Βυθίστηκε 15% το ΑΕΠ της ευρωζώνης το β’ τρίμηνο- «Χτύπημα» από την πανδημία Covid-19

Βυθίστηκε 15% το ΑΕΠ της ευρωζώνης το β’ τρίμηνο- «Χτύπημα» από την πανδημία Covid-19
epa03198588 (FILE) A file photograph dated 06 July 2011, made with a zoom-effect showing the euro symbol shining in the sun in front of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany. The European Central Bank is facing increasing pressure to step up its actions to help combat the eurozone debt crisis amid signs of renewed financial and political tensions surrounding the 17-member currency bloc. The decision by the international rating agency Standard & Poor's to downgrade Spain's credit rating by two notches brought into sharp focus the deepening sense economic gloom spreading across the eurozone as governments battle to cut back high debt-and-deficit levels at a time of contracting economic growth. EPA/BORIS ROESSLER *** Local Caption *** 00000402859133 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πανδημία της Covid-19, τα αυστηρά lockdown και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έδωσαν «χτύπημα» στην οικονομία. Συρρίκνωση 13,8% για τη Γαλλία, 18,5% για την Ισπανία και 12,4% για την Ιταλία.

Το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την οικονομία της ευρωζώνης, καθώς η πανδημία της Covid-19 οδήγησε σε αυστηρά lockdown και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σύμφωνα με τον Guardian, η οικονομική παραγωγή της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά το ιστορικό 7,75% το 2020 και να ανακάμψει κατά μόλις 6,25% το 2021. Παράλληλα, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί στο 9,5%, από 7,5% που ήταν το 2019.

Η Αυστρία, η Κροατία, η Σλοβακία και η Πολωνία είναι οι μόνες χώρες που αναμένονται να επιστρέψουν σε επίπεδα οικονομικής παραγωγής του 2019, μέχρι τα τέλη του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι περισσότεροι από 1,1 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη έχουν μολυνθεί με τον ιό και πάνω από 137.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ιστορική μείωση του ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημείωσε η Γαλλία, κατά 13,8%, εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).

Αφότου άρχισε να καταγράφει δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία σε τριμηνιαία βάση, το Ινστιτούτο δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια κατρακύλα. Εξάλλου, αναθεώρησε την εκτίμησή του για το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ότι μειώθηκε κατά 5,9% και όχι κατά 5,3%, όπως υπολόγιζε. Η μείωση της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο πάντως ήταν μικρότερη από ό,τι ανέμενε η πλειονότητα των αναλυτών του ίδιου του INSEE (προέβλεπε -17% τον Ιούνιο).

Κατά 18,5% βούτηξε το ισπανικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τον Guardian. Το αποτέλεσμα ήταν χειρότερο από τις προβλέψεις για 16,6% των αναλυτών.

Συρρίκνωση 12,4% για το ιταλικό ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση επίσης. Ήταν ωστόσο καλύτερο από τις προβλέψεις για πτώση 15%.

Κατρακύλα 32,9% για την αμερικανική οικονομία

Την ίδια ώρα, μόλις χθες Πέμπτη, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ, το οποίο βυθίστηκε κατά 32,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, εν μέσω πανδημίας Covid-19 που κράτησε τους Αμερικανούς στο σπίτι και τις Πολιτείες σε lockdown. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1940. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα φτάσει στο -34,7%.

Συγκριτικά, στο χειρότερο τρίμηνο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 καταγράφηκε πτώση του ΑΕΠ κατά 8,4%, το τέταρτο τρίμηνο εκείνης της χρονιάς. Το αμέσως προηγούμενο χαμηλό ήταν 10% «βουτιά» το πρώτο τρίμηνο του 1958.

Την κατάρρευση της οικονομίας έφερε η «βουτιά» των καταναλωτικών δαπανών, που συνήθως αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ, καθώς οι Αμερικανοί έμειναν στο σπίτι, χωρίς να ξοδεύουν χρήματα σε εστιατόρια, καταστήματα λιανικής και ταξίδια.