Βιτριολικό σχόλιο Τσακαλώτου για τη γερμανο-ολλανδική στάση στη Σύνοδο Κορυφής

Βιτριολικό σχόλιο Τσακαλώτου για τη γερμανο-ολλανδική στάση στη Σύνοδο Κορυφής
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλάει στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του έτους 2019, στην Ολομέλεια της Βουλής, Αθήνα, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα βέλη του προς τους ηγέτες Ολλανδίας και Γερμανίας για το μπλόκο στο «κορωνο-ομόλογο» έστρεψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Έντονα επικριτικός για το ολλανδό-γερμανικό μπλόκο που μπήκε χτες στην «αποτυχημένη» σύνοδο κορυφής για δημιουργία ευρωομολόγου, είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας ότι «η στάση του Ολλανδού πρωθυπουργού να αρνηθεί την αναγκαία αλληλεγγύη σε αυτή την κρίση αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και τη δυνατότητά της να βγει από αυτή την κατάσταση με κάποια αίσθηση του κοινού εγχειρήματος».

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως «αν επιτύχει, μαζί με τους ηγέτες της Γερμανίας, θα συμπεριληφθεί στο Πάνθεον των ευρωπαϊκών ηγετών που έχουν κάνει τα μέγιστα όχι μόνο να απαξιώσουν τις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά και τις ίδιες τους τις χώρες».

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μάρκ Ρούτε, «φέρεται χθες να είπε – στην αποτυχημένη σύνοδο κορυφής όπου η Γερμανία και Ολλανδία μπλόκαραν τη δημιουργία ευρωομολόγου – ότι “δεν μπορεί να φανταστεί καμία συνθήκη κατά την οποία η Ολλανδία συναινεί στην έκδοση ευρωομολόγου, γιατί αυτό αντιβαίνει στην αρχιτεκτονική της Ένωσης”». Σχολιάζει ότι «αξίζει να του απονεμηθεί το βραβείο Chamberlain-Daladier που αποδίδεται στον πολιτικό που έχει ουσιαστική συμβολή στην καταστροφή της ευρωπαϊκής ιδέας και των ευρωπαϊκών αξιών». Ο κ. Τσακαλώτος θυμίζει ότι «ο Τσάμπερλεϊν και ο Νταλαντιέ, πρωθυπουργοί της Βρετανίας και Γαλλίας αντιστοίχως τη δεκαετία του 1930, επέμεναν μέχρι τέλους να μην αναγνωρίζουν την υπαρξιακή απειλή του Ναζισμού και προσπάθησαν να τα βρουν με τον Hitler, με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες».