Βουτιά 8% για την μετοχή της Unilever αφού η Kraft απέσυρε την προσφορά της

Βουτιά 8% για την μετοχή της Unilever αφού η Kraft απέσυρε την προσφορά της

Η μετοχή της Unilever, κατέγραψε την Παρασκευή άλμα 13% όταν έγινε γνωστή η προσέγγιση της Kraft και σήμερα σημείωσε βουτιά 8%. 

Πτώση 8% σημείωσε σήμερα η μετοχή του αγγλο-ολλανδικού ομίλου καταναλωτικών προϊόντων Unilever αφού η αμερικανική ανταγωνίστριά της Kraft Heinz Co απέσυρε απότομα την αιφνιδιαστική πρόταση συγχώνευσης ύψους 143 δισεκ. δολαρίων. 

Έχοντας τη στήριξη του Γουόρεν Μπάφετ και της εταιριών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων 3G, η Kraft ήθελε να εξαγοράσει τη Unilever για να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο κολοσσό καταναλωτικών προϊόντων αλλά η προσφορά της απορρίφθηκε την Παρασκευή από την εταιρία που παράγει προϊόντα όπως το τσάι Lipton και το σαπούνι Dove.

Σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος, η Kraft δεν ανέμενε να συναντήσει την αντίσταση που βρήκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Unilever Πολ Πόλμαν, ο οποίος απέρριψε την προσφορά διότι δεν είχε κανένα στρατηγικό όφελος.

Παράλληλα, είχαν δημιουργηθεί ανησυχίες για την διερεύνηση του θέματος σε πολιτικό επίπεδο στη Βρετανία όπου η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, όταν ανέλαβε πέρυσι τα καθήκοντά της, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα εφάρμοζε μια περισσότερο προληπτική πολιτική σε ό,τι αφορά τον έλεγχο ξένων εξαγορών.

Η μετοχή της Unilever που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο κατέγραψε την Παρασκευή άλμα 13% όταν έγινε γνωστή η προσέγγιση της Kraft και σήμερα σημείωσε βουτιά 8%. Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters, η συνένωση δυνάμεων των δύο εταιριών θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη εξαγορά μιας βρετανικής εταιρίας.