Ξανά στο μάτι του κυκλώνα η Αγγλία και ο Τόνι Μπλερ για την εισβολή στο Ιράκ

Ξανά στο μάτι του κυκλώνα η Αγγλία και ο Τόνι Μπλερ για την εισβολή στο Ιράκ
epa05410864 Former British prime minister Tony Blair speaks during a press conference in response to the Chilcot Iraqi Inquiry, at the Admiralty House, London, Britain, 06 July 2016. Tony Blair said: 'I express more sorrow, regret and apology than you may ever know or can believe'. Mr Blair said that the report contained 'serious criticisms' but showed that 'there were no lies, Parliament and the Cabinet were not misled, there was no secret commitment to war, intelligence was not falsified and the decision was made in good faith'. The Chilcot Inquiry, chaired by Sir John Chilcot, examines the circumstances surrounding the British Governments involvement in the 2003 Iraq War. EPA/STEFAN ROUSSEAU / POOL UK AND IRELAND OUT

Συγγνώμη για την απόφασή του ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας.

O πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ εξέφρασε τη λύπη του και ζήτησε συγγνώμη για τον πόλεμο στο Ιράκ, ωστόσο μπροστά στις σφοδρές επικρίσεις μετά τη δημοσιοποίηση της λεγόμενης “Έκθεση Σίλκοτ” για τη σύρραξη στη χώρα, υπερασπίστηκε την απόφασή του περί εμπλοκής του Λονδίνου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εισβολή του 2003.

«Ήταν η δυσκολότερη απόφαση που έλαβα ποτέ (…) την έλαβα καλή τη πίστει. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη. Εκφράζω τη λύπη μου, διατυπώνω τη μεταμέλειά μου και ζητάω συγγνώμη» υπογράμμισε ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, εμφανώς καταβεβλημένος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε να καθυστερήσει την εισβολή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή την έκθεση κόλαφο και στην οποία επισημαινόταν ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν ήταν η ύστατη λύση όπως παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο και τους πολίτες.

«Η αξιολόγηση που έγινε εκείνη την εποχή βάσει των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών, η οποία οδήγησε στον πόλεμο, αποδείχθηκε εσφαλμένη. Η επόμενη ημέρα αποδείχθηκε πιο εχθρική, με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερο αιματηρή απ’ όσο φανταζόμασταν» επισήμανε ο Μπλερ ενώπιον δημοσιογράφων.

Η έκθεση αναφέρει ότι η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ πραγματοποιήθηκε ενώ οι διπλωματικές επιλογές δεν είχαν εκλείψει, ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας σημείωσε ότι εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ είχαν ήδη αποφασίσει να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκείνος δεν μπορούσε να αναμένει περισσότερο χρόνο.

«Η έρευνα υποστηρίζει ότι η στρατιωτική δράση δεν ήταν η ύστατη επιλογή, επισημαίνει ωστόσο ότι ενδεχομένως θα μπορούσε να καταστεί αναγκαία αργότερα. Με σεβασμό σας λέω πως δεν είχα την επιλογή αυτής της καθυστέρησης» υπογράμμισε ο Μπλερ στους δημοσιογράφους.

Επιπλέον ο πρώην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τόνισε ότι η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν το 2003 ήταν η σωστή απόφαση, καθώς ο κόσμος σήμερα είναι «ασφαλέστερος».

«Λάβαμε τη σωστή απόφαση. Ο κόσμος είναι καλύτερος κι ασφαλέστερος» είπε.

Σε μια μακροσκελή δήλωση, ο Τόνι Μπλερ εξήγησε ότι δικαιολογεί τον πόλεμο της Βρετανίας στο Ιράκ.

«Όπως καταδεικνύει η έκθεση, δεν υπήρξαν ψέματα, το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση δεν εξαπατήθηκαν. Δεν υπήρξε μυστική δέσμευση για εμπλοκή στον πόλεμο».

«Εάν ο Ιρακινός δικτάτορας Σαντάμ Χουσέιν είχε παραμείνει στην εξουσία το 2003, θα συνέχιζε να συνιστά μια απειλή για την ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο», υποστήριξε ο Τόνι Μπλερ.

«Τουλάχιστον, παρ’ όλες τις προκλήσεις, σήμερα έχουμε στο Ιράκ μια εκλεγμένη κυβέρνηση και αναγνωρισμένη ως νόμιμη από τη διεθνή κοινότητα» υπογράμμισε ο Μπλερ που διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας το διάστημα από το 1997 έως το 2007.

Έτοιμοι να αναλάβουν δράση συγγενείς Βρετανών θυμάτων

Συγγενείς μερικών από τους Βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ δήλωσαν ότι θα μελετήσουν λεπτομερώς την Έκθεση Σίλκοτ για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ το 2003 για να εξετάσουν αν υπάρχει νομική βάση για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των υπευθύνων.

“Διατηρούμε το δικαίωμα να ζητήσουμε από συγκεκριμένα μέρη να λογοδοτήσουν στα δικαστήρια για τις πράξεις τους, αν μια τέτοια διαδικασία διαπιστωθεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί”, δήλωσε ο Ρότζερ Μπέικον, ο γιος του οποίου σκοτώθηκε στον πόλεμο, σε συνέντευξη Τύπου λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.

Το Reuters σημειώνει πάντως πως η έκθεση δεν αναφέρει ότι ο πόλεμος ήταν παράνομος, κάτι που είναι σίγουρο ότι θα απογοητεύσει τους πολλούς επικριτές του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Μερικοί από τους συγγενείς των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ είχαν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν την παρουσίαση της έκθεσης, όμως κάποιοι αντέδρασαν στα συμπεράσματά της δίνοντας συνέντευξη Τύπου.

“Δεν μπορώ παρά να συμπεράνω δυστυχώς ότι ο γιος μου σκοτώθηκε για το τίποτε”, δήλωσε ο Ρέτζιναλντ Κιζ, ο πατέρας ενός από τους 179 βρετανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν από το 2003 έως το 2009 σ’ αυτόν τον πόλεμο, στον οποίο συμμετείχαν 45.000 Βρετανοί.

“Οι άνθρωποι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχει ένας τρομοκράτης σ’ αυτόν τον κόσμο και το όνομά του είναι Τόνι Μπλερ”, πρόσθεσε κλαίγοντας η Σάρα Ο’ Κόνορ, αδελφή ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε το 2005.0

Για την μκο Διαφάνεια, η οποία χαιρέτισε την έκθεση Σίλκοτ σε ανακοίνωσή της, “τα λαθη του Ιράκ δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ”.

Μπροστά από το συνεδριακό κέντρο του Λονδίνου όπου ο Τζον Σίλκοτ παρουσίασε την έκθεση, διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί φωνάζοντας “ο Μπλερ είπε ψέματα, χιλιάδες άνθρωποι είναι νεκροί”.

Ορισμένοι φορούσαν μάσκα που εικόνιζε τον πρώην πρωθυπουργό και είχαν βάψει κόκκινα τα χέρια, ενώ έγινε προσκλητήριο όλων των βρετανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της επέμβασης στο Ιράκ.

“Ο Τόνι Μπλερ είναι εγκληματίας πολέμου”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάικλ Κάλβερ, ένας 78χρονος συνταξιούχος.

Πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Σίλκοτ, πολλοί βουλευτές είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να ξεκινήσει εκ των υστέρων μια συμβολική διαδικασία “παραπομπής”.