Vodafone: Οι επενδύσεις για τη δίδυμη (πράσινη και ψηφιακή) μετάβαση

Vodafone: Οι επενδύσεις για τη δίδυμη (πράσινη και ψηφιακή) μετάβαση
Επένδυσε πάνω από 2 δισ. στην κρίση 2009-2020 και υλοποιεί πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ με ορίζοντα το 2024 - Οι στόχοι στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης  

Με πάνω από 2 δισ. ευρώ επενδύσεις από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, την περίοδο 2009-2020 και επιπλέον επενδυτικό πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων 5G και FTTH έως το 2024, η Vodafone ενισχύει το ρόλο της ως στρατηγικού επενδυτή της Ελλάδας εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες. 

Η εταιρεία απέκτησε τον Δεκέμβριο του 2020 το απαιτούμενο φάσμα για την ανάπτυξη δικτύου 5G, με το Vodafone 5G Network να βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη. Πλέον, η πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου υπερβαίνει πανελλαδικά το 42% και έχει ενεργοποιηθεί στα σημαντικότερα αστικά κέντρα καθώς και στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Η εταιρεία κατασκευάζει υποθαλάσσια καλώδια σε Αιγαίο και Ιόνιο που θα προσφέρουν νέες τεχνολογικές δυνατότητες σε σχεδόν 1 εκατ. κατοίκους, χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλά εκατομμύρια επισκεπτών 11 ελληνικών νησιών, μέσα από μία επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, ο όμιλος Vodafone έχει επιλέξει την Ελλάδα ως ένα από τα Παγκόσμια Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης του ομίλου, που θα εστιάζει στο Internet of Things και συγκεκριμένα σε εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (e-health), μέσω της ελληνικής εταιρείας Vodafone Innovus, θυγατρικής της Vodafone Ελλάδας. 

H Vodafone Innovus υπήρξε η πρώτη startup που εξαγοράστηκε από τον όμιλο Vodafone και η πρώτη εταιρεία στην οποία στοιχήθηκε η στρατηγική ΙοΤ του ομίλου. Με τη δημιουργία σύγχρονων ψηφιακών υποδομών

και υπηρεσιών και πλέον με τα έργα για τα δίκτυα νέας γενιάς η Vodafone συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό επενδύοντας με γνώμονα την πολυμορφία και τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους του ομίλου. 

Όπως σημειώνει στην Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020-2021 αναλαμβάνει σημαντικά μέτρα για να μειώσει τον αντίκτυπο της δραστηριότητάς της στον πλανήτη, μειώνοντας τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2025, μηδενίζοντάς τες έως το 2040, προμηθευόμενη το 100% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025 και επαναχρησιμοποιώντας, μεταπωλώντας ή ανακυκλώνοντας το 100% του πλεονάζοντος εξοπλισμού δικτύου της. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2021 – 2022 (Απρίλιος 2021 – Μάρτιος 2022) η Vodafone Ελλάδας εμφάνισε κύκλο εργασιών 925 εκατ. ευρώ, με έσοδα από υπηρεσίες αυξημένα κατά 3% στα 858 εκατ. ευρώ και με πελατειακή βάσης κινητής ενισχυμένη κατά 183.000 πελάτες σε 4,254 εκατ.

Μεταξύ των στόχων της Vodafone είναι να συνδέσει 377 εκατομμύρια ανθρώπους στην Κοινωνία Gigabit έως το 2025 συμβάλλοντας επιπλέον με τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες της στην ενδυνάμωση πολιτών και επιχειρήσεων διαθέτοντας ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών FTTΗ και FTTC που συνδέει πάνω από 450.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας και συνεχίζοντας την ανάπτυξη με στόχο να καλύψει επιπλέον 200 χιλιάδες νοικοκυριά. 

Στο κοινωνικό αποτύπωμα της εταιρείας αξίζει να σημειωθεί ότι για την ανακούφιση συμπολιτών μας που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, πρόσφερε 2.320.000 ευρώ για δωρεάν ομιλία, δεδομένα, μηνύματα, υπηρεσίες δορυφορικών καναλιών, δωρεάν κλήσεις ψυχολογικής υποστήριξης για θέματα COVID-19 και ενδοοικογενειακής βίας. Ταυτόχρονα, παρείχε υπηρεσίες σε κυβερνητικά και δημόσια ιδρύματα, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 194.000 ευρώ.

Η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020-2021 παρουσιάζεται για πρώτη φορά με βάση της επιδόσεις της εταιρείας σε θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environment, Social and Governance -ESG) και έχει συνταχθεί σύμφωνα με τη βασική επιλογή των Προτύπων Global Reporting Initiative (GRI) για τη σύνταξη Εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, επισήμανε στο μήνυμά του, που συνοδεύει την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2020-2021: “Σήμερα, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η συνδεσιμότητα και οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν το «κλειδί» για τη δίδυμη – πράσινη και ψηφιακή – μετάβαση των κοινωνιών μας και μία εγγύηση για την ισότιμη πρόοδο και ευημερία τους. Στην Vodafone Ελλάδας, ως υπεύθυνοι και αξιόπιστοι εταίροι και συνεργάτες των ελληνικών επιχειρήσεων, του δημόσιου τομέα και του κάθε πελάτη μας ξεχωριστά, έχουμε ταυτίσει τον εταιρικό μας σκοπό με τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για ένα παρόν και μέλλον βιώσιμο, όπου κανείς δεν μένει πίσω”.