Fitch: Γιατί δώσαμε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα – Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη και χρέος

Fitch: Γιατί δώσαμε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα – Οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη και χρέος
epa03669125 (FILE) A file photo dated 08 December 2011 shows an exterior view of the offices of Fitch Ratings in New York, New York, USA. Reports state on 19 April 2013 that the Fitch rating agency has stripped Britain of its top triple-A rating. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποιοί οι κίνδυνοι που εξακολουθούν να υφίστανται.

Oι επικεφαλής της Fitch Federico Barriga Salazar, Head of West Europe Sovereign Ratings και Jan Friederich, Head of EMEA Sovereign Ratings εξήγησαν σε webinar τους λόγους, για τους οποίους αναβάθμισαν την Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή σε επενδυτική με αξιολόγηση ΒΒΒ- από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.

Η Ελλάδα αποτελεί, σύμφωνα τους ίδιους, μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες 2023 της οποίας ο δείκτης δημόσιου χρέους υποχώρησε αισθητά από τα υψηλά επίπεδα του 2019, ξεπερνώντας το 15% σε επίπεδο μεταβολής.

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπουν, σε πτωτική τροχιά θα παραμείνει ο λόγος χρέους εξαιτίας της ισχυρής ονομαστικής ανάπτυξης, την θετική και καλύτερη των εκτιμήσεων εκτέλεση του προϋπολογισμού, που οδηγεί σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και την ευνοϊκή δομή του χρέους, καθώς οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι χαμηλοί, μετά και τις πρόσφατες εκλογές.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον δείκτη του χρέους, θα συνεχίσει να μειώνεται στο 161% εφέτος και στο 141% το 2027 από 171% το 2022. Η αναμενόμενη μείωση κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά του 205% εντός πανδημίας είναι μεταξύ των καλύτερων επιδόσεων χώρας που αξιολογεί, αν και ο δείκτης αναμένεται να παραμείνει σε σχεδόν τριπλάσια επίπεδα από αυτά των χωρών με αξιολόγηση ΒΒΒ. Παράγοντες που μετριάζουν το βάρος, όπως τα χαμηλά κόστη εξυπηρέτησης, οι μακρινές περίοδοι ωρίμανσης και το σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας μειώνουν τα ρίσκα για τα δημόσια οικονομικά.

Επίσης, η Fitch προβλέπει πλέον ανάπτυξη 2,4% το 2023, με μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω. Αυτό αντανακλά καλύτερη του αναμενόμενου τροχιά στην κατανάλωση τα τελευταία τρίμηνα, καθώς και την προσδοκία για διατήρηση ισχυρών επενδύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, αναμένει ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί σε παρόμοια επίπεδα 2% με 2,5% (και με μέσο όρο 2,4%) τη διετία 2024-2025 με βοήθειες από τον χαμηλότερο πληθωρισμό, την συνεχιζόμενη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και βελτιωμένη οικονομική εμπιστοσύνη. Οι κίνδυνοι είναι κυρίως εξωγενείς, αν και η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ανθεκτική στη μείωση της ζήτησης από βασικούς εμπορικούς εταίρους, χάρη και στις ισχυρές επιδόσεις από τους κλάδους των υπηρεσιών.

Το πληθωριστικό ρίσκο, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα παραμείνει χαμηλά. Προβλέπουν πως ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός θα κυμανεί κατά μέσο όρο στο 4,4% το 2023 και θα υποχωρήσει σταδιακά στο 2,9% το 2024 και στο 2% το 2025. Άλλωστε, προειδοποιεί ότι μετά την ταχεία πτώση του δείκτη τους τελευταίους μήνες, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο εξής θα είναι πιο αργή και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των μισθών θα υποστηριχθεί από τη δυναμική της αγοράς εργασίας κατά περίπου 7% φέτος και πιθανότατα σε ανάλογα επίπεδα την επόμενη χρονιά, με την ανεργία να πλησιάζει αργά τα επίπεδα του 2019 (μάλιστα ορισμένες βιομηχανίες ήδη αντιμετωπίζουν ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό). Η τάση αυτή θα διατηρήσει κάποιο ανοδικό ρίσκο στα επίπεδα του πληθωρισμού.

Τέλος, όσον αφορά στις εκλογές, κατά τον οίκο η εκλογή της κυβέρνησης ΝΔ δίνει πολιτική σταθερότητα και η νέα κυβέρνηση συνεχίζει τη διάθεση της για μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, το κράτος δικαίου και η αγορά εργασίας είναι στο προσκήνιο και θα μπορούσαν να ενισχύσουν το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και να αντιμετωπίσουν ορισμένες διαρθρωτικές αδυναμίες. Η δέσμευση για τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας παραμένει ισχυρή, με την Ελλάδα να σημειώνει σταδιακή πρόοδο όσον αφορά στις εκταμιεύσεις και στον προγραμματισμό, αν και ορισμένοι κίνδυνοι στο σχεδιασμό εξακολουθούν να υφίστανται.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: