Ξανά σε πολιτικό αδιέξοδο η Ισπανία- «Σήμα κινδύνου» από Moody’s και Ε.Ε.

Ξανά σε πολιτικό αδιέξοδο η Ισπανία- «Σήμα κινδύνου» από Moody’s και Ε.Ε.

Η Ισπανία χρειάστηκε δέκα μήνες και δυο ανεπιτυχείς εκλογικές αναμετρήσεις για να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία δεν συνεδριάζει. 

Το ένα αδιέξοδο, διαδέχεται το άλλο στην Ισπανία. Η χώρα, βρίσκεται και πάλι σε πολιτική παράλυση δέκα μόλις ημέρες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας από τον Μαριάνο Ραχόι, καθώς το κυβερνών κόμμα δεν έχει ακόμη καταφέρει να συγκαλέσει τις επείγουσες διακομματικές συνεδριάσεις για την εκπόνηση σχεδίου προϋπολογισμού για το 2017.

Πιο συγκεκριμένα, το Λαϊκό Κόμμα και οι αντιπολιτευόμενοι κεντρώοι Ciudadanos δεν έχουν ακόμη ορίσει ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών με αντικείμενο τη διαπραγμάτευση για το αρχικό προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Αυτό πρόκειται να κατατεθεί σε ένα εχθρικό Κοινοβούλιο, ενώ η ψηφοφορία για την έγκρισή του αναμένεται να καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο. «Αυτό που γίνεται με τον προϋπολογισμό είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που ενέχει το πέρασμα νομοσχεδίων από το Κοινοβούλιο», δήλωσε η Σάρα Κάρλσον, ανώτατη αντιπρόεδρος του οίκου αξιολόγησης Moody’s, τονίζοντας ότι «η διαδικασία συγκέντρωσης της πλειοψηφίας των βουλευτών, ώστε να μπορέσει να περάσει ένα νομοσχέδιο –ακόμη και κάτι που κατατίθεται συχνά όπως ο προϋπολογισμός– θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη με μια κυβέρνηση μειοψηφίας».

Οι μήνες αλλεπάλληλων αναβολών που προκάλεσε η δεκάμηνη πολιτική στασιμότητα μπορεί να πλήξουν σοβαρά την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, κάτι που απέδειξε μεταξύ άλλων η οριακή αποφυγή ενός προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μη επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα του 2015.

Η Ισπανία χρειάστηκε περίοδο δέκα μηνών και δυο ανεπιτυχών εκλογικών αναμετρήσεων για να σχηματίσει κυβέρνηση η οποία και δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη ισχυρή θητεία του Ισπανού πρωθυπουργού, καθώς θα χρειαστεί να βρει ψήφους στους κόλπους της αντιπολίτευσης, εφόσον θέλει να περάσει ορισμένα νομοσχέδια από τη Βουλή.

Ωστόσο, η διείσδυση στους κόλπους της αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να είναι εύκολη υπόθεση, καθώς ενδεικτικά το αριστερό Podemos και οι Σοσιαλιστές έχουν ήδη δηλώσει ότι σκοπεύουν να καταψηφίσουν το κυβερνητικό σχέδιο για τον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση οφείλει να μειώσει το έλλειμμα από το 3,6% στο 3,1% την επόμενη χρονιά, εφόσον θέλει να αποφύγει πιθανά πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και «πάγωμα» των χρηματικών χορηγήσεων που δέχεται από την Ε.Ε. για τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του 3%, η Ε.Ε. έχει δώσει στη Μαδρίτη διορία δύο ετών.