WSJ: Απαισιοδοξία και θυμός στην Ελλάδα…παρά τους πανηγυρισμούς

WSJ: Απαισιοδοξία και θυμός στην Ελλάδα…παρά τους πανηγυρισμούς
Η ελληνική σημαία κυματίζει πάνω από την Ακαδημία Αθηνών, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια γενιά ακόμα στην Ελλάδα θα υποφέρει από τη λιτότητα αναφέρει η εφημερίδα.

Τη ζωή στην Ελλάδα την περίοδο των μνημονίων παρουσιάζει η Wall Street Journal μέσα από τις προσωπικές ιστορίες τριών Ελλήνων.

Όπως τονίζει, μπορεί η κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να γιορτάζουν, όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τους πολίτες.

«Οι τρεις αυτοί Έλληνες και εκατομμύρια άλλοι συμπατριώτες τους δεν θα γιορτάσουν για το τέλος των Μνημονίων. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει “ιστορική” αυτή την ημέρα για την Ελλάδα ενώ οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν την έξοδο από τα Μνημόνια ως απόδειξη επιτυχίας. Αλλά αρκετοί Έλληνες δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι αυτό είναι αληθινά το τέλος μιας εποχής».

«Η απαισιοδοξία και ο θυμός επικρατούν στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας μετά από μια δεκαετία οικονομικής κατάθλιψης που άφησε τους Έλληνες εξαντλημένους. Η λιτότητα – με τη μορφή των μεγάλων περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες και την υψηλή φορολογία – θα συνεχιστεί για μια γενιά μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Για πολλούς Έλληνες οι οικονομικές θυσίες για την παραμονή στο ευρώ αποτελούν μια αγωνία χωρίς τέλος».

Περιγράφοντας την κατάσταση στην Ελλάδα η ανταποκρίτρια της WSJ υπενθυμίζει ότι η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25%, η ανεργία – αν και μειωμένη – βρίσκεται κοντά στο 20%, ένας στους δύο που αναζητούν εργασία παραμένουν άνεργοι για περισσότερο από ένα χρόνο και παρά τις ενδείξεις της ανάπτυξης, το οικονομικό σοκ είναι τόσο μεγάλο ώστε οι περισσότεροι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας είναι απίθανο να βρουν δουλειά πλήρους απασχόλησης και οι περισσότερες νέες προσλήψεις αφορούν ημιαπασχόληση ή εποχική εργασία.