Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες
epa05808864 German Finance Minister Wolfgang Schauble attends a joint press conference after their 'Weimar Triangle' meeting at the French Economy Ministry in Paris, France, 22 February 2017. The 'Weimar Triangle' is a group consisting of Poland, Germany and France formed in the 1990s in Weimar, Germany with the aim to promote cooperation between the countries in crisis regions. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η διαδικασία μεταρρυθμίσεων δεν ήταν εύκολη για την Ελλάδα και εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς όλοι οι πολίτες έχουν υποχρεωθεί να κάνουν θυσίες», δήλωσε ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με πριν από οκτώ χρόνια, δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τονίζει στη συνέντευξή του, ότι πλέον η Ελλάδα έχει πολύ διαφορετικές οικονομικές προοπτικές σε σχέση με την περίοδο προ οκταετίας, αν και όπως λέει η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη όλες τις δυσκολίες.

«Η διαδικασία μεταρρυθμίσεων δεν ήταν εύκολη για την Ελλάδα και εξακολουθεί να είναι δύσκολη, καθώς όλοι οι πολίτες έχουν υποχρεωθεί να κάνουν θυσίες. Βεβαίως η χώρα σας δεν έχει ακόμη ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες, αλλά βρίσκεστε σε πολύ καλύτερη θέση και τώρα έχετε διαφορετικές οικονομικές προοπτικές σε σχέση με πριν από οκτώ χρόνια. Κάθε κοινότητα χρειάζεται αλληλεγγύη και έτσι τα ισχυρότερα μέλη είναι πρόθυμα να βοηθήσουν τους αδύναμους», ανέφερε, ερωτηθείς για το ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, έχει πει ότι, αν εκλεγεί, θα επιδιώξει να μετριάσει τους υψηλούς στόχους δημοσιονομικών πλεονασμάτων της Ελλάδας.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ακόμη πως κατά τη διαδικασία υπέρβασης της κρίσης του ευρώ η Ελλάδα έλαβε μεγάλη βοήθεια τόσο από την ΕΕ όσο και από τη Γερμανία. «Ήμουν ανέκαθεν ένας από αυτούς στην Ευρώπη που πιέζουν για ταχύτερη πρόοδο. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες μάς παρέχουν μόνο ένα περιορισμένο περιθώριο ελιγμών, αλλά υπάρχουν, με τη μορφή ρητρών passerelle, ενισχυμένης συνεργασίας, μεγαλύτερης διακυβερνητικής συνεργασίας. Εδώ χρειάζεται πραγματισμός και ευελιξία για την αναζήτηση λύσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα. Και αν μερικοί δεν θέλουν να συμμετάσχουν ή δεν είναι σε θέση να το κάνουν, τότε ξεκινάμε με εκείνους που είναι έτοιμοι. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους πιο αργούς να καθορίσουν την ταχύτητά μας. Από αυτή την άποψη, θα το επαναλάβω, οι κρίσεις αποτελούν πάντα ευκαιρίες», είπε.