Χατζηδάκης: Μείωση φόρων και αύξηση συντάξεων το 2025 σε νέο πακέτο 870 εκατ. ευρώ

Χατζηδάκης: Μείωση φόρων και αύξηση συντάξεων το 2025 σε νέο πακέτο 870 εκατ. ευρώ
O õðïõñãüò ÅèíéêÞò Ïéêïíïìßáò êáé Ïéêïíïìéêþí, ÊùóôÞò ×áôæçäÜêçò, ìéëÜ êáôÜ ôçí 1ç ìÝñá ôùí åñãáóéþí ôïõ 9ïõ Ïéêïíïìéêïý Öüñïõì ôùí Äåëöþí, óôï Åõñùðáúêü ÊÝíôñï Ðïëéôéóìïý, Äåëöïß, ÔåôÜñôç 10 Áðñéëßïõ 2024. Ôï öåôéíü óõíÝäñéï ôïõ Delphi Economic Forum, Ý÷åé êåíôñéêü èÝìá «Ç ÌåãÜëç ÌåôÜâáóç» êáé åðéêåíôñþíåôáé óôéò ðïëýðëåõñåò ìåôáâÜóåéò ðïõ âéþíåé ï êüóìïò ìáò óÞìåñá. To forum äéåîÜãåôáé áðü ôéò 10 Ýùò ôéò 13 Áðñéëßïõ 2024. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/×ÁÓÉÁËÇÓ ÂÁÚÏÓ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, μείωση εισφορών, πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και νέα αναστολή στον ΦΠΑ των οικοδομών.

Ένα νέο πακέτο μέτρων για το 2025 με μείωση φόρων- εισφορών και αύξηση συντάξεων συνολικού ύψους 870 εκατ. ευρώ, εξήγγειλε από τους Δελφούς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Τα μέτρα αυτά έχουν αναλυτικά ως εξής:

* Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, με κόστος 215 εκατ. ευρώ.

* Πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, με κόστος 120 εκατ. ευρώ.

* Εφαρμογή της μόνιμης επιστροφής του ΕΦΚ στους αγρότες, με κόστος 100 εκατ. ευρώ.

*Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος για τους φοιτητές, με κόστος 15 εκατ. ευρώ.

* Αύξηση των συντάξεων, με κόστος 400 εκατ. ευρώ,

* Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές.

Επιπρόσθετα, σημείωσε πως ο προϋπολογισμός για το 2025 θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ στο ίδιο επίπεδο με τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τα νέα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών για το 2025 θα προχωρήσουν γιατί περιλαμβάνονται στον δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. “Όπως βλέπετε, ήδη από τον Απρίλιο σας λέμε με σχετική ακρίβεια πώς θα κινηθούμε το 2025” σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης υπογραμμίζοντας πως το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως το οικονομικό επιτελείο δουλεύει συστηματικά λαμβάνοντας υπόψη τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες. “Τις ελαφρύνσεις αυτές τις έχουμε προϋπολογίσει και τις αντέχουμε. Δεν εμφανιζόμαστε ως πολιτικοί Άη Βασίληδες, αυτό είναι προνόμιο άλλων” συμπλήρωσε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως η ελληνική οικονομία έχει αντέξει τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημική και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση και καταγράφει ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το μέσο όρο της ευρωζώνης. “Συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, δηλαδή να κρατάμε τα υπερπλεονάσματα για τις δύσκολες χρονιές, με τη δική μας πολιτική βούληση ώστε να έχουμε σταθερή, στιβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, όπως θα έκανε κάθε συνετός νοικοκύρης. Ακριβώς επειδή ζούμε σε ασταθές περιβάλλον, πρέπει να έχουμε στην άκρη περισσεύματα και να τα χρησιμοποιούμε στις δύσκολες στιγμές” ανέφερε.

Προανήγγειλε, επίσης, νομοθετική παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης αν δεν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στο πλαίσιο των συνομιλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους εκπροσώπους της αγοράς για τη μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές μικρής αξίας. “Έχουμε έρθει σε επαφές με όλους τους παίκτες της αγοράς και υπάρχει καλή διάθεση προς την κατεύθυνση της μείωσης για τις μικρές συναλλαγές, ωστόσο αν δεν υπάρξουν οι εξελίξεις που θέλουμε θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα” ανέφερε και υπογράμμισε την σημασία των συστημάτων άμεσων πληρωμών, όπως είναι το IRIS.

Αναφορικά με την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στις προσπάθειες για ενίσχυση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι η χώρα με την μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ενώ τόνισε πως στόχος δεν είναι μόνο η απορρόφηση των κονδυλίων αλλά και η αξιοποίησή τους.  Υπενθύμισε, επίσης, πως οι έως σήμερα κινήσεις σε φορολογικό και αδειοδοτικό επίπεδο στοχεύουν στην κινητοποίηση των επενδύσεων και των εξαγωγών τονίζοντας πως η Ελλάδα πέτυχε την μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στην ευρωζώνη τα τελευταία 4 χρόνια. «Έχουμε σημαντικό επενδυτικό κενό αλλά και πολύ σημαντική αύξηση ιδίως στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις όπου σημειώθηκε ρεκόρ 20ετίας», είπε. Παράλληλα, σημείωσε πως μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να έρθει στη Βουλή σχέδιο νόμου με στόχο την ενίσχυση των συγχωνεύσεων και της καινοτομίας.

Αναφερόμενος στο μείγμα των επενδύσεων υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά στο Real Estate, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, την περίοδο 2015-2018 το μέσο ποσοστό των ακινήτων στο σύνολο των επενδύσεων, ήταν 41,7%, και μειώθηκε σε 34,5% την περίοδο 2019 -2023 ενώ στην Ευρώπη την ίδια περίοδο βρισκόταν στο 49,7%. “Είμαι υποχρεωμένος να το υπογραμμίσω για να διαλυθεί ο μύθος που ακούμε σαν κριτική” είπε.

Ερωτώμενος για το ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε πως ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σωρευτικά κατά 27,7% από το 2019 έως και σήμερα ενώ ο πληθωρισμός το ίδιο διάστημα κατά 16,5%.

Αναφορικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας αυτή την ώρα είναι διττό: από τη μία ορισμένοι θεωρούν πως η ψήφος δεν έχει σημασία και από την άλλη η ΝΔ τα πάει επικίνδυνα καλά στις δημοσκοπήσεις και βρίσκεται πολύ μπροστά. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τη σημασία της σοβαρής εκπροσώπησης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που είχε η εικόνα της Ελλάδας την προηγούμενη δεκαετία τονίζοντας πως “δεν μπορούμε να εξάγουμε γραφικότητα”. Συμπλήρωσε, δε, πώς από τη χαλαρή ψήφο ή την ψήφο αντίδρασης “μπορεί να προκύψει ένα πολιτικό μωσαϊκό, αυτό θα είναι αρνητικό για την οικονομία. Η κυβέρνηση προφανώς θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις αγνοώντας το πολιτικό κόστος, αλλά το θετικό αφήγημα που υπάρχει διεθνώς για την οικονομία θα “νερώσει” ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: