Βουλή: Σήμερα στις 10.30 η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πανδημία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Θα υπάρξει -όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή- συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Περιμένουμε -πέρα από την όποια κριτική- συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για το συλλογικό καλό», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βουλή, με κύριο θέμα την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η συζήτηση ξεκινά στις 10:30 και διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών έχει ξεκινήσει και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι σταθερή, αν και αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για την έλευση και τρίτου κύματος.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην καλύτερη εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες, όπως προκύπτει από τους τελευταίους χάρτες που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Με βάση τα στοιχεία αυτά ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην επιτυχή, δεδομένων των συνθηκών, αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος και να περιγράψει τα όσα έγιναν σε για την αντιμετώπιση της covid-19.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει στην διαδικασία του εμβολιασμού και τα αισιόδοξα μηνύματα που υπάρχουν για την πορεία έγκρισης νέων εμβολίων που θα προμηθευτεί η ΕΕ. Προς το παρόν η διαδικασία κυλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, το σύστημα ανταποκρίνεται στον σχεδιασμό και η σταδιακή έλευση περισσότερων εμβολίων οδηγεί την κυβέρνηση στην εκτίμηση ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού επιτυγχάνοντας την ανοσία.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Θέμα υπό συζήτηση είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου με την μέθοδο του click away.

Σήμερα αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις της επιτροπής.

Ένας μήνας lockdown στοιχίζει τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία σήμερα είναι καλύτερα από τις 14 Δεκεμβρίου που άνοιξε το λιανεμπόριο πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ σημείωσε ότι η επιτροπή θα μπορούσε να εξετάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου με το click away. Δεν θα έχουμε μηδενικά κρούσματα, θέλουμε να διαχειριζόμαστε την κατάσταση, σχολίασε συγκεκριμένα.