Βουλή: Προσφυγή των δικηγόρων στο ΣτΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο

Βουλή: Προσφυγή των δικηγόρων στο ΣτΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Προτείνετε επιστροφή στο νόμο Κατρούγκαλου» η απάντηση της κυβέρνησης στους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Αντισυνταγματικές χαρακτήρισε ο Πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων Δ. Βερβεσός, τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, κατά τη διαδικασία ακρόασης φορέων, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να πιάσουμε τη φοροδιαφυγή. Και ποια είναι η φοροδιαφυγή; Των ελευθέρων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων. Οι εταιρείες που δηλώνουν ζημιές τόσα χρόνια, οι οποίες δηλώνουν αρνητικούς ισολογισμούς, αυτές γιατί δεν υπάγονται στο τεκμήριο;». ανέφερε ο ίδιος. Ο κ. Βερβεσός υπογράμμισε ότι το ΣτΕ έχει αποφανθεί πως δεν υπάρχει σύγκριση, φορολόγησης και εισφορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, λόγω του διαφορετικού τρόπου παραγωγής του εισοδήματος καθενός.

«Επανερχόμαστε σε τριετίες, κατώτερους μισθούς και κλιμάκια και θεωρείτε ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι σε καλύτερη μοίρα από τον μισθωτό του. Με το νομοσχέδιο, ο μισθωτός που είναι στα 12.875 ευρώ θα πληρώσει 650 ευρώ φόρο, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα πληρώσει 2.183 ευρώ. Έχει μια αύξηση 236% πάνω από τον μισθωτό και δεν έχει αφορολόγητο, δεν έχει ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει απαλλαγές παιδιών. ‘Αρα το νομοσχέδιο καθιστά τους ελεύθερους επαγγελματίες σε χειρότερη θέση από τους μισθωτούς», είπε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο συγκρίνει το μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

«Από που και ως που ο μέσος όρος του ΚΑΔ, μπορεί να αποτελεί τη φοροδοτική ικανότητα του κάθε ελεύθερου επαγγελματία; Θα συγκρίνεται ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας με το τι βγάζουν οι άλλοι;», είπε ο κ. Βερβεσός και πρόσθεσε ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική, γιατί ο δικηγόρος δεν έχει τριετίες ή δεν εργάζεται καλοκαίρι, Χριστούγεννα και Πάσχα, και συνεπώς δεν μπορεί με τον μέσο όρο του τζίρου, να συγκρίνεται ο δικηγόρος που έχει αβέβαιο εισόδημα με τον μισθωτό. Προανήγγειλε επίσης προσφυγή στο ΣτΕ. Παράλληλα χαρακτήρισε κοροϊδία, την πρόβλεψη ότι θα διενεργείται έλεγχος στην περίπτωση που ο επαγγελματίας αμφισβητήσει το τεκμαιρόμενο εισόδημα, γιατί, όπως τόνισε, ο υπόχρεος θα πληρώνει τον φόρο και θα περιμένει μια τριετία τουλάχιστον για να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει καταβάλει.

Η απάντηση Θεοχάρη

«Δεν έχετε βάλει μυαλό; Καταγγέλλατε τον νόμο Κατρούγκαλου. Τώρα τι θέλετε; Εγώ σας λέω ότι θα πάμε στο ΣτΕ και πάλι», είπε ο κ. Βερβεσός προκαλώντας την αντίδραση του Χάρη Θεοχάρη.

«Δηλαδή, να φέρουμε ξανά το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου; Αυτό μας λέτε; Πάτε να το πείτε στα μέλη σας και πείτε τους ότι προτείνατε στη Βουλή να φύγει αυτό το νομοσχέδιο και να μπει στη θέση του το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Και να πληρώνουν ξανά εισφορές 2.500 ευρώ το μήνα! Αυτή είναι η πρότασή σας! Αυτό να πάτε στα μέλη σας και να το πείτε!», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση έχει κάνει προσαρμογές με βάση τη διαβούλευση, και αυτές οι προσαρμογές έχουν βελτιώσει το νομοσχέδιο».

Παραδιάς: Τριετής φορολογική απαλλαγή για τις κατοικίες που ήταν κενές το 2023 και όσες αποχωρήσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, ζήτησε είπε ότι με το νομοσχέδιο μειώνεται επιτέλους το τέλος επιτηδεύματος, αλλά ζητάει από κάθε επαγγελματία με χαμηλή φορολογική δήλωση να εξηγήσει πώς ζει. Όπως είπε, το νομοσχέδιο αγνοεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό των επαγγελματιών «συμπληρώνει τα εισοδήματά του με μισθώματα ακινήτων τα οποία είναι νόμιμα δηλωμένα και βαρύτατα φορολογούμενα και ενώ η φορολογική Αρχή θα δέχεται ως εξήγηση και ως κάλυψη του τεκμηρίου τα συμβολικά φορολογούμενα αγροτικά εισοδήματα, τους μισθούς και τις συντάξεις, απορρίπτει τα μισθώματα. Μια ακόμη δηλαδή άδικη διάκριση εναντίον τον ιδιοκτητών ακινήτων», είπε ο κ. Παραδιάς. Σε σχέση με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ είπε πως είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι η κυβέρνηση δεν υπέκυψε στις αφόρητες πιέσεις για στραγγαλισμό του θεσμού, μέσω της μείωσης των συνολικών ημερών εκμίσθωσης.

«Βλέπουμε να επιβάλλεται τόσο τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, 0,5% επί των εσόδων, αλλά και υπέρογκα αυξημένο ημερήσιο τέλος έως και δέκα ευρώ (10 ευρώ) σε μονοκατοικίες άνω των ογδόντα (80) τμ, που θα προβληματίσουν τόσο τους φιλοξενούμενους όσο και τους ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα ως προς τον τρόπο είσπραξης και απόδοσής τους, κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια διοικητικά με αποτελεσματικό τρόπο», είπε ο κ. Παραδιάς. Σημείωσε επίσης, ότι η επερχόμενη υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων είναι μέγιστη πρόκληση για την κοινωνία, διότι η αδυναμία ανακαίνισής τους θα τα οδηγήσει σε αναγκαστική απόσυρση από την αγορά των μισθώσεων και σε απαξίωσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η νέα διάταξη νομοθετεί ποσοτικούς και ποιοτικούς περιορισμούς, που θα οδηγήσουν στην ουσιαστική ακύρωσή της, διότι θα στοχεύει σε υδραυλικούς και σε ηλεκτρολόγους», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. Σε σχέση με την τήρηση Βάσης Δεδομένων στοιχείων ακινήτων και αξιών, αλλά και τήρηση Ολοκληρωμένου Γεωπληροφοριακού Συστήματος Μαζικής Εκτίμησης Αξίας Ακινήτων, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ ανέφερε πως επειδή η κινητικότητα στις συναλλαγές αφορά συγκεκριμένες περιοχές και τα καταχωρούμενα στοιχεία αφορούν υψηλές αξίες, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να συμπαρασυρθούν οι πάντες σε αντικειμενικές Κολωνακίου, και συνεπώς σε έναν πολύ υψηλότερο ΕΝΦΙΑ, με δραματικά αποτελέσματα για όσους δεν θα μπορούν ούτε να πουλήσουν, ούτε να πληρώσουν. Ο Στράτος Παραδιάς επανήλθε στην πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για τη φορολογία των ακινήτων. «Η σημαντική μείωση της προσφοράς κατοικιών για εκμίσθωση κύριας κατοικίας που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, οφείλεται στην παλαίωση του κτιριακού δυναμικού και το υψηλό κόστος της αναβάθμισής του. Όμως κατά κύριο λόγο οφείλεται στην σαρωτική φορολογία των ενοικίων, που σε συνδυασμό και με τον ΕΝΦΙΑ, οδηγεί τους ιδιοκτήτες σε πλήρη αποθάρρυνση εκμίσθωσης των ακινήτων τους», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και υπογράμμισε: «Το κλειδί για να ανοίξουν τα σπίτια άμεσα και μαζικά το κρατάει στο χέρι του ο υπουργός των Οικονομικών.

Το κλειδί είναι η αποδοχή της πρότασής μας για τριετή φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος, των κατοικιών που ήταν κενές καθ΄όλο το 2023, αλλά και όσων κατοικιών αποχωρήσουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και εκμισθωθούν ως κύρια κατοικία για μια, τουλάχιστον, τριετία. Αυτό θα συμβεί χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος για το υπουργείο Οικονομικών, αφού δεν θα αφορά υφιστάμενες μισθώσεις αλλά τις όποιες μελλοντικές, που χωρίς αυτό δεν θα συναπτόντουσαν. Η μεταβατική αυτή φορολογική ρύθμιση είναι μονόδρομος μέχρις ότου αποδώσουν τα κυβερνητικά μέτρα, και θα φέρει άμεσα δεκάδες χιλιάδες σπίτια στην αγορά, σταθεροποιώντας τα ενοίκια».

«Να επεκταθούν τα είδη των εισοδημάτων που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος»

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, είπε ότι είναι πάγια θέση του Συλλόγου η ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής, με την επιβολή αυστηρών ποινών, στους παραβάτες. Πρόσθεσε, όμως, ότι κάθε οριζόντιο μέτρο το οποίο εισάγεται με ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος, πάνω στο οποίο θα φορολογηθεί μια μερίδα πολιτών, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, κινείται σε κατευθύνσεις που θέλουν διορθώσεις, διότι πολλές φορές δημιουργούνται αδικίες και πλασματικά φορολογητέα εισοδήματα.

«Πρέπει», όπως είπε, «να επεκταθούν τα είδη των εισοδημάτων που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος και να συμπεριληφθούν ενοίκια. Επισήμανε εξάλλου ότι με τον μέσο ΚΑΔ, δεν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε ειδικότητας, διότι δεν έχουν τις ίδιες αμοιβές οι χειρουργικές με τις παθολογικές ειδικότητες, ούτε έχουν τα ίδια έξοδα ένας αναισθησιολόγος που δεν έχει ιατρείο με έναν μικροβιολόγο».

« Αλλαγές για τα ταξί, διαφορετικά δεν θα κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα»

Από την πλευρά του, ο Σεραφείμ Κασιδιάρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων, είπε πως «καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Δεν είδαμε καμία βελτίωση στο νομοσχέδιο. Το ταξί έχει πάρα πολλές εξαιρέσεις. Η τριετία στα ταξί δεν μπορεί να δουλέψει. Το ίδιο δουλεύει και αυτός που δουλεύει για πρώτη μέρα ταξί και αυτός που δουλεύει 40 χρόνια. Στην πιάτσα κάθονται και οι δύο. Δεν μπορεί αυτός που έχει περισσότερα χρόνια δουλειά, να θεωρείται ότι δουλεύει καλύτερα, ότι είναι πιο καλός οδηγός, για να τον πάρει ο πελάτης».

Ο κ. Κασιδιάρης κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο τσουβαλιάζονται όλοι. «Η άδεια του ταξί είναι 50%, είναι 25%, είναι 75%, είναι 100%. Τους φορολογείτε όλους με το ίδιο τεκμαρτό. Και αυτόν που έχει το 25% και αυτόν που έχει το 50%», είπε ο εκπρόσωπος των ταξιτζήδων και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Αθήνα να έχει το ίδιο τεκμαρτό με την Κομοτηνή ή με την Καβάλα ή με πόλεις της επαρχίας, που τα ταξί κάνουν δύο κούρσες την ημέρα, για να φορολογούνται με 14.000 τεκμαρτό εισόδημα.

«Δεν έχετε προβλέψει τις χήρες και τα ανήλικα. Μετά από θάνατο κληρονομούν μια άδεια ταξί και το δίνουν για 400 ή 500 ευρώ το μήνα ενοίκιο, για να έχουν εισόδημα και εσείς τους βάζετε 14.000 ευρώ φορολογία. Αν είναι δυνατόν!», είπε ο κ. Κασιδιάρης και πρόσθεσε: «Μας βγάζετε έξω από το επάγγελμα. Πρέπει να πάτε σε διορθώσεις».

«Αυτή τη στιγμή ο κλάδος βρίσκεται σε κινητοποιήσεις. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, για να μπορέσουμε και εμείς να επιβιώσουμε, να είστε σίγουροι ότι δεν κάτσουμε με τα χέρια σταυρωμένα», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ