Βουτιά στη μετοχή της Air France-KLM μετά τις ανακοινώσεις για μερική κρατικοποίηση

Βουτιά στη μετοχή της Air France-KLM μετά τις ανακοινώσεις για μερική κρατικοποίηση
epa06716875 Planes of French airline Air France are parked on the tarmac on the Charles de Gaulle Airport in Paris, France, 07 May 2018. Facing a large mobilization of the company workers, Air France-KLM CEO Jean-Marc Janaillac announced his desire to hand his resignation, allegedly after the May 15 council according to a press declaration. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρόθεση της ολλανδικής κυβέρνησης να μπει στην εταιρεία με ποσοστό 14% δεν άρεσε καθόλου στους επενδυτές.

 

Βουτιά κατέγραψε σήμερα η μετοχή της Air France-KLM αφού η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει ποσοστό 14% στην αεροπορική εταιρία, κλιμακώνοντας την ένταση μεταξύ της Γαλλίας και της Ολλανδίας για τον έλεγχο της εταιρίας.

Η μετοχή της Air France-KLM κατέγραψε πτώση 11% στις 10:55 ώρα Ελλάδας, μια εξέλιξη που σύμφωνα με αναλυτές αντανακλά τις ανησυχίες ότι τα αντικρουόμενα συμφέροντα των κυβερνήσεων ίσως είναι αντίθετα προς αυτά των επενδυτών.

«Οι κίνδυνοι αναφορικά με την Air France-KLM εξελίσσονται σε πολιτικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο κυβερνήσεων», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Liberum.

Αργά χθες, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα ανακοίνωσε ότι η Ολλανδία απέκτησε ποσοστό 12,7% έναντι 680 εκατ. ευρώ στην εταιρία και ότι στοχεύει να αυξήσει τη συμμετοχή της στο 14% περίπου, για να αντισταθμίσει το μερίδιο του γαλλικού Δημοσίου στον όμιλο.

Η κίνηση, που αιφνιδίασε τους Γάλλους, έγινε ύστερα από εβδομάδες αντιπαράθεσης μεταξύ της ολλανδικής κυβέρνησης και του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, στο οποίο κυριαρχούν οι Γάλλοι, αναφορικά με την επιρροή των Ολλανδών.