«Ξεφεύγει» η κατάσταση στην Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αναβαθμίζει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό

«Ξεφεύγει» η κατάσταση στην Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αναβαθμίζει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό
epa06937818 A currency exchange office worker counts Turkish Liras in Istanbul, Turkey, 09 August 2018. Reports on 09 August state Turkish Lira hit record low against major currencies, recording 5.42 liras against the US dollar. The Turkish currency had plunged by almost 30 percent against the US dollar since the end of last year. EPA/SEDAT SUNA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο διοικητής Fatih Karahan δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του 2024 θα κυμαίνεται στο 38%.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναθεώρησε προς τα πάνω το outlook για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους. Το παραπάνω επιβεβαιώνει ότι η πρόκληση της επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Κατά την παρουσίαση των τριμηνιαίων προβλέψεων, ο διοικητής Fatih Karahan δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα προβλέπει τώρα ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του 2024 θα κυμαίνεται στο 38%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 36%, ενώ διατήρησε την εκτίμηση για το επόμενο έτος στο 14%. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό λειτουργούν περισσότερο ως στόχοι διαμόρφωσης πολιτικής για την κεντρική τράπεζα, στη μάχη της κατά του δυσθεώρητου πληθωρισμού που επισήμως υπολογίζεται στο 70%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρότι η αναθεώρηση του outlook ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις προσδοκίες των οικονομολόγων, έρχεται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις που διατυπωνόνταν από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας μέχρι τώρα. Ο υποδιοικητής Cevdet Akcay δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι ο στόχος του 36% ήταν ένας «φιλόδοξος αλλά εφικτός στόχος».

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις είναι πιθανό να πυροδοτήσουν εικασίες σχετικά με το αν η κεντρική τράπεζα έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων.

Μετά από έναν επιθετικό κύκλο σύσφιγξης, έχει ανεβάσει το βασικό επιτόκιο στο 50% από 8,5% που ήταν τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Karahan δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών ξεπέρασε τις προβλέψεις τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «σίγουρα δεν θα επιτρέψουν μόνιμη επιδείνωση των προοπτικών του πληθωρισμού». Η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει μια σφιχτή στάση νομισματικής πολιτικής μέχρι ο πληθωρισμός να μειωθεί σε επίπεδα που να συνάδουν με τον στόχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: