Βόμβα από Μασκ! Το Twitter κοντά στη χρεοκοπία

Βόμβα από Μασκ! Το Twitter κοντά στη χρεοκοπία
ANKARA, TURKIYE - APRIL 26: In this photo illustration, the image of Elon Musk is displayed on a computer screen and the logo of twitter on a mobile phone in Ankara, Turkiye on April 26, 2022. Twitter announced Monday it has accepted Elon Musk's offer to be purchased for $44 billion. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ο ιδρυτής της Tesla είπε ότι το μέλλον της εταιρείας εξαρτάται από την επιτυχία της ανανεωμένης συνδρομητικής υπηρεσίας Twitter Blue.

Zήτημα χρεοκοπίας θέτει ξαφνικά για τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο νέος ιδιοκτήτης της Έλον Μασκ.

Όπως είπε, η εταιρεία χάνει πολλά λεφτά και, πλέον, ζήτημα είναι αν το «πουλί θα συνεχίσει να πετάει». Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η οικονομική κατάσταση της Twitter είναι ασταθής, δύο εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς της από τον Μασκ έναντι τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων (43,26 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Δύο στελέχη της διοίκησης της Twitter, ο Γιοελ Ροθ και η Ρόμπιν Χουίλερ, οι οποίοι συντόνισαν μία συζήτηση με τον Μασκ τηνπερασμένη Τετάρτη, σε μία προσπάθεια κατευνασμού των ανησυχιών που εκφράζουν οι διαφημιστές, έχουν ήδη παραιτηθεί.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο ιδρυτής της Tesla είπε ότι το μέλλον της εταιρείας εξαρτάται από την επιτυχία της ανανεωμένης συνδρομητικής υπηρεσίας Twitter Blue, η οποία βομβαρδίζεται επί του παρόντος από bots, απατεώνες και μιμητές.

«Ο λόγος που είμαστε σκληροπυρηνικοί με τους συνδρομητές μας είναι πως θέλουμε να κρατήσουμε το Twitter ζωντανό», είπε ο Μασκ, σύμφωνα με το The Information, προσθέτοντας «Χωρίς σημαντικά έσοδα από συνδρομές, υπάρχει πιθανότητα το Twitter να μην επιβιώσει από την επερχόμενη οικονομική ύφεση».

Ο Μασκ ανακοίνωσε επίσης ότι η πολιτική της εταιρείας «εργασία από οπουδήποτε» δεν ισχύει πλέον, λέγοντας «Εάν μπορείτε να φτάσετε σε ένα γραφείο και δεν εμφανιστείτε, η παραίτηση γίνεται δεκτή».

Παράλληλα, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι τράπεζες της Wall Street που δάνεισαν 13 δισεκατομμύρια δολάρια στον Mασκ για να χρηματοδοτήσουν την εξαγορά του Twitter πλησιάζουν αθόρυβα hedge funds για να διερευνήσουν αν θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν ποσοστό χρέους σε πολύ μειωμένες τιμές, έως και 60 σεντς στο δολάριο – κάτι που θα σήμαινε ένα από τα μεγαλύτερα discount την τελευταία δεκαετία.

Αλλά η υποδοχή ήταν… χλιαρή. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες θέλουν να ξεφορτώσουν το μοχλευμένο δάνειο των 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της χρηματοδότησης και εάν τα δάνεια διαπραγματεύονται στα 60 σεντς, αυτό σημαίνει ότι όλα κάτω από την εξασφαλισμένη δόση στη δομή του ανώτατου ορίου είναι απομειωμένα (περισσότερο ή λιγότερο ένα ντόνατ) και το EV της εταιρείας είναι περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Επιτροπή Ομοσπονδιακού Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Twitter με «βαθιά ανησυχία», μετά τις παραιτήσεις των τριών υψηλόβαθμων στελεχών, καθώς εκθέτουν το Twitter στον κίνδυνο πιθανής παραβίασης ομοσπονδιακών νόμων.