«Βουτιά» στο κενό έκαναν τα κέρδη της Toshiba το 2016

«Βουτιά» στο κενό έκαναν τα κέρδη της Toshiba το 2016

Η εταιρία εμφάνισε στο έτος τεράστιες ζημιές 8,4 δισ. δολαρίων, από 4,1 δισ. πέρυσι.

Η Toshiba, της οποίας η αμερικανική πυρηνική μονάδα Westinghouse υπέβαλε αίτηση για πτώχευση, κατέγραψε τεράστια καθαρή ζημιά 950 δισ. γεν (8,4 δισ. δολάρια) για το οικονομικό έτος που έληξε το Μάρτιο. 

Τα αποτελέσματα του ιαπωνικού κολοσσού δεν έλαβαν την έγκριση των ελεγκτών, ενώ εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την απόκτηση της αμερικανικής εταιρίας πυρηνικών κατασκευών CB&I Stone and Webster.

Η Toshiba με έδρα στο Τόκιο χαρακτήρισε τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα «προβλέψεις», αντί για αποτελέσματα, καθώς δεν έχουν λάβει την έγκριση των ελεγκτών. Ωστόσο συνάδουν με στοιχεία που είχε δημοσιοποιήσει και προηγούμενα.

Η ζημιά είναι σχεδόν διπλάσια από τα 460 δισ. γεν (4,1 δισ. δολάρια) που έχασε την προηγούμενη χρονιά, επισημαίνει το Bloomberg.

Η Toshiba, της οποίας τα προϊόντα περιλαμβάνουν τσιπ υπολογιστών και οικιακές συσκευές, απέκτησε την Westinghouse το 2006. Ο πρόεδρός της, Satοshi Tsunakawa, δήλωσε πρόσφατα πως η στρατηγική που βασίστηκε στη συγκεκριμένη εξαγορά ήταν λάθος και υποσχέθηκε να μην εμπλακεί σε νέα πυρηνικά πρότζεκτς.

Η εταιρία προσπαθεί στο μεταξύ να πουλήσει τις δραστηριότητες τσιπ για να ενισχύσει τα οικονομικά της, αλλά έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη με τον αμερικανικό εταίρο της, Western Digital, που απαιτεί από την Toshiba να μην πουλήσει σε κανέναν άλλο.

Η Western Digital έχει ενημερώσει ότι αρκετές από τις θυγατρικές της, SanDisk, έχουν κάνει αίτηση για διαιτησία στο International Court of Arbitration, για τις κοινοπραξίες της με την Toshiba στα τσιπ. Οι αιτήσεις έχουν στόχο να σταματήσουν την πώληση από την Toshiba, χωρίς την άδεια της SanDisk, επιχειρηματολογώντας πως θα παραβίαζε τη συμφωνία των δύο μερών βάσει της κοινοπραξίας.

Πάντως η Toshiba εκτιμά ότι θα επιστρέψει σε κέρδη το τρέχον οικονομικό έτος που λήγει το Μάρτιο του 2018, ύψους 50 δισ. γεν (442 εκατ. δολάρια).