Βουλγαρία: εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός όμως ο κόσμος δεν υποχωρεί

Βουλγαρία: εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός όμως ο κόσμος δεν υποχωρεί

Οι μαζικές διαδηλώσεις κατά της λιτότητας προκαλούν πολιτικές ταραχές.

Συνεχίστηκαν σήμερα, για 42η μέρα, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Βουλής στην πρωτεύουσα Σόφια, όπου το πλήθος φώναζε συνθήματα κατά της αναθεώρησης του προϋπολογισμού ο οποίος εγκρίθηκε σήμερα και προβλέπει, μεταξύ άλλων, έκδοση ομολόγων, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η υπηρεσία Τύπου της Προεδρίας της Βουλγαρίας σε ανακοίνωσή της διέψευσε ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ σε συνέντευξή του στη «Wall Street Journal» είπε πως είναι έτοιμος να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Στη συνέντευξη η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο Πρόεδρος ανέφερε μόνο την υπηρεσιακή κυβέρνηση, την οποία διόρισε το Μάρτιο του 2013», επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι υπάρχει ηχογραφημένη ολόκληρη η συνέντευξη και θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της προεδρίας της Βουλγαρίας.

Εν μέσω σφοδρών πολιτικών και κοινωνικών ταραχών ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Πλάμεν Ορεσάρσκι διόρισε δύο υφυπουργούς Εσωτερικών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η απόφαση ελήφθη μετά το ξέσπασμα το βράδυ της Τρίτης βίαιων επεισοδίων στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Καθήκοντα υφυπουργών Εσωτερικών ανέλαβε ο Βασίλ Μαρίνοφ, ο οποίος έχει προϋπηρεσία στις υπηρεσίες ασφαλείας της Βουλγαρίας μεταξύ άλλων και στην Κρατική Αρχή Εθνικής Ασφάλειας (DANS), σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite. Ο δεύτερος υφυπουργός Εσωτερικών είναι ο Πλάμεν Ανγκέλοφ, ο οποίος έχει εμπειρία ειδικού επί νομικών θεμάτων στο υπουργείο.

Όσον αφορά τα βίαια επεισόδια έξω από τη βουλή και τα μέτρα καταστολής από την αστυνομία, ο γενικός εισαγγελέας, Σ. Τσατσάροφ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν γνωρίζω αν κάποιος σκόπιμα ώθησε ανθρώπους να εισχωρήσουν στις διαμαρτυρίες ή συμμετείχαν αυτοβούλως σε αυτές. Η διαμαρτυρία δεν μπορεί να απαξιωθεί, επειδή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στόχο τη βία υπό οποιοδήποτε τίμημα. Αν το κάνουμε, αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να αποκηρύξουμε τη διαμαρτυρία στο σύνολό της. Μία ρεαλιστική αποτίμηση δείχνει ότι η χθεσινή δεν είναι η εικόνα της διαμαρτυρίας».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος, Σεργκέι Στανίσεφ τόνισε ότι «Ο αποκλεισμός της Βουλής ήταν πράξη βανδαλισμού. Το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν τις επόμενες μέρες για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των θεσμών, την πολιτική βούληση για διάλογο και το αποτελεσματικό έργο του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, τόνισε ο πρόεδρός του».

Από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με την αστυνομία έξω από το κοινοβούλιο τραυματίστηκαν 18 άτομα, εννέα από τους οποίους νοσηλεύονται στην κλινική πρώτων βοηθειών «Πιρογκόφ» και σε άλλες ιατρικές μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ