Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για τα επιτόκια της Fed – Από τα μέσα του 2024 οι πρώτες μειώσεις

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για τα επιτόκια της Fed – Από τα μέσα του 2024 οι πρώτες μειώσεις
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Fed θα μειώσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων από το εύρος του 5,25%-5,5% κατά μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα ή λιγότερο το επόμενο έτος, λένει κορυφαίοι οικονομολόγοι

Χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών για τις πολυαναμενόμενες μειώσεις επιτοκίων εκ μέρους της Federal Reserve κορυφαίοι οικονομολόγοι, που δεν «βλέπουν» χαλάρωση τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2024.

Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση την οποία διενήργησαν οι Financial Times  μεταξύ 1ης και 4ης Δεκεμβρίου, παρότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η φάση της σύσφιξης έχει πλέον τελειώσει, σχεδόν τα δύο τρίτα εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το επιτόκιο αναφοράς μόλις στο γ’ τρίμηνο του 2024 ή αργότερα. 

Επίσης, τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αναμένουν επίσης ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων από το εύρος του 5,25%-5,5% κατά μόλις μισή ποσοστιαία μονάδα ή λιγότερο το επόμενο έτος. 

Αν μη τι άλλο, αυτή είναι μια πολύ μικρότερη κίνηση από ό,τι στοιχηματίζει η Wall Street, με τους traders να αυξάνουν τα στοιχήματα ότι η Fed θα αρχίσει να χαλαρώνει από τον Μάρτιο και θα έχει μειώσει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε περίπου 4% μέχρι το τέλος του έτους – περισσότερο από μια μονάδα κάτω από το τρέχον επίπεδό της.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Kent A Clark Center for Global Markets στο University of Chicago Booth School of Business, υπογραμμίζει τη διάσταση απόψεων σχετικά με τον έλεγχο της Fed στον πληθωρισμό εν μέσω φρέσκων ενδείξεων ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αρχίζει να επιβραδύνει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αξιωματούχοι της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών στις προηγμένες οικονομίες παλεύουν τώρα με το πόσο καιρό θα διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλά για να περιορίσουν τη ζήτηση από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις «Εξακολουθώ να βλέπω μεγάλη δυναμική στην οικονομία, επομένως δεν βλέπω την ανάγκη για μείωση των επιτοκίων και δεν νομίζω ότι ούτε η Fed σκοπεύει να το κάνει», δήλωσε ο Τζέιμς Χάμιλτον, καθηγητής οικονομικών στο το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο που συμμετείχε στην έρευνα.

Ο Ρόμπερτ Μπάρμπερα, διευθυντής του Κέντρου Χρηματοοικονομικής Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και ένας άλλος ερωτώμενος, είπε ότι η Fed θα πρέπει να δει σταθερή πτώση στον πληθωρισμό και σημαντική μείωση της ζήτησης για εργατικά χέρια προτού εξετάσει περικοπές επιτοκίων. Τους τελευταίους πέντε μήνες, η αμερικανική οικονομία προσθέτει κατά μέσο όρο 190.000 νέες θέσεις εργασίας τον μήνα – ρυθμός που όπως πρόσφατα σημείωσε ο διοικητής της Fed, Christopher Waller, ήταν κοντά στον μέσο όρο των 10 ετών από το 2010, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερος από ό,τι απαιτείται για την απορρόφηση όλων των εργαζομένων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Laura Coroneo, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του York, είπε ότι εκτός από μια «ακόμη σφιχτή» αγορά εργασίας που διατηρεί την αύξηση των μισθών σε υψηλά επίπεδα, ανησυχεί επίσης για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα σοκ στην τιμή του πετρελαίου, το οποίο θα επηρεάσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή έχουν επίσης γεννήσει φόβους για αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα θεώρησαν απίθανο ότι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, ο δείκτης τιμών των δαπανών προσωπικής κατανάλωσης, μόλις αφαιρεθούν οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, θα παραμείνει πάνω από το 3% μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο, αλλά δεν «βλέπουν» το 2% στον ορίζοντας. Η διάμεση εκτίμησή τους για το τέλος του 2024 ήταν 2,7%. Σημειώνεται πως ο ΔΤΚ κατέγραψε ετήσιο ρυθμό 3,5% τον Οκτώβριο.  

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: