Βίτσας: «Οι περισσότεροι πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα έως και δύο χρόνια»

Βίτσας: «Οι περισσότεροι πρόσφυγες θα μείνουν στην Ελλάδα έως και δύο χρόνια»
Μετανάστες και πρόσφυγες από το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό κρατώντας πλακάτ διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια πορείας τους προς το κέντρο της Αθήνας, Νίκαια, Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016. Οι μετανάστες και πρόσφυγες διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των συνόρων που τους αποτρέπει να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην βόρεια Ευρώπη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ένα άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Βίτσας, είναι η εκκένωση των στρατοπέδων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και επιμένει πως αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Oι περισσότεροι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα θα περιμένουν μέχρι και δυο χρόνια περιμένοντας τη μετεγκατάστασή τους σε άλλη χώρα της Ευρώπης, δηλώνει ο Δημήτρης Βίτσας στους Financial Times.

Ο ίδιος εκτιμά πως ορισμένοι εξ αυτών «θα μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα. Είναι κάτι που θα συμβεί».

Σε ό,τι αφορά την Ειδομένη τονίζει πως «χιλιάδες άτομα στα σύνορα αναμένουν το αποτέλεσμα της συνόδου της 17ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να διασχίσουν τα σύνορα. Πρέπει να τους πείσουμε ότι αυτό δε θα γίνει.

Τότε ο καταυλισμός της Ειδομένης θα αδειάσει γρήγορα, νομίζω έως το τέλος της εβδομάδας», προσθέτει.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι πρόσφυγες δεν είναι ανάγκη να ζουν στην Ειδομένη. Εχουμε χώρο σε τρία μέρη μόλις 20 χιλιόμετρα μακρια, όπου μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς.

Τόνισε ότι υπάρχουν θέσεις σε τρεις οργανωμένους καταυλισμούς «μόνο 20 χιλιόμετρα μακριά, όπου μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς».

Ο ίδιος δηλώνει απογοητευμένος από την επιφυλακτικότητα πολλών ευρωπαϊκών κρατών που δεν δέχονται παρά μόνο έναν μικρό αριθμό προσφύγων.

«Κάποια κράτη χώρες έχουν κυβερνήσεις που μοιάζει να ενεργούν ξενοφοβικά. Μεταξύ αυτών υπάρχουν αρκετές που έστειλαν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα πριν από 25 χρόνια.
Τώρα οι ίδιες αυτές χώρες δε θέλουν να δεχθούν Σύρους πρόσφυγες που έρχονται από την Ελλάδα. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτό είναι ντροπή».