Βιολάντα: Από διαρροή προπανίου πιθανότατα η φονική έκρηξη – Αναμένονται ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής

Βιολάντα: Από διαρροή προπανίου πιθανότατα η φονική έκρηξη – Αναμένονται ανακοινώσεις της Πυροσβεστικής
Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων "Βιολάντα" στα Τρίκαλα, Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026. Από την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους πέντε εργαζόμενες, που είχαν βάρδια την ώρα του συμβάντος. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην εθνική οδό Τρικάλων - Καρδίτσας. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)
Το ζήτημα της διαρροής προπανίου, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως, αποτελούν το κεντρικό αντικείμενο της προανάκρισης που διενεργεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε διαρροή προπανίου, όπως δείχνουν όλα οφείλεται η έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε πέντε γυναίκες, εργαζόμενες στη μπισκοτοβιομηχανία Βιολάντα στα Τρίκαλα. Εντός των επόμενων ωρών μάλιστα αναμένονται ανακοινώσεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφορικά με τα πρώτα ευρήματα της προανάκρισης για την τραγωδία.

Το ζήτημα της διαρροής προπανίου, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως, αποτελούν το κεντρικό αντικείμενο της προανάκρισης που διενεργεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σύμφωνα με τα πορίσματα των ερευνών, η διαρροή αυτή ήταν εκείνη που προκάλεσε τη φονική έκρηξη και τη μεγάλη πυρκαγιά με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε εργαζόμενες γυναίκες. Στο πλαίσιο της έρευνας δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον καταλογισμό ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση, για πιθανές παραλείψεις ή ελλείψεις στα ζητήματα ασφάλειας.

Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι η διαρροή προπανίου εντοπίστηκε σε υπόγειο σωλήνα, ο οποίος μεταφέρει το αέριο από τη δεξαμενή που βρίσκεται στο προαύλιο του εργοστασίου. Τα στελέχη της ΔΑΕΕ, παρουσία εισαγγελέα που παρακολουθεί από κοντά τις έρευνες, προχώρησαν χθες το βράδυ σε εκσκαφές κατά μήκος του αγωγού, ο οποίος περνά κάτω από υπόγειο αποθηκευτικό χώρο και σε τμήμα της εξωτερικής πλευράς του κτιρίου. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το χώμα ήταν νωπό, ένδειξη ενεργής διαρροής.

Τα κρίσιμα ερωτήματα – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου

Επειδή υπήρχαν εδώ και καιρό αναφορές για έντονη οσμή αερίου στον χώρο, οι αρμόδιες αρχές διερευνούν πλέον κρίσιμα ερωτήματα: αν υπήρχαν συστήματα ανίχνευσης διαρροής, γιατί δεν ελέγχθηκαν εγκαίρως οι καταγγελίες, ποιος ευθυνόταν για την αδράνεια, και αν τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας. Όλα αυτά αξιολογούνται προκειμένου να διακριβωθεί ο επιμερισμός των ευθυνών για την τραγωδία.

Χθες λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ, συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου. Μαζί του συνελήφθησαν ο τεχνικός ασφαλείας και ο υπεύθυνος βάρδιας της μοιραίας νύχτας, οι οποίοι οδηγήθηκαν σήμερα στην αρμόδια εισαγγελέα Τρικάλων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, αξιωματικοί της ΔΑΕΕ προχώρησαν στη σύλληψη του επικεφαλής της εταιρείας για «πράξεις και παραλείψεις, σχετικές με αδικήματα που αφορούν ανθρωποκτονία από αμέλεια, βαριές σωματικές βλάβες κατά συρροή, εμπρησμό και έκρηξη». Κατά την αυτοψία στο εργοστάσιο εντοπίστηκαν στο υπόγειο σωληνώσεις προπανίου που είχαν υποστεί διάτρηση, τοποθετημένες ακριβώς κάτω από το σημείο όπου εργάζονταν οι πέντε γυναίκες.

Ένας από τους επιζώντες της τραγωδίας περιέγραψε με σοκαριστικές λεπτομέρειες όσα έζησε. Μιλώντας στο MEGA, ανέφερε πως «έγινε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, έσβησαν τα πάντα και άρχισαν να πέφτουν τα πάνελ από την οροφή». Όπως είπε, το δάπεδο σκίστηκε και οι γυναίκες βρέθηκαν στο κενό. «Έπεσα κάτω, διπλώθηκα και δίπλα μου έσκαγαν πάνελ και σίδερα», πρόσθεσε, περιγράφοντας ότι όταν προσπάθησε να βγει έξω, άκουγε κραυγές για βοήθεια: «Φωνάζανε ‘Θεέ μου βοήθεια’».

Η Ελένη, η Βασιλική, η Βούλα, η Αναστασία και η Αγάπη βρίσκονταν στο ισόγειο, ακριβώς πάνω από το σημείο της έκρηξης. Το πάτωμα υποχώρησε, το εργοστάσιο ισοπεδώθηκε και οι φλόγες τύλιξαν τα πάντα, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τους 1.000 βαθμούς Κελσίου.

«Γύρισα πίσω να δω αν μπορούσα να βοηθήσω, αλλά τα πάνελ συνέχιζαν να πέφτουν και οι γυναίκες ούρλιαζαν», πρόσθεσε ο ίδιος. «Όταν έγινε το “μπαμ”, είπα μέσα μου “δεν θα ξαναβγούμε, δεν θα ξαναδώ τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου”. Μέχρι να βγω, το εργοστάσιο είχε λαμπαδιάσει».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από την πύρινη κόλαση

Πέντε μητέρες, εργαζόμενες, δεν θα ξαναδούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Οι μαρτυρίες των επιζώντων προκαλούν ανατριχίλα. «Φώναξα “βγείτε έξω” και προλάβαμε να φύγουμε, ενώ η φωτιά ερχόταν καταπάνω μας», ανέφερε άλλος εργαζόμενος. «Η έκρηξη έγινε ακριβώς εκεί που ήταν τα πέντε κορίτσια, τις ρούφηξε κάτω ή τις τίναξε πάνω, δεν ξέρω. Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι υπήρχε στο υπόγειο».

Σύμφωνα με πολλές καταγγελίες εργαζομένων, το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη μυρωδιά αερίου στις εγκαταστάσεις. «Κατά καιρούς μύριζε, δεν ξέρω αν ήταν προπάνιο ή υγραέριο. Το είχαμε αναφέρει, αλλά μας έλεγαν πως είναι από το πλυντήριο πιάτων ή από τη φόρτωση των οχημάτων», δήλωσε ένας επιζών.

Συγκλονιστική ήταν και η μαρτυρία της μητέρας της Ελένης Κατσαρού, η οποία κατηγόρησε ότι «δεν γίνονταν συντηρήσεις στο εργοστάσιο». «Τους λέγαμε ότι μύριζε υγραέριο, αλλά δεν έδινε σημασία κανείς. Μας ανατίναξαν», είπε με πόνο.

Τα ερωτήματα που καλούνται να απαντηθούν είναι πολλά: υπήρξε διαρροή μείγματος αερίων και σε ποιο σημείο ακριβώς εντοπίστηκε; Υπήρχε σύστημα ανίχνευσης διαρροών και λειτούργησε; Ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός πληρούσε τις προδιαγραφές αντιεκρηκτικού τύπου;

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2025 η εταιρεία είχε υποβάλει στην Πυροσβεστική μελέτη με αίτημα για προσθήκες στα μέτρα πυρασφάλειας. Το ερώτημα που πλέον τίθεται είναι αν η κίνηση αυτή έγινε επειδή είχαν εντοπιστεί ελλείψεις ή απλώς στο πλαίσιο ενίσχυσης των υπαρχόντων συστημάτων.

Στο μεταξύ, τα συνεργεία συνεχίζουν τις εργασίες καθαρισμού των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων της Βιολάντα, ενώ ο Δήμος Τρικκαίων έχει κηρύξει τριήμερο δημοτικό πένθος στη μνήμη των πέντε θυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: