«Βουτιά» στις πωλήσεις για τη μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία της Ευρώπης

«Βουτιά» στις πωλήσεις για τη μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία της Ευρώπης
SHANGHAI, CHINA - NOVEMBER 6, 2023 - Photo taken on November 6, 2023 shows the ASML booth at the 6th CIIE in Shanghai, China. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
Ισχυρές πωλήσεις στην Κίνα παρά τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε ό,τι μπορεί να εξάγει.

Η ολλανδική ASML, η τεχνολογική εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμού για τους κατασκευαστές τσιπ υπολογιστών, ανακοίνωσε την Τετάρτη στα κέρδη του πρώτου τριμήνου της, ασθενέστερες από τις αναμενόμενες νέες κρατήσεις, αλλά είχε ισχυρές πωλήσεις στην Κίνα παρά τους περιορισμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε ό,τι μπορεί να εξάγει.

Η εταιρεία διατήρησε αμετάβλητες τις οικονομικές προβλέψεις της για το σύνολο του έτους, με τις πωλήσεις το 2024 να φαίνονται αμετάβλητες από τα επίπεδα του 2023 στα 27,6 δισ. ευρώ, αν και προετοιμάζεται για ισχυρή ανάπτυξη το 2025.

Τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν 1,22 δισ. ευρώ, μειωμένα από τα 2,05 δισ. ευρώ του τέταρτου τριμήνου του 2023, αλλά ελαφρώς καλύτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Οι πωλήσεις ήταν 5,29 δισ. ευρώ, μειωμένες από 7,24 δισ. ευρώ.

Οι πωλήσεις των συστημάτων λιθογραφίας της ASML σε πελάτες στην Κίνα αποτέλεσαν το ποσοστό ρεκόρ του 49% του συνόλου κατά το πρώτο τρίμηνο, ή περίπου 2 δισ. ευρώ, ανέφερε η εταιρεία σε παρουσίαση για επενδυτές που δημοσιεύθηκε παράλληλα με τα αποτελέσματα.

Οι νέες κρατήσεις ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα 5,4 δισ. ευρώ που προέβλεπαν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

«Οι προοπτικές μας για το σύνολο του έτους 2024 παραμένουν αμετάβλητες, με το δεύτερο εξάμηνο του έτους να αναμένεται να είναι ισχυρότερο από το πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του κλάδου από την ύφεση», ανέφερε σε δήλωσή του ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος Πέτερ Βένινκ, χαρακτηρίζοντας το 2024 ως «μεταβατικό έτος».

Η ASML κυριαρχεί στην αγορά των συστημάτων λιθογραφίας, μηχανήματα που μπορεί να κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το καθένα, τα οποία χρησιμοποιούν ακτίνες φωτός για να βοηθήσουν στη δημιουργία μικροσκοπικών κυκλωμάτων.

Θα επωφεληθεί από τις νέες μονάδες παραγωγής τσιπ που σχεδιάζονται με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ταϊβάν, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του βιομηχανικού ομίλου SEMI, η Κίνα προσθέτει τη μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα τσιπ το 2024, ακολουθούμενη από την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com