Βραβεία ΔΕΣΤΕ 2013: «Βήμα στους νέους»

Βραβεία ΔΕΣΤΕ 2013: «Βήμα στους νέους»

Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ σε συνεργασία με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης απονέμει σήμερα το Βραβείο ΔΕΣΤΕ για 8η χρονιά.

Από την Τέτα Καραμπίνη

«Βήμα στους νέους». Η συνεργασία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ δε θα μπορούσε να έχει πιο χαρακτηριστικό τίτλο. Τους τελευταίους 5 μήνες το νεοκλασικό κτήριο της Βασιλίσσης Σοφίας έχει διαμορφωθεί ειδικά για να φιλοξενήσει τα έργα των υποψηφίων για το 8ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013.

Το Μέγαρο Σταθάτου προσθέτει άλλα 6 ονόματα στον κατάλογο των 52 καλλιτεχνών που έχουν αναδειχτεί από το 1999 μέσα από τη διοργάνωση των Βραβείων του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.  Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε έναν Έλληνα ή Κύπριο καλλιτέχνη που ζει στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και έχει στόχο να προωθήσει τη σύγχρονη ελληνική τέχνη και να εντάξει τους δημιουργούς της στον διεθνή σύγχρονο καλλιτεχνικό διάλογο.

Ζωγραφική, βίντεο, γλυπτική, κατασκευές,..καλλιτέχνες από διαφορετικούς χώρους διεκδικούν το βραβείο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, σε μια προσπάθεια να καταγράψουν το παρελθόν και να δώσουν το στίγμα της τέχνης του σήμερα.

Οι έξι καλλιτέχνες που έχουν επιλεγεί ως υποψήφιοι για το φετινό βραβείο είναι οι: Μαρία Θεοδωράκη, Ηλίας Παπαηλιάκης, Michail Pirgelis, Κώστας Σαχπάζης, Αλέξανδρος Τζάννης, Μαριάννα.  Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί ο νικητής, ο οποίος θα λάβει το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ και η αξιολόγηση του θα γίνει από μία διεθνή, εξαμελή Κριτική Επιτροπή.

Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης-Μέγαρο Σταθάτου (Βας. Σοφίας και Ηροδότου 1).

Επιτροπή Επιλογής του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013: Αφροδίτη Γκόνου – Σύμβουλος Σύγχρονης Τέχνης, Ντένης Ζαχαρόπουλος – Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Ευτύχης Πατσουράκης – Καλλιτέχνης, υποψήφιος για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011,Νίκος Παττίχης – Συλλέκτης και Πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού “Ο Φιλελεύθερος”, Φαίη Τζανετουλάκου – Ιστορικός Τέχνης,Θεόφιλος Τραμπούλης – Επιμελητής και Συγγραφέας.

Κριτική Επιτροπή του Βραβείου ΔΕΣΤΕ 2013: Δάκης Ιωάννου – Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Πρόεδρος, John Bock – Καλλιτέχνης, Bice Curiger – Kunsthaus Zurich, Ζυρίχη Επιμελήτρια, Daniel Birnbaum – Moderna Museet, Στοκχόλμη, Διευθυντής, Michael Ringier – Συλλέκτης, Beatrix Ruf – Kunsthalle Zurich, Ζυρίχη, Διευθύντρια και Επιμελήτρια.