Βρετανία: Δικαστική νίκη για τον πρίγκιπα Χάρι – Θα του καταβληθούν 144.000 λίρες

Βρετανία: Δικαστική νίκη για τον πρίγκιπα Χάρι – Θα του καταβληθούν 144.000 λίρες
epa10163801 Britain's Prince Harry (L) and his wife Meghan (R), the Duke and Duchess of Sussex, arrive for their visit to represent the '6th Invictus Games 2023', in Duesseldorf, Germany, 06 September 2022. The Invictus Games 2023 will take place from 09 to 16 September 2023 in Duesseldorf and are intended for military personnel and veterans who have been psychologically or physically injured in service. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πρώτη εξέχουσα προσωπικότητα της βρετανικής μοναρχίας που εμφανίστηκε σε δικαστήριο μετά τον γιο της βασίλισσας Βικτωρίας.

Ο πρίγκιπας Χάρι του Ηνωμένου Βασιλείου κέρδισε 140.600 λίρες  σε αγωγή για τηλεφωνικές υποκλοπές εναντίον του ομίλου εφημερίδων MGN, σηματοδοτώντας μια νίκη για τον ίδιο.

Η παράνομη συλλογή πληροφοριών ήταν «ευρέως διαδεδομένη και συνήθης» μεταξύ 2006 και 2011, συμπεριλαμβανομένου σε κάποιο βαθμό κατά τη διάρκεια της έρευνας με την ονομασία Leveson για την ανάρμοστη συμπεριφορά του Τύπου, ανέφερε απόφαση δικαστηρίου στο Λονδίνο την Παρασκευή.

Ο πρίγκιπας μήνυσε τους εκδότες των εφημερίδων Daily Mirror, Sunday Mirror και The Sunday People στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου για ισχυρισμούς περί παράνομων δραστηριοτήτων συλλογής πληροφοριών από δημοσιογράφους. Οι ισχυρισμοί, οι οποίοι χρονολογούνται από το 1991 και συνεχίστηκαν τουλάχιστον μέχρι το 2011, περιλάμβαναν το phone hacking, τη χρήση παράνομου blagging πληροφοριών και ιδιωτικών ερευνητών για τη δημοσιοποίηση ιστοριών.

«Το phone hacking παρέμεινε ένα σημαντικό εργαλείο του είδους της δημοσιογραφίας που ασκούνταν» ανέφερε το δικαστήριο. Ακόμα, διαπίστωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν ιδιωτικοί ερευνητές για την παράνομη συλλογή πληροφοριών και ότι η τότε διευθύνουσα σύμβουλος, Σύλβια Μπέιλι, γνώριζε ότι αυτό συνέβαινε μέχρι το τέλος του 2011.

Οι δικηγόροι της MGN, η οποία ανήκει πλέον στην Reach, υποστήριξαν ότι οι αξιώσεις ήταν προ πολλού ξεπερασμένες και ότι οι ενάγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται άλλα τρία άτομα, θα έπρεπε να είχαν κατατεθεί πριν από χρόνια. Ο όμιλος ενεπλάκη σε μια δίκη υψηλού προφίλ το 2015, όπου καταβλήθηκαν αποζημιώσεις και η εφημερίδα παραδέχθηκε την ευθύνη. «Όπου έλαβε χώρα ιστορικό αδίκημα, ζητάμε ανεπιφύλακτα συγγνώμη, αναλάβαμε πλήρως την ευθύνη και καταβάλαμε την κατάλληλη αποζημίωση», δήλωσε εκπρόσωπος της MGN.

Ο δικαστής δήλωσε ότι 15 από τα 33 άρθρα που παρουσιάστηκαν στην υπόθεση του πρίγκιπα Χάρι ήταν προϊόν τηλεφωνικής υποκλοπής ή άλλης παράνομης συλλογής πληροφοριών. Είπε ότι το hacking έγινε μόνο σε «μέτριο βαθμό» μεταξύ 2003-2009 και ότι ήταν προσεκτικά ελεγχόμενο.

Το Bloomberg σημειώνει πως ο Χάρι ήταν η πρώτη εξέχουσα προσωπικότητα της βρετανικής μοναρχίας που εμφανίστηκε σε δικαστήριο του Λονδίνου τον Ιούνιο μετά τον γιο της βασίλισσας Βικτωρίας, ο οποίος αργότερα θα γινόταν βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄, τη δεκαετία του 1890.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, αφηγήθηκε πώς τα άρθρα έπαιξαν ανασταλτικό ρόλο στη ζωή του και ότι η ανώτερη διοίκηση των εφημερίδων έκανε τα στραβά μάτια στη διάχυτη συμπεριφορά. «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την αλήθεια καθώς και για την απόδοση ευθυνών», ανέφερε ο Χάρι σε δήλωση που ανέγνωσε ο δικηγόρος του Ντέιβιντ Σέρμπορν έξω από το δικαστήριο μετά την απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com