Ξεκινά το έργο της προστασίας του brand «Μακεδονία» για τα ελληνικά προϊόντα

Ξεκινά το έργο της προστασίας του brand «Μακεδονία» για τα ελληνικά προϊόντα
Εμπορικοί παράγοντες κινητοποιούνται ήδη στο πλαίσιο των όρων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύσκεψη για θέματα που αφορούν την «κοινή επιτροπή επιχειρηματιών» από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία – κατά τη Συμφωνία των Πρεσπών – θα διεξάγει το διάλογο για τα εμπορικά σήματα, επωνυμίες, κ.α. είχαν το Σάββατο εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, με τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Γιάννη Μπράχο, σε αίθουσα του ΥΜΑΘ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) Μανώλης Βλαχογιάννης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης, ο αντιπρόεδρος του ΣΒΒΕ Ιωάννης Σταύρου και ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) Γιώργος Ηλιάδης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζητήθηκε από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους για τη συγκρότηση της επιτροπής, ζητήματα συμμετοχής, θεματολογίας και άλλα διαδικαστικά ζητήματα.

«Ήταν σε θετικό κλίμα» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Μπράχος και συνέχισε : «Εμείς τους είπαμε ότι θέλουμε τις σκέψεις τους και ότι βλέπουμε θετικά τη δημιουργία αυτής της επιτροπής των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών».

Ο κ. Μπράχος διευκρίνισε, ότι – κατά τη συμφωνία των Πρεσπών – εκτός από την κοινή επιτροπή επιχειρηματικού διαλόγου, προβλέπεται και η σύσταση μιας ακόμη «κοινής επιτροπής ειδικών», η οποία θα λάβει από τους επιχειρηματίες τις επεξεργασμένες προτάσεις τους, για να γνωμοδοτήσει στα θέματα εμπορικών σημάτων , επωνυμιών, κ.τ.λ. , ώστε «να είναι συμβατές, τόσο με το εθνικό, όσο και με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» και να προτείνει ενδεδειγμένες λύσεις. Πρόσθεσε, ότι σε αυτήν την κοινή επιτροπή ειδικών, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, «τα κράτη θα ορίσουν σε αυτήν, μόνο κατά το δικό τους μέρος, όσους θεωρούν ειδικούς για το εθνικό τους δίκαιο».