Βίτσας: Στόχος η βελτίωση της διαμονής των προσφύγων και η αποσυμφόρηση των νησιών

Βίτσας: Στόχος η βελτίωση της διαμονής των προσφύγων και η αποσυμφόρηση των νησιών

Τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με το προσφυγικό παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο, o υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Δ. Βίτσας.

Τις ελληνικές θέσεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα παρουσίασε στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, o υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας, Δημήτρης Βίτσας έπειτα από πρόσκληση που έλαβε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόσφυγα.

Στην αρχική του παρέμβαση, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως «η κοινή ευρωπαϊκή πορεία αναζητεί και απαιτεί συνεχή διάλογο και συμβιβασμούς», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οι όποιοι συμβιβασμοί, θα πρέπει να γίνονται σε μια «κοινά παραδεκτή βάση», αλλιώς «γυρνάμε στην αρχή, χωρίς κοινές αξίες, κοινούς κανόνες και συνθήκες».

Ο κ. Βίτσας εξέφρασε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία στο προσφυγικό ζήτημα θα πρέπει να έχει τρεις άξονες: νόμιμες και ασφαλείς οδούς για τους πρόσφυγες, κυρίως μέσω προγραμμάτων επανεγκατάστασης, ένα δίκαιο και βιώσιμο κοινό σύστημα ασύλου που θα μπορεί να αντιμετωπίζει τις κρίσεις και ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι γενεσιουργοί αιτίες της μετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της ελληνικής πλευράς στη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι σε μεγάλο βαθμό είναι ταυτόσημη με την ελληνική. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς κάποιες χώρες προωθούν τη «μη λύση». Η ελληνική πλευρά, όμως, εξήγησε, υποστηρίζει τις προσπάθειες της βουλγαρικής προεδρίας να υπάρξει συμβιβασμός και θεωρεί πως πως παρά τις διαφορετικές απόψεις, το προτεινόμενο κείμενο αποτελεί βάση για συζήτηση. Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία των χωρών πρώτης υποδοχής, οι οποίες διατύπωσαν 13 κοινές θέσεις, από τις οποίες έγιναν τέσσερις δεκτές.

Επίσης, ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Ελλάδας να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής και διαμονής των προσφύγων αλλά και για την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να αποσυμφορηθούν η Λέσβος και η Σάμος.

Τέλος, ερωτηθείς, μεταξύ άλλων σχετικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν hot spot εκτός Ευρώπης, δήλωσε την αντίθεσή του, εκφράζοντας την άποψη ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «αλλαγής της ατζέντας», από τη συζήτηση για την «αλληλεγγύη και τον επιμερισμό ευθυνών, στη θωράκιση και τον φόβο».