια στο φασισμό και την δικτατορία. Εγώ έξι μηνών ήμουν πολιτικός κρατούμενος και έχασα έξι χρόνια από τη ζωή μου στην εξορία. Μαθήματα δημοκρατίας, η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έφερε τη δημοκρατία, δεν δέχεται».Ανταπαντώντας στον Κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υπενθύμισε πως κατά τη διαδικασία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας επί κυβερνήσεως Αντ. Σαμαρά, δύο ανεξάρτητοι βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή, είχαν υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Άγριο επεισόδιο Λεβέντη – Σκανδαλίδη
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος μιλούσε από τις θέσεις των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποκάλεσε τον Βασίλη Λεβέντη, «καθ’ όλα συμπαθή, αλλά γραφικό». Και σχολίασε ότι “όλοι γελάμε με όσα λέει ο Λεβέντης”.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο οποίος παρακολουθούσε την συνεδρίαση από την τηλεόραση του γραφείου του, επέστρεψε στην αίθουσα της Ολομέλειας, πλησίασε οργισμένος τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος συνέχιζε την ομιλία του, και τον ρώτησε φωνάζοντας. «Ντροπή σου. Με αποκάλεσες γραφικό; Είσαι δεκανίκι της Ν.Δ.»
Στη συνέχεια ο Βασίλης Λεβέντης αποχώρησε…

Ο Κώστας Σκανδαλίδης τήρησε ψύχραιμη στάση, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά «η δήλωση περί γραφικότητας» για τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων και το επεισόδιο έληξε χωρίς άλλη συνέχεια.