Βitcoin: Άλμα πάνω από τα 86.000 δολάρια εν μέσῳ αναταράξεων στις αγορές
- 02/10/2026, 12:00
- SHARE
Το Bitcoin ξεπέρασε προσωρινά το φράγμα των 86.885 δολαρίων την Παρασκευή 2/10, καθώς οι επενδυτές αναμένουν με έκδηλη αγωνία τη δημοσίευση των νεότερων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Παρά τη μερική υποχώρηση της ισχυρότερης κρυπτογράφησης βάσει κεφαλαιοποίησης στην περιοχή των 86.000 δολαρίων, το ψηφιακό νόμισμα διατηρεί κέρδη της τάξεως του 1,5% σε ημερήσια βάση, ενώ καταγράφει συνολική άνοδο 3% για τον μήνα Οκτώβριο.
Η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας είναι στραμμένη στα στοιχεία Σεπτεμβρίου για τις θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα (nonfarm payrolls), όπου αναμένεται αύξηση κατά 90.000 θέσεις, μέγεθος αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με τις 162.000 θέσεις του Αυγούστου. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ προβλέπεται να παραμείνει αμετάβλητο στο 4,1%.
Η ανοδική τροχιά του Bitcoin καταγράφεται σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου. Η εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, με το αμερικανικό 10ετές ομόλογο να αγγίζει υψηλό πολλών δεκαετιών στο 5,34%, κρατούσε το κρυπτονόμισμα εγκλωβισμένο στο εύρος των 82.000 έως 85.000 δολαρίων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Καθώς οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές των ομολόγων, η συγκεκριμένη άνοδος συνεπάγεται σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού παγκοσμίως.
Παράλληλα, ο Δείκτης Δολαρίου ΗΠΑ (DXY), που αποτυπώνει την ισχύ του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού κύριων νομισμάτων, ξεπέρασε τη μονάδα του 102, σημειώνοντας υψηλό 18 μηνών. Αν και ένα ισχυρό αμερικανικό δολάριο ασκεί παραδοσιακά πιέσεις στα risk-on assets, το Bitcoin συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Σε αντίθεση με το δολάριο, το ευρώ υποχώρησε στο 1,12 δολάριο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Μαΐο του 2025.
Οι πιέσεις στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα επιτείνονται από τις εντεινόμενες ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας. Τα γαλλικά πενταετή CDS (Credit Default Swaps), τα οποία αποτυπώνουν το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών, σκαρφάλωσαν σε υψηλό πολλών ετών. Ταυτόχρονα, η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων διευρύνθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει πλέον προσπεράσει εκείνο της Ιταλίας και της Ελλάδας, καθώς οι αποδόσεις των γαλλικών τίτλων διαπραγματεύονται στο υψηλότερο σημείο σε σχέση με τα γερμανικά bunds από την εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, την ώρα που το Παρίσι καλείται να αντιμετωπίσει ένα από τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Ο λογαριασμός του ελληνικού νοικοκυριού: Πόσα απορροφούν τρόφιμα, στέγη και μεταφορές
- Καύσιμα, θέρμανση και ρεύμα: Τα ελληνικά μέτρα, ενώ η Ευρώπη προετοιμάζεται για ακριβό χειμώνα
- Χρειάζεται τελικά διεθνή εποπτεία η τεχνητή νοημοσύνη;
- Για «υπαρξιακό κίνδυνο» από την AI προειδοποιεί η Anthropic ενόψει της IPO