Βρετανία: Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Σούνακ στον προϋπολογισμό – Έμφαση στον πληθωρισμό

Βρετανία: Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Σούνακ στον προϋπολογισμό – Έμφαση στον πληθωρισμό
epa10310106 British Chancellor of the Exchequer Jeremy Hunt departs Downing Street with his Autumn Statement for parliament in London, Britain, 17 November 2022. Hunt is to announce his Autumn Statement to parliament on 17 November, with tax rises and government spending cuts expected to help fill a 50 billion pounds black hole in the British finances. EPA/TOLGA AKMEN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, παρουσίασε το σχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, παρουσίασε το σχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας στη Βουλή των Κοινοτήτων, προσπαθώντας να τονώσει το κύρος της κυβέρνησης των Τόρις και του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν σε λίγότερο από ένα χρόνο, μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Ο Τζέρεμι Χαντ, υποστήριξε πως «λόγω της προόδου που έχουμε σημειώσει, επειδή υλοποιούμε τις οικονομικές προτεραιότητες του πρωθυπουργού, μπορούμε τώρα να βοηθήσουμε τις οικογένειες όχι μόνο με προσωρινή στήριξη του κόστους διαβίωσης, αλλά και με μόνιμες περικοπές στη φορολογία».

Για τον πληθωρισμό

Σχετικά με τον πληθωρισμό -που επιφέρει μεγάλη αύξηση στο κόστος διαβίωσης των Βρετανών-, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, με τον γενικό πληθωρισμό να κινείται στο 4%, «εκπληρώνουν τον στόχο της κυβέρνησης» για μείωση των τιμών.

«Οι σημερινές προβλέψεις του γραφείου του προϋπολογισμού (OBR) δείχνουν ότι θα πέσει κάτω από τον στόχο του 2% σε λίγους μήνες – σχεδόν ένα ολόκληρο χρόνο νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν» υποστήριξε ο Χαντ.

Για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας, είπε πως το ΑΕΠ της χώρας θα αναπτυχθεί  0,8% το 2024 και το 1,9% για το 2025.

Σημειώνεται πως στις προηγούμενες εκτιμήσεις το βρετανικού ΥΠΟΙΚ προβλεπόταν ανάπτυξη 0,7% για το 2024 και 1,4% για το 2025.

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

Ο Χαντ είπε ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τις Εθνικές Ασφαλιστικές Εισφορές κατά 2% για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους, ώστε να βοηθήσει τους πολίτες να επιστρέψουν στην εργασία τους με υψηλούς μισθούς.

Η περικοπή αυτή θα τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο. Οι μισθωτοί εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσουν 450 λίρες (περίπου 570 ευρώ) ετησίως και οι αυτοαπασχολούμενοι 350 λίρες.

«Χρειαζόμαστε ένα απλούστερο, δικαιότερο φορολογικό σύστημα, ανταποδοτικό ως προς την εργασία», είπε ο Χαντ στην ετήσια ομιλία του για τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο.

Τον Νοέμβριο ο υπουργός είχε ανακοινώσει μείωση εισφορών κατά 2% για τους μισθωτούς και 1% για τους αυτοαπασχολούμενους. Συνολικά, είπε ότι με τις περικοπές αυτές ο μέσος εργαζόμενος κερδίζει 900 λίρες ετησίως.

Οι νέες περικοπές σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι που κερδίζουν περισσότερες από 12.570 λίρες ετησίως και μέχρι 50.270 θα πληρώνουν εισφορά 8% ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν 6%.

Προκειμένου να συγκεντρωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση αυτού του μέτρου, ο Χαντ είπε ότι θα παραταθεί για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι το 2029, ο έκτακτος φόρος ύψους 35% στα κέρδη των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, που είχε εισαχθεί το 2022, όταν είχαν εκτιναχθεί οι τιμές της ενέργειας. Το Λονδίνο ήθελε να καταργηθεί νωρίτερα αυτός ο φόρος, εφόσον οι τιμές μειώνονταν σταθερά, όμως «η αύξηση της τιμής της ενέργειας που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία θα κρατήσει περισσότερο» από όσο προβλεπόταν, εκτίμησε ο υπουργός.

Σύμφωνα εξάλλου με τον Χαντ, θα αναθεωρηθεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τους αλλοδαπούς κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της αστυνομίας

Ο Χαντ είπε επίσης ότι θα επιτραπεί στην αστυνομία να στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα επεμβαίνουν πρώτα σε ορισμένα εγκλήματα, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την ταχύτερη ανταπόκριση των αρχών και την εξοικονόμηση χρημάτων.

Η βρετανική αστυνομία επικρίνεται τα τελευταία χρόνια επειδή δεν στέλνει αστυνομικούς όταν καταγγέλλονται ορισμένα εγκλήματα, όπως κλοπές τηλεφώνων και αυτοκινήτων.

Καθώς ο προϋπολογισμός είναι σφιχτός, ο Χαντ είπε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βελτιωθεί η αστυνόμευση.

«Θα δαπανήσουμε 230 εκατομμύρια λίρες (περίπου 290 εκατ. ευρώ) για να αναπτύξουμε τεχνολογία που θα μας εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα, επιταχύνοντας τον χρόνο ανταπόκρισης της αστυνομίας», είπε. Εξήγησε ότι έτσι οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν εγκλήματα με βιντεοκλήση και, όπου χρειάζεται, θα χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την άμεση επέμβαση των αρχών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: