Στην Ελλάδα η 4η υψηλότερη τιμή χονδρικής για την ηλεκτρική ενέργεια ανά την ΕΕ

Στην Ελλάδα η 4η υψηλότερη τιμή χονδρικής για την ηλεκτρική ενέργεια ανά την ΕΕ
A light bulb above 50 and 20 bills on a table in Athens, Greece on November 2, 2022. (Photo by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της Κομισιόν για τις αγορές αερίου και ηλεκτρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα κατέγραψε τη τέταρτη υψηλότερη τιμή χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση για το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με τα τριμηνιαία στοιχεία της Κομισιόν για τις αγορές αερίου και ηλεκτρισμού, η Ελλάδα βρέθηκε στην 4η θέση της λίστας με τις υψηλότερες τιμές σε τριμηνιαίο επίπεδο, με κόστος 108 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σημειώνεται πως οι τιμές στη χώρα μας ήταν μειωμένες κατά 73% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Οι υψηλότερες τιμές κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου καταγράφηκαν στη Μάλτα και την Ιταλία (116 και 113 €/MWh), αλλά παρόλα αυτά ήταν 75% και 76% χαμηλότερες σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι χαμηλότερες τριμηνιαίες μέσες τιμές κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκαν στη Σουηδία και τη Φινλανδία, στα 29 €/MWh και 44 €/MWh, αντίστοιχα.

Σε ετήσια βάση, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ παρουσίασαν μείωση των τιμών στις χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας (από -80% έως -33%). Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στη Φινλανδία και τη Γαλλία (-80%) και στη Δανία (-77%).

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 μειώθηκε κατά4% για ένα ακόμη τρίμηνο σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα.

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το τρίτο τρίμηνο του 2023 ήταν χαμηλότερη από την ίδια τριμηνιαία τιμή του 2020, η οποία ήταν ιστορικά χαμηλή λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: