«Βουτιά» πάνω από 12% για το πετρέλαιο, με τους επενδυτές να «βλέπουν» αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

«Βουτιά» πάνω από 12% για το πετρέλαιο, με τους επενδυτές να «βλέπουν» αποκλιμάκωση στην Ουκρανία
Photo: pixabay.com

«Βουτιά» σημείωσε το πετρέλαιο την Τετάρτη 9 Μαρτίου, ύστερα από ένα άνευ προηγουμένου ράλι, το οποίο πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό (WTI) κατρακύλησε 12%, ή 15 δολ., για να «κλείσει» στα 108,7 δολ. ανά βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι το WTI τις προηγούμενες ημέρες είχε αγγίξει τα 130 δολ. το βαρέλι -υψηλό 13 ετών- λόγω του οξυμμένου γεωπολιτικού ρίσκου.

Από την άλλη, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, το Brent, σημείωσε βουτιά 13%, ή 16,8%, στα 111,1 δολ. ανά βαρέλι, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2020. Το Brent είχε φτάσει και στα 139 δολ.

Η μείωση στην τιμή του πετρελαίου έγινε εν μέσω ενδείξεων για πιθανή πρόοδο από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά ενθάρρυνση αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από άλλες πηγές. Το Reuters ανέφερε ότι το Ιράκ θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή εάν το ζητήσει ο ΟΠΕΚ+. Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken έδωσε επίσης σήμα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα υποστήριζαν την αύξηση της παραγωγής στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+.

«Η τιμή των 130 δολαρίων έδινε μια εντύπωση απόλυτης πολιορκίας στην αγορά, καθώς η ρωσική παραγωγή χανόταν, ο ΟΠΕΚ δεν αύξανε την παραγωγή και η κατάσταση στην Ουκρανία απλώς χειροτέρευε, δήλωσε ο John Kilduff του Again Capital. «Τώρα έχουν αντιστραφεί όλα αυτά, τουλάχιστον σε ένα βαθμό» προσέθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας απελευθέρωσε 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να αντισταθμίσει τις διακοπές του εφοδιασμού μετά τη ρωσική εισβολή, ενώ παράλληλα ο οργανισμός χαρακτήρισε την κίνηση «μια αρχική απάντηση» λέγοντας ότι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν περισσότερα αποθέματα αν χρειαζόταν.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί αυτόν τον μήνα με το αργό πετρέλαιο WTI να σημειώνει άλμα περίπου κατά 15%. «Ο κόσμος εργάζεται από κοινού για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές στον μαύρο χρυσό», δήλωσε ο Ed Moya, αναλυτής στην Oanda, σε ενημερωτικό σημείωμά του.

Επισημαίνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε τους δικούς του περιορισμούς στην αγορά εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας ότι θα καταργήσει σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές μέχρι το τέλος του έτους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο για να απογαλακτιστεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.