Το FSB «έκοψε» την UniCredit από τη λίστα των 30 σημαντικών συστημικών τραπεζών παγκοσμίως

Το FSB «έκοψε» την UniCredit από τη λίστα των 30 σημαντικών συστημικών τραπεζών παγκοσμίως
The Unicredit logo on the Unicredit tower is pictured in Milan on November 7, 2017. (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP) Photo: AFP
Αναβαθμίστηκαν οι κινέζικες τράπεζες.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) αφαίρεσε τη Δευτέρα την ιταλική UniCredit από τη λίστα των παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών και μετέφερε τρεις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της UBS της Ελβετίας, σε ανώτερη κατηγορία.

Το FSB, το οποίο υπάγεται στην G20, ξεκίνησε την ετήσια κατάταξη μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, απαιτώντας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου να διατηρούν ένα επιπλέον buffer κεφαλαίου, βαθμονομημένο σε πέντε «δέσμες» – υποκατηγορίες, καθώς και να υποβάλλονται σε αυστηρότερο έλεγχο των λειτουργιών τους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η UniCredit, η οποία ήταν η μόνη τράπεζα στην Ιταλία μεταξύ εκείνων που η FSB θεωρεί ότι έχουν παγκόσμια συστημική σημασία, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζί με την UniCredit, από τη λίστα αφαιρέθηκε και η Credit Suisse, ενώ προστέθηκε για πρώτη φορά η Bank of Communications της Κίνας, μειώνοντας τον συνολικό αριθμό των τραπεζών από 30 το 2022 σε 29.

Η UBS ανέβηκε μια υποκατηγορία, καθώς στις αρχές του έτους εξαγόρασε την Credit Suisse στην πρώτη συγχώνευση δύο συστημικά σημαντικών τραπεζών.

Η Agricultural Bank of China και η China Construction Bank αναβαθμίστηκαν επίσης από την υποκατηγορία 1 στην υποκατηγορία 2 της λίστας.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: