WTO: Ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο και ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις

WTO: Ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο και ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις
Photo:
«Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα επανέλθει σταδιακά προς τη μεσοπρόθεσμη τάση του το δεύτερο εξάμηνο του 2023».

Το παγκόσμιο εμπόριο κατέγραψε ανάκαμψη για τον Νοέμβριο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) να προειδοποιεί πως οι γεωπολιτικές εντάσεις καθιστούν «ιδιαίτερα αβέβαιες» τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς.

Στην έκθεση για το βαρόμετρο αγαθών που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο WTO σημειώνει πως ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 100,7 μονάδες έναντι των 99,1 μονάδων που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο. Η «βάση» των 100 μονάδων υποδηλώνει ανάπτυξη κατά το επόμενο τρίμηνο που είναι σύμφωνη με τις μεσοπρόθεσμες τάσεις.

«Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου θα επανέλθει σταδιακά προς τη μεσοπρόθεσμη τάση του το δεύτερο εξάμηνο του 2023, αν και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή λόγω των μικτών οικονομικών στοιχείων και των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων» σημειώνει ο WTO, όπως μετέδωσε το Bloomberg,

Ενώ οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να ενισχύουν το παγκόσμιο εμπόριο, ένα «αδύναμο αποτέλεσμα για τις πρώτες ύλες μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην αποδυνάμωση των αγορών ακινήτων, καθώς τα επιτόκια παραμένουν αυξημένα», αναφέρει η έκθεση.

Τον περασμένο μήνα ο WTO μείωσε την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο εμπορευμάτων το 2023 σε αύξηση 0,8%, από την πρόβλεψη του Απριλίου για ετήσια αύξηση 1,7% και πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 2,6% κατά την τελευταία δεκαετία.

Για το 2024, ο Οργανισμός προέβλεψε ότι το εμπόριο αγαθών θα αυξηθεί κατά 3,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: