Ο οικονομολόγος που πήγε «κόντρα» στα καρτέλ

Ο οικονομολόγος που πήγε «κόντρα» στα καρτέλ

Το ρυθμιστικό πλαίσιο που παρουσίασε ο Ζαν Τιρόλ για τις συνθήκες αγοράς που επικρατούν σε διάφορους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται πολυεθνικές του «έδωσε» το Νόμπελ.

Ο Γάλλος οικονομολόγος, Ζαν Τιρόλ, του Πανεπιστημίου της Τουλούζης κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για το 2014. Ο Τιρόλ συνέβαλε στην κατανόηση και στην αντιμετώπιση μονοπωλιακών καταστάσεων σε διάφορους κλάδους της οικονομίας με κατά καιρούς μελέτες του.

Το χρηματικό έπαθλο που κέρδισε ανέρχεται στα 8 εκατ. σουηδικών κορονών(1,1 εκατ. δολαρίων). Η Ακαδημία αναφέρει ότι ο Τιρόλ παρουσίασε ρυθμιστικό πλαίσιο για συγκεκριμένες συνθήκες αγοράς που επικρατούν σε διάφορους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται πολυεθνικές από τις τηλεπικοινωνίες έως τις τράπεζες.

Ο 61χρονος οικονομολόγος «αποσαφήνισε το πώς να κατανοήσουμε και να θέσουμε κανονιστικά πλαίσια σε κλάδους όπου κυριαρχούν λίγες ισχυρές εταιρείες» επισημαίνει η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία στη Στοκχόλμη.

Ο καθηγητής Τόρε Ελίνγκσεν της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών τόνισε: «Η ομορφιά των μελετών του Τιρόλ ήταν ότι μπόρεσε να περιγράψει βαθιές και σημαντικές διαφορές ανάμεσα σε διαφορετικές βιομηχανίες. Οι διαφορετικοί αυτοί κλάδοι δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο».

Η Ακαδημία παροτρύνει τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν την έρευνα του Τιρόλ για να ενθαρρύνουν ισχυρές εταιρείες να γίνουν πιο παραγωγικές, αλλά και για να τις αποτρέψουν από το να λειτουργούν με τρόπο επιζήμιο για τους καταναλωτές και τους ανταγωνιστές τους.

Η έρευνα αναφέρει πως θα πρέπει μια κυβέρνηση να αντιμετωπίζει συγχωνεύσεις εταιρειών ή καρτέλ και πως θα πρέπει να εφαρμόζει ρυθμιστικό πλαίσιο σε μονοπώλια.

Ο Ζαν Τιρόλ είναι Γάλλος πολίτης. Γεννήθηκε το 1953 στην πόλη Troyes. Το 1981 ολοκλήρωσε Ph.D στο MIT των ΗΠΑ. Είναι επιστημονικός διευθυντής στο Institut d’Économie Industrielle στην Οικονομική Σχολή της Τουλούζης και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη βιομηχανική οργάνωση, το ρυθμιστικό πλαίσιο, την οργανωτική θεωρία, τα χρηματοοικονομικά, τα μακροοικονομικά αλλά και τη ψυχολογία.

Έως και σήμερα συνεχίζει την ερευνητική του δραστηριότητα την οποία ξεκίνησε στην αρχή της δεκαετίας του 1980.