Wall Street: Ο δείκτης S&P 500 βάζει πλώρη για νέα υψηλά ή μήπως μπαίνουμε σε bear market;

Wall Street: Ο δείκτης S&P 500 βάζει πλώρη για νέα υψηλά ή μήπως μπαίνουμε σε bear market;

Το χρηματιστήριο των ΗΠΑ έχει μπει σε μπελάδες, εκτός κι αν το σώσουν τα τεράστια κέρδη. Για να αποδειχθεί σωστό το υπερ-αισιόδοξο σενάριο, τα κέρδη θα πρέπει να …καταβροχθίσουν ένα φαινομενικά αδιανόητο μερίδιο της οικονομίας. Οι επαγγελματίες της Wall Street λένε ότι το πάρτι των κερδών είναι εξασφαλισμένο. Αλλά για τους επενδυτές, το να ακολουθήσουν αυτή την πρόβλεψη ίσως σημαίνει ότι θα κληθούν να πέσουν από έναν γκρεμό.

Η έκρηξη των τιμών στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης εν μέσω της πανδημίας του COVID συνιστά μια απομάκρυνση από την τάση που κυριάρχησε τα χρόνια πριν από τον κατακλυσμό. Από τα μέσα του 2016 μέχρι τα τέλη του 2019, ο S&P 500 ανέβαινε χέρι-με-χέρι με τα κέρδη ανά μετοχή, τα οποία αυξάνονταν σταθερά με ετήσιο ρυθμό 15%. Σε αυτά τα τρεισήμισι «χρυσά» χρόνια, ο S&P ανέβηκε κατά 54% και τα κέρδη ακόμα περισσότερο, κατά 60%, από 86,92 δολάρια ανά μετοχή σε ιστορικό υψηλό 139,45 δολαρίων.

Επειδή τα κέρδη ήταν τόσο ισχυρά, οι θαυμαστές του δείκτη δεν φάνηκε να ανησυχούν για τις ακριβές αποτιμήσεις. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου, ο λόγος τιμής/κερδών στην πραγματικότητα μειώθηκε λίγο, από 25,3 σε 23,2.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, τα κέρδη θα συνέχιζαν να ανεβαίνουν με διψήφιο ποσοστό. Ένας δείκτης με ρυθμό αύξησης άνω του 10% φάνταζε ως η νέα κανονικότητα.

Η κρίση του COVID, φυσικά, έφερε την έκρηξη στην προσμονή για κέρδη αλλά όχι για τιμές. Είναι εμφανές ότι η κατάρρευση των κερδών λόγω της πανδημίας είναι μια καταστροφή που συνέβη και έληξε, κι ότι τα κέρδη θα επανέλθουν.

Όμως, εδώ είναι το κρίσιμο σημείο: τα κέρδη πρέπει να επανέλθουν πολύ πάνω από τα επίπεδα-ρεκόρ που είχαν σημειώσει πριν τον COVID για να φαντάζουν λογικές οι αποτιμήσεις. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε οι μέτοχοι θα έχουν πρόβλημα.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα κέρδη για το 2021 θα αγγίξουν τα 157,12 δολάρια ανά μετοχή. Πρόκειται για αύξηση 12,7% σε σχέση με το 2019 – χρησιμοποιώντας το 4ο τρίμηνο του 2019 ως σημείο σύγκρισης. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι ο S&P θα παραμείνει σταθερός για το υπόλοιπο του έτους – ύστερα από το κλείσιμο των 3.970 μονάδων την ημέρα του Αγίου Πατρικίου – θα ολοκληρώσει τη χρονιά με λόγο τιμής/κερδών στο 25,3. Αυτό είναι σχεδόν 10% πιο ακριβό σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019, όταν ο λόγος ήταν ήδη υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη φορά από το τέλος της Μεγάλης Ύφεσης.

Αν πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι αγορές μετοχών από τον S&P, σημαίνει ότι πιστεύετε παράλληλα πως είναι άμεσα επιτεύξιμος ο στόχος των 157 δολαρίων ή και περισσότερο ανά μετοχή. Πόσο πιθανό είναι να φτάσουμε εκεί;

Τα κέρδη ήταν εξαιρετικά υψηλά βάσει των ιστορικών δεδομένων ήδη το 4ο τρίμηνο του 2019. Η συνδυασμένη αποτίμηση του S&P ισοδυναμούσε με 126% του ΑΕΠ. Αυτό ήταν κατά ένα τέταρτο υψηλότερο του 99% που ίσχυε στα μέσα του 2016. Και με βάση τον δείκτη CAPE του οικονομολόγου Robert Shiller, τα κέρδη του S&P 500 ήταν ήδη υψηλά σε μη βιώσιμο βαθμό.

Η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί

Είναι αλήθεια ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 6,3% το 2021 σε σχέση με πέρυσι, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού. Ακούγεται μια χαρά.

Αλλά λάβετε αυτό υπόψη σας: Αυτή η πρόβλεψη για το 2021 αντιπροσωπεύει μια αύξηση μόλις 3,8% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό για το 2019. Βάσει μιας εξαιρετικά αισιόδοξης πρόβλεψης, τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν παράλληλα με το ΑΕΠ αυτή τη διετή περίοδο, κατά 3,8%. Αν πάρουμε ως αφετηρία τα κέρδη 139,47 δολαρίων το 4ο τρίμηνο του 2019, θα φτάσουμε τα 145 δολάρια στο τέλος του έτους.

Σε αυτή την πρόβλεψη, ο λόγος τιμής/κερδών θα καταλήξει στο 27,6, 19% υψηλότερος από το επίπεδο πριν τον COVID και σχεδόν 40% πάνω από τον μέσο όρο 30ετίας πριν τον COVID. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με το τι προβλέπει η Wall Street. Οι υπεύθυνοι στρατηγικής στη Goldman Sachs, την Credit Suisse και την JPMorgan Chase βλέπουν τον δείκτη να ανεβαίνει πάνω από 8% σε σχέση με το σημείο αυτό. Αν πράγματι αγγίξει τον στόχο των 4.300 που θέτουν η Goldman και η Credit Suisse, τότε ο λόγος, με βάση τα κέρδη στα 146 δολάρια, θα φτάσει το 29,5.

Αν υποθέσουμε ότι ο S&P σταματήσει στις 3.970 μονάδες, θα έχει συνολική αποτίμηση 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του έτους. Αυτό είναι το 152% του ΑΕΠ που προβλέπεται για τη χρονιά – ποσοστό κατά ένα πέμπτο πάνω από το αντίστοιχο που ίσχυε στην κορύφωση της φούσκας της τεχνολογίας στις αρχές του 2000.

Αν οι προβλέψεις των Goldman και Credit Suisee είναι σωστές, ο λόγος θα αγγίξει το 165%. Δεν έχουμε δει ποτέ τέτοιο νούμερο και είναι απίθανο να δούμε. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα σημαίνει ότι πολύ λιγότερο εισόδημα θα πάει στους εργαζομένους και ότι ένα …βουνό εισοδήματος θα καταλήξει στα χέρια των μετόχων. Δεν πρόκειται να συμβεί.

Αυτή η bull market θα λήξει μέσω της συνειδητοποίησης ότι τα κέρδη δεν μπορούν να φτάσουν στα ουράνια. Κι όσο περισσότερο διαρκέσει αυτή η τρέλα, τόσο χειρότερη θα είναι η φάση της συνειδητοποίησης.