Βusiness στα Βαλκάνια: Αυτές είναι οι ελληνικές εταιρείες με ισχυρή παρουσία στα Σκόπια

Βusiness στα Βαλκάνια: Αυτές είναι οι ελληνικές εταιρείες με ισχυρή παρουσία στα Σκόπια
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ (Δ) υποδέχεται τον Έλληνα ομόλογο του Αλέξη Τσίπρα (Α), στο κυβερνητικό κτίριο της Βόρειας Μακεδονίας, Τρίτη 2 Απριλίου 2019. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισκέπτεται τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας προκειμένου να συμμετάσχει στο πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI
Η Ελλάδα ήταν για το 2018 ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της γειτονικής χώρας.

Έντονα ανοδική πορεία καταγράφουν την τελευταία διετία οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Β. Μακεδονίας, με τη χώρα μας να είναι σήμερα ο δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της γειτονικής χώρας (από τέταρτος το 2016).

Ο διμερής όγκος εμπορίου αυξήθηκε κατά 15,8% έναντι του 2017 και οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξης του 19,1%. Αυξητικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές της γείτονος στην Ελλάδα (κατά 5,8%).

Σε μια χώρα με πληθυσμό 2 εκατ. κατοίκων, με ΑΕΠ κοντά στα 10 δισ. ευρώ, οι εταιρείες ελληνικών συμφερόντων αποτελούν τα τελευταία χρόνια σημαντική παράμετρο στην οικονομία της κατέχοντας υψηλά μερίδια .

Επιχειρηματικοί όμιλοι όπως ΕΛΠΕ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Τιτάνας, Άκτωρ και ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ κάνουν επενδύσεις στα Σκόπια.

Σύμφωνα με το σκοπιανό οικονομικό περιοδικό «Κapital», το οποίο βασίζεται σε στοιχεία του κεντρικού μητρώου εταιρειών της χώρας έξι επιχειρήσεις ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 50 πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων στην πΓΔΜ (εξαιρουμένων των τραπεζών) για το 2017.

Στην υψηλότερη θέση κατατάσσεται η τσιμεντοβιομηχανία «USJE Cementarnica» του ομίλου «TITAN» η οποία βρίσκεται στην 9η θέση της γενικής κατάταξης με καθαρά κέρδη 17,8 εκατ.

Ακολουθούν οι εταιρείες «Pivara Skopje» (αναψυκτικά – ποτά της Coca Cola HBC – Heineken) και η κατασκευαστική «Aktor» θυγατρική του ομίλου Άκτωρ.

Αξιοσημείωτη παρουσία έχει και η εταιρεία εξόρυξης μαρμάρου «Mermeren Kombinat, η οποία έχει εξαγοραστεί από την «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες», ενώ χρυσές δουλειές κάνει και η αλυσίδα υπεραγορών «Veropoulos» του Νίκου Βερόπουλου.

Επόμενη στην κατάταξη αλλά καθόλου αμελητέα είναι η «Οkta Rafinery» θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ με τζίρο που ξεπερνά τα 311 εκατομμύρια ευρώ. Η «ΟΚΤΑ» η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή καυσίμων στη χώρα καταλαμβάνοντας το 75% της αγοράς πετρελαιοειδών, μετά την εντυπωσιακή αύξηση της κερδοφορίας της κατά 408% το 2016 σημείωσε πτώση της τάξης του 38,6%.

Επίσης η ΤΕΡΝΑ ανέλαβε την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα Orizari – Saraj μήκους 12,5χλμ συμπεριλαμβανομένων γεφυρών συνολικού μήκους 3.165μ., εργασιών αποχέτευσης, σήμανσης και φωτισμού.

Στην λιανεμπορική η «Zito Luks» του Kυριάκου Φιλίππου θυγατρική της Elbisco είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ψωμιού στη γειτονική χώρα. Σημαντική θέση κατέχει επίσης η Sarantis Group στον τομέα των καλλυντικών, πολλές εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και δεκάδες άλλες μικρότερης εμβέλειας.

Επίσης παρουσία στη γείτονα έχουν και τα Jumbo του Απόστολου Βακάκη.

Βασικό ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων στη γειτονική χώρα, διαδραματίζουν οι τεχνολογικές και βιομηχανικές αναπτυξιακές ζώνες (ΤΒΑΖ) της χώρας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της πΓΔΜ, τα προσφερόμενα κίνητρα στους επενδυτές εντός των εν λόγω ζωνών είναι τα ακόλουθα:

• Φορολογικές απαλλαγές από ΦΠΑ, φόρο κατανάλωσης, κερδών και ιδιοκτησίας, καθώς και μειωμένο φόρο εισοδήματος

• Τελωνειακές απαλλαγές για πρώτες ύλες, εξοπλισμό, καταναλωτικά αγαθά, γεωργικά προϊόντα/ τρόφιμα και απαλλαγή από δασμούς για παραγωγή που προορίζεται για εξαγωγή

• Ελεύθερη πρόσβαση στις υπάρχουσες υποδομές (φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, ύδρευση και αποχέτευση)

• Εύκολη πρόσβαση στο κύριο οδικό δίκτυο

• Τα οικόπεδα εντός των βιομηχανικών ζωνών διατίθενται προς μακροχρόνια μίσθωση για περίοδο έως και 99 ετών

Eυκαιρίες για επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία «βλέπουν» Έλληνες επιχειρηματίες

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στη Βόρεια Μακεδονία