Βρετανός υπ. Άμυνας: Να είμαστε έτοιμοι για χρήση στρατιωτικής ισχυος

Βρετανός υπ. Άμυνας: Να είμαστε έτοιμοι για χρήση στρατιωτικής ισχυος
epaselect epa07293886 A union flag flutters by the houses of parliament in Westminster in London, Britain, 17 January 2019. British Prime Minister Theresa May is holding talks with cabinet and party leaders over Brexit. EPA/NEIL HALL

Το Λονδίνο πρέπει να είναι έτοιμο να καταφύγει στη χρήση στρατιωτικής ισχύος για να υπερασπίσει τα συμφέροντά του, σύμφωνα με τον Γκάβιν Γουίλιαμσον.

Αφού ολοκληρωθεί το Brexit, η Βρετανία οφείλει να είναι έτοιμη να καταφύγει στη χρήση στρατιωτικής ισχύος για να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της σε όλο τον κόσμο, θα τονίσει σε ομιλία του σήμερα ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης των Συντηρητικών, ο Γκάβιν Γουίλιαμσον, προσθέτοντας πως τα όρια μεταξύ ειρήνης και πολέμου γίνονται ολοένα πιο δυσδιάκριτα.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γουίλιαμσον θα αναγγείλει στην ομιλία του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει το νέο του αεροπλανοφόρο στον Ειρηνικό Ωκεανό, επενδύσεις προκειμένου η χώρα να αποκτήσει δυνατότητα να προχωρά σε κυβερνοεπιθέσεις, και την υιοθέτηση μετά το Brexit πολύ σκληρότερης στάσης από στρατιωτική άποψη από εκείνη που τήρησε το Λονδίνο τα τελευταία χρόνια.

«Το Brexit μας φέρνει μπροστά σε μια σπουδαία στιγμή της ιστορίας μας. Μια στιγμή κατά την οποία πρέπει να ενισχύσουμε την παγκόσμια παρουσία μας, να αυξήσουμε τη δυνατότητά μας να καταφέρνουμε θανάσιμα πλήγματα, να διογκώσουμε τη μάζα μας», θα πει ο Γουίλιαμσον κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Λονδίνο.

Θα περιγράψει με τον όρο «θολά» τα όρια μεταξύ της ειρήνης και του πολέμουκαι θα τονίσει πως το Λονδίνο και οι σύμμαχοί του πρέπει να επιδεικνύουν ετοιμότητα «να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική ισχύ για να προασπίσουν τα συμφέροντά τους».

Η Βρετανία είναι βυθισμένη στη σοβαρότερη πολιτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πασχίζει να καταλήξει σε μια συμφωνία στο παρά 1΄για τους όρους του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ απομένουν μόλις μερικές εβδομάδες ωσότου η πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη να λάβει τέλος.

Το Brexit χαρακτηρίστηκε βαρύ πλήγμα για τη Δύση, που ήδη δυσκολευόταν να φρενάρει την ισχύ της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά και να αφομοιώσει την απρόβλεπτη πολιτική του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι υποστηρικτές της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ προτιμούν πάντως να μιλούν περί ευκαιρίας η Βρετανία να αναλάβει νέο, παγκόσμιο ρόλο.

«Μπορούμε να οικοδομήσουμε νέες συμμαχίες, να αναθερμάνουμε παλιές, και το σημαντικότερο, να καταστήσουμε σαφές πως είμαστε η χώρα που θα δράσει όταν χρειάζεται. Και ένα έθνος στο οποίο μπορούν να στρέφονται οι άνθρωποι όταν ο κόσμος χρειάζεται ηγεσία», θα πει ο Γουίλιαμσον.

Θα ανακοινώσει την πρώτη αποστολή του HMS Queen Elizabeth, που θα αναπτυχθεί κατά σειρά στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στην περιφέρεια του Ειρηνικού. Το αεροπλανοφόρο θα μεταφέρει δυο μοίρες μαχητικών F-35, μία της RAF και μία της USAF.

Ο Γουίλιαμσον θα υπογραμμίσει τους στενούς δεσμούς των ΗΠΑ και του ΗΒ στον στρατιωτικό τομέα και, απηχώντας την απαίτηση του Τραμπ, θα προτρέψει τις χώρες-μέλη του NATO να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες, ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές που ο βρετανός υπουργός Άμυνας αποκαλεί ρωσικές προκλήσεις.

Η σχέση της Μόσχας με τη Δύση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της την περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, εξαιτίας των διενέξεων που έχουν προκαλέσει η προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία, οι καταγγελίες περί ρωσικής ανάμιξης στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, καθώς και μια επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ και της κόρης του στη νότια Αγγλία, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

«Οι ενέργειες αυτού του είδους από μέρους της Ρωσίας πρέπει να έχουν κόστος» γι’ αυτήν, θα τονίσει ο Γουίλιαμσον στην ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας περιήλθαν σε γνώση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Γουίλιαμσον θα σημειώσει εξάλλου ότι το κόστος που έχει η επιλογή της αποφυγής των επεμβάσεων έχει αποδειχθεί «απαράδεκτα υψηλό» και ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν μπορούν να αγνοούν όσους έχουν ανάγκη.

«Το να μιλάμε αλλά να μην αναλαμβάνουμε δράση εγείρει τον κίνδυνο να μας θεωρήσουν κάτι σαν χάρτινη τίγρη», θα επιμείνει ο βρετανός υπουργός Άμυνας.

Διαβάστε ακόμη: Έρευνα: Έως και 100.000 θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσουν με ένα άτακτο Brexit