Η Warby Parker συγκεντρώνει 60 εκατομμύρια δολάρια

Η Warby Parker συγκεντρώνει 60 εκατομμύρια δολάρια

Ο μοντέρνος προμηθευτής γυαλιών υπερδιπλασιάζει το συνολικό του κεφάλαιο.

της Μπεθ Κόουϊτ

Η Warby Parker έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια στον πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης, με τον μεγαλύτερό της επενδυτή, την Tiger Global Management σε προεξάρχοντα ρόλο. Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 55 εκατομμύρια δολάρια που είχε συγκεντρώσει συνολικά η εταιρεία με τους τρεις τελευταίους γύρους χρηματοδότησης.

Οι υπόλοιποι επενδυτές, μεταξύ των οποίων η General Catalyst Partners, η Spark Capital, η Thrive Capital και η First Round Capital, επίσης συμμετείχαν στη συγκέντρωση κεφαλαίων. «Είναι καλό σημάδι όταν οι υπάρχοντες επενδυτές, ιδιαίτερα οι ιδρυτικοί, μετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου», λέει ο συνδιευθύνων σύμβουλος Νηλ Μπλούμενταλ.

Ο Μπλούμενταλ μαζί με τον Ντέιβ Γκιλμπόα, επίσης συνδιευθύνοντα σύμβουλο, είπαν στο Fortune  ότι πολλοί δυνητικοί νέοι επενδυτές είχαν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον τους τελευταίους μήνες, αλλά οι δυο τους δε θεωρούσαν ότι ήταν ακόμα η ώρα για αύξηση κεφαλαίου. Όμως πριν από δύο εβδομάδες η Tiger Global -που μετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας- προσφέρθηκε να αυξήσει τη χρηματοδότηση. Ήταν ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος και θα επέτρεπε στους δύο διευθύνοντες συμβούλους της Warby να ασχοληθούν με τη δραστηριότητα της εταιρείας και να μην αναλωθούν στην προσπάθεια εύρεσης χρηματοδότησης.

Διαβάστε ακόμη: Η γραβάτα που δεν αποχωρίζονται οι Έλληνες.

Η τελευταία αύξηση κεφαλαίου είναι ευκαιριακή. Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, που είναι και συνιδρυτές, λένε ότι έχουν μεγάλα ταμειακά διαθέσιμα. «Θέλαμε να θωρακίσουμε τον ισολογισμό μας», λέει ο Γκιλμπόα. Κανείς τους δε θέλησε να μιλήσει για την αποτίμηση της αξίας της εταιρείας.

Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια για να επενδύσει στην τεχνολογία, διπλασιάζοντας τον αριθμό προσωπικού στο τεχνολογικό της τμήμα, στις πωλήσεις και στην εξυπηρέτηση πελατών. «Ορισμένες εταιρείες θεωρούν ότι το τμήμα της εξυπηρέτησης πελατών είναι ακριβό και πρέπει να γίνεται εξωτερική ανάθεση της δραστηριότητας, ενώ εμείς πάντα προσλαμβάνουμε ταλαντούχους και δυναμικούς ανθρώπους», λέει ο Μπλούμενταλ. Προσθέτει δε ότι το 96% των τηλεφωνημάτων από πελάτες απαντάται εντός 15 δευτερολέπτων ή και λιγότερο.

Ο αρθρογράφος του Fortune Νταν Πρίμακ είχε αναφέρει σε ένα άρθρο του ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών στην εταιρεία είναι «πολύ μεγάλο από κάθε επενδυτική άποψη και τεράστιο για μια εταιρεία που κατασκευάζει καταναλωτικά προϊόντα».

Διαβάστε ακόμη: Ένα από τα καλύτερα spa της Ευρώπης, είναι στην Ελλάδα

Όμως ο Μπλούμενταλ λέει ότι η Warby Parker δεν είναι απλά μια μάρκα προϊόντων. Είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο, μια κοινωνική επιχείρηση και μια μάρκα lifestyle. «Όταν μας προσεγγίζουν επενδυτές βλέπουν όλα τα παραπάνω», λέει. «Η απόδοσή μας είναι η καλύτερη δυνατή σε κάθε κατηγορία». Ο Μπλούμενταλ και ο Γκιλμπόα λένε πως η Warby Parker υπερδιπλασιάζει τις πωλήσεις της κάθε χρόνο από την ίδρυσή της το 2010, έχει μεγάλα περιθώρια κέρδους ενώ οι πωλήσεις της σε πολυκαταστήματα συγκρίνονται με εκείνες των Michael Kors και Tiffany & Co.

Η Warby Parker δραστηριοποιείται εξαλείφοντας τους ενδιάμεσους στη διαδικασία παραγωγής. Αναθέτει απευθείας σε εργοστάσια στην Κίνα και την Ιταλία την κατασκευή των γυαλιών της. Η εταιρεία ξεκίνησε να διαθέτει τα γυαλιά της αποκλειστικά μέσω διαδικτύου αλλά στις αρχές του περασμένου χρόνου άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στη χλιδάτη περιοχή του Σόχο στη Νέα Υόρκη.

Παρότι ο Μπλούμενταλ και ο Γκιλμπόα λένε ότι μπορεί να εφαρμόσουν αυτή τη φιλοσοφία παραγωγής και σε άλλες κατηγορίες και προϊόντα, μέχρι στιγμής επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην παγκόσμια αγορά γυαλιών που ανέρχεται στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια. «Εστιάζουμε στη χάραξη της πορείας της εταιρείας ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να καινοτομούμε στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών», λέει ο Γκιλμπόα. Όμως προσθέτει πως ένας υγιής ισολογισμός σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να ρισκάρει και σε άλλους τομείς στο μέλλον.

Επίκειται άραγε μια εξαγορά ή είσοδος στο χρηματιστήριο στο μέλλον; Οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι το αρνούνται. «Δε σκεφτόμαστε πολύ το ενδεχόμενο αποχώρησής μας από την εταιρεία», λέει ο Γκιλμπόα.