«Ξέφυγε» το έλλειμμα των ΗΠΑ, στα 2,711 τρισ. δολ. μέχρι στιγμής το 2021

Στο δυσθεώρητο όσο και τρομακτικό ύψος των 2,711 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έφτασε το έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε ετήσια βάση.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως απομένουν περίπου τρεισήμισι μήνες μέχρι να τελειώσει το 2021, όποτε το έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω.

Ειδικότερα, για ακόμη έναν μήνα η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπάνησε 171 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία, όμως, δεν διαθέτει.

Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε την τελευταία του Μηνιαία Δημοσιονομική Κατάσταση, η οποία έδειξε ότι τον Αύγουστο το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν μετεβλήθη ιδιαίτερα, στα 170,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι κατιτί καλύτερο από την εκτίμηση των 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων και μειωμένο σε σύγκριση με τα 200,1 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Το έλλειμμα είναι αποτέλεσμα της αύξησης των δαπανών κατά 3,7%, στα 439 δισεκατομμύρια δολάρια, από 423,2 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο…, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τα έσοδα, τα οποία έφτασαν στα 268,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με μόλις 223,2 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Παρά τη βελτίωση των εισπράξεων, οι δαπάνες ήταν πάνω από 60% σε σχέση με τα έσοδα τον Αύγουστο, μια τάση την οποία δεν βλέπουμε να αλλάζει σύντομα.

Σε ετήσια βάση, το έλλειμμα έφτασε τα 2,711 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020.

Και η κυβέρνηση θέλει να περάσει πακέτο μέτρο 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

… Ένα είναι σίγουρο: οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν μόνο με τη φορολογία, η οποία καλύπτει μόλις το 50% του συνολικού ελλείμματος του προϋπολογισμού.