Vitafree: Άρση της αναστολής λειτουργίας και επιστροφή στην παραγωγή για τη θυγατρική της ΒΙΟΛΑΝΤΑ

Vitafree: Άρση της αναστολής λειτουργίας και επιστροφή στην παραγωγή για τη θυγατρική της ΒΙΟΛΑΝΤΑ
Photo: Eurokinissi
Μετά από τέσσερις μήνες προσωρινής διακοπής της μονάδας στα Τρίκαλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήρε την απόφαση αναστολής της Vitafree Ελληνική Μπισκοτοποιία του επιχειρηματία Κώστα Τζιωρτζιώτη.

Στην παραγωγική δραστηριότητα ετοιμάζεται να επιστρέψει η Vitafree Ελληνική Μπισκοτοποιία, η θυγατρική εταιρεία της ΒΙΟΛΑΝΤΑ, συμφερόντων του επιχειρηματία Κώστα Τζιωρτζιώτη έπειτα από μια τετράμηνη περίοδο αναστολής λειτουργίας της μονάδας στα Τρίκαλα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχώρησε στις 16 Ιουνίου στην άρση της προσωρινής διακοπής λειτουργίας, σηματοδοτώντας το τέλος ενός κύκλου ελέγχων, τεχνικών παρεμβάσεων και διοικητικών διαδικασιών που είχαν θέσει εκτός λειτουργία τη βιομηχανία παραγωγής μπισκότων από τον Φεβρουάριο.

Η Vitafree, η οποία ιδρύθηκε το 2016 για να ηγηθεί στην αγορά των υγιεινών σνακ και των προϊόντων χωρίς γλουτένη, βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας στις αρχές του έτους λόγω της αναστολής λειτουργίας της μονάδας της, σε μια περίοδο κατά την οποία η ΒΙΟΛΑΝΤΑ βρισκόταν ήδη υπό αυξημένη δημόσια προσοχή μετά το τραγικό εργατικό δυστύχημα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της μητρικής εταιρείας στα Τρίκαλα, που κόστισε τη ζωή σε πέντε εργαζόμενες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πράσινο φως

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήρε την προσωρινή διακοπής λειτουργίας της βιομηχανίας παραγωγής μπισκότων Vitafree, κρίνοντας ότι εξέλιπαν οι λόγοι που είχαν οδηγήσει στην επιβολή του μέτρου. Σύμφωνα με την απόφαση, η εταιρεία ολοκλήρωσε το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών που είχαν ζητηθεί από τις αρμόδιες αρχές, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανεκκίνηση της παραγωγικής δραστηριότητας στη μονάδα των Τρικάλων.

Στην απόφαση περιλαμβάνονται σειρά πιστοποιήσεων, τεχνικών ελέγχων και εγκρίσεων που κατατέθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Μεταξύ άλλων, η Περιφέρεια επικαλείται τις δηλώσεις συμμόρφωσης για τις εγκαταστάσεις υγραερίου, την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών πυροπροστασίας, καθώς και τα πορίσματα αυτοψιών και ελέγχων από τις αρμόδιες πολεοδομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, προβλέπεται η αποσφράγιση του παραγωγικού εξοπλισμού της μονάδας από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Ωστόσο, για την πλήρη επαναφορά της παραγωγής, η εταιρεία θα πρέπει να ολοκληρώσει και τη διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας μέσω της πλατφόρμας OpenBusiness του υπουργείου Ανάπτυξης, αναρτώντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Γιατί είχε ανασταλεί η λειτουργία της μονάδας

Η προσωρινή διακοπή λειτουργίας επιβλήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2026, ενώ μία ημέρα αργότερα ακολούθησε η σφράγιση του μηχανολογικού εξοπλισμού της βιομηχανίας παραγωγής μπισκότων.

Όπως προκύπτει από την απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η αναστολή συνδέθηκε με ζητήματα που αφορούσαν τις εγκαταστάσεις υγραερίου, την πυροπροστασία και πολεοδομικές εκκρεμότητες, για τα οποία απαιτήθηκαν συμπληρωματικοί έλεγχοι, πιστοποιήσεις και τεχνικές παρεμβάσεις. Στο διάστημα που μεσολάβησε πραγματοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, αδρανοποίηση και αποσύνδεση δεξαμενών υγραερίου, έκδοση νέων βεβαιώσεων συμμόρφωσης και σειρά αυτοψιών από τις αρμόδιες αρχές.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από τέσσερις μήνες με μια λιτή ανακοίνωση στο site της εταιρείας, η διοίκηση έγραφε τα εξής: «Από αύριο 16.02.2026, το εργοστάσιό μας δεν θα λειτουργήσει προσωρινά, προκειμένου να πραγματοποιηθούν προγραμματισμένες εξωτερικές τεχνικές εργασίες. Η επαναλειτουργία θα πραγματοποιηθεί με την ολοκλήρωση των εργασιών». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: