«Βλέπει» προς νέες εξαγορές η Ideal Holdings – Πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τα 100 εκατ. ευρώ του ομολόγου

«Βλέπει» προς νέες εξαγορές η Ideal Holdings – Πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τα 100 εκατ. ευρώ του ομολόγου
Η δημόσια προσφορά των ομολογιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου.

Στην εξαγορά νέων εταιρειών αλλά και στην πρόωρη εξόφληση δανείων θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια που θα αντλήσει η Ideal Holdings από την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 100 εκατ. ευρώ.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους μας και στην στρατηγική μας για την διασπορά του επιχειρηματικού κινδύνου με επενδύσεις σε τομείς με βιώσιμη προοπτική ανάπτυξης – όπως η βιομηχανία, η πληροφορική και το εξειδικευμένο λιανικό εμπόριο» ανέφερε εχθές, μεταξύ άλλων, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ideal Holdings στο πλαίσιο ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου.

Η δημόσια προσφορά των ομολογιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 10:00 π.μ. και θα τελειώσει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 17:00 και πιθανόν είναι στην κάλυψη του ομολόγου να συμμετάσχει και η EBRD. Το κοινό ομολογιακό δάνειο θα είναι διάρκειας πέντε ετών και διαιρείται σε έως 100.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ εκάστη. Μετά την αφαίρεση εξόδων έκδοσης περίπου 5 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα 95 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού ύψους 74 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό των 21 εκατ. ευρώ θα δημιουργήσει μια επενδυτική βάση εξαγορών που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών, Ideal Holdings μέσα σε δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε συναλλαγές περίπου 250 εκατ. ευρώ και κατάφερε μέσα στο έτος να αυξήσει σημαντικά τα μεγέθη της ως αποτέλεσμα οργανικής ανάπτυξης και κερδοφορίας και της επένδυσης στα Αττικά Πολυκαταστήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ideal Holdings παραμένει προσηλωμένη στη δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους και στην στρατηγική για την διασπορά του επιχειρηματικού κινδύνου με επενδύσεις σε τομείς με βιώσιμη προοπτική ανάπτυξης – όπως η βιομηχανία, η πληροφορική και το εξειδικευμένο λιανικό εμπόριο. Οι στόχοι για το 2023 είναι να προσεγγίσει σε κύκλο εργασιών τα 385 εκατ. ευρώ, σε κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ και σε κέρδη προ φόρων να υπερβεί τα 40 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο χαρτοφυλάκιο της Ideal Holdings περιλαμβάνονται επτά εταιρείες. Στον κλάδο της βιομηχανίας, η εταιρεία δραστηριοποιείται μέσα από τις επενδύσεις της, ως εταιρεία συμμετοχών, στην Astir Vitogiannis και την Coleus Packaging στη Ν. Αφρική. Η Αστήρ έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, με το περίπου 94% των πωλήσεών της να προέρχεται από εξαγωγές προς πολυεθνικές βιομηχανίες μπίρας και αναψυκτικών σε όλο τον κόσμο. Η Coleus αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μεταλλικών πωμάτων – καπακιών στην υποσαχάρια Αφρική.

Στον κλάδο της πληροφορικής η εταιρεία δραστηριοποιείται στις εταιρείες Adacom, Byte, Ideal Ηλεκτρονική και Metrosoft. Πέρυσι οι δύο εταιρείες είχαν πωλήσει 83 εκατ. ευρώ ενώ φέτος το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει και τριψήφιο. Η λειτουργική κερδοφορία ήταν το 2022 στο 8,9 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται στα 10 με 12 εκατ. ευρώ, ενώ σε διψήφιο νούμερο αναμένονται και τα κέρδη προ φόρων. Τέλος, στο λιανεμπόριο δραστηριοποιείται μέσω της Αττικά Πολυκαταστήματα – εταιρεία την οποία εξαγόρασε πριν από λίγους μήνες. Η εταιρεία είχε έσοδα 190 εκατ. ευρώ το 2022 και φέτος αναμένονται έσοδα 200-210 εκατ. ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ήταν 19,7 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του 2023 εκτιμούνται στα 15-16 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: