Χαμάς: Η θέση μας για εκεχειρία στη Γάζα είναι σύμφωνη με τον σχέδιο Μπάιντεν

Χαμάς: Η θέση μας για εκεχειρία στη Γάζα είναι σύμφωνη με τον σχέδιο Μπάιντεν
Ismail Haniyeh, the Doha-based political bureau chief of the Palestinian Islamist movement Hamas, speaks to the press after a meeting with the Iranian foreign minister in Tehran on March 26, 2024. Haniyeh's visit to Tehran comes a day after a resolution adopted by the UN Security Council called for an "immediate ceasefire" for the ongoing Muslim holy month of Ramadan, leading to a "lasting" truce. (Photo by AFP)
Όπως είπε ο ηγέτης της Χαμάς που βρίσκεται στο Κατάρ, Ισμαήλ Χανίγια.

Ο ηγέτης της Χαμάς που βρίσκεται στο Κατάρ, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι η απάντηση της παλαιστινιακής οργάνωσης στην τελευταία πρόταση εκεχειρίας στη Γάζα είναι σύμφωνη με τις αρχές που προτάθηκαν από το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε τηλεοπτικό του μήνυμα την Κυριακή.

«Η Χαμάς και οι παλαιστινιακές ομάδες είναι έτοιμες για μια συνολική συμφωνία που συνεπάγεται κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας, ανοικοδόμηση όσων καταστράφηκαν και μια συνολική συμφωνία ανταλλαγής» δήλωσε ο Χανίγια, αναφερόμενος στην ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους.

Στις 31 Μαΐου, ο Μπάιντεν παρουσίασε αυτό που αποκάλεσε ισραηλινή πρόταση «τριών φάσεων», η οποία θα περιελάμβανε διαπραγματεύσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, καθώς και σταδιακή ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται στο Ισραήλ.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ -που μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες μεσολαβούν μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ- δήλωσαν στις 11 Ιουνίου ότι έλαβαν απάντηση από τις παλαιστινιακές ομάδες στο αμερικανικό σχέδιο, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Ενώ το Ισραήλ δήλωσε ότι η Χαμάς απέρριψε βασικά στοιχεία του αμερικανικού σχεδίου, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο Reuters ότι οι αλλαγές που ζήτησε η ομάδα δεν ήταν «σημαντικές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: