Ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία – Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες

Ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία – Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες

Δείτε ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για να ψηφίσετε στις Ευρωεκλογές και τον Β' γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών.

Ομαλά εκτυλίσσεται από τις 7 το πρωί η διπλή εκλογική διαδικασία, καθώς οι ψηφοφόροι προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν στον Β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και στις Ευρωεκλογές.

Οι 9.890.854 καταγεγραμμένοι πολίτες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και 9.884.846 καταγεγραμμένοι Ευρωπαίοι πολίτες για τις ευρωεκλογές θα μπορούν να προσέρχονται στα ίδια εκλογικά τμήματα με τον Α’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ως τις 7 το απόγευμα, όταν και θα σταματήσει η ψηφοφορία (με δυνατότητα χρονικής παράτασης για τα εκλογικά τμήματα στα οποία συνεχίζει η ροή του κόσμου μετά τις επτά το απόγευμα).

Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν μερταξύ συνολικά 446 συνδυασμών των αυτοδιοικητικών εκλογών (211 δήμοι και 12 περιφέρειες) και 40 συνδυασμών των ευρωεκλογών (1.251 υποψήφιοι).

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, στις ευρωεκλογές του 2014 υπάρχουν συνολικά 948 λίστες με 16.351 υποψήφιους από 28 κράτη-μέλη για 751 έδρες της Ευρωβουλής. Η χώρα μας, μάλιστα, έχει ρεκόρ υποψηφίων στις φετινές ευρωεκλογές, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές και τα κόμματα, ανά χώρα. Σε σχέση με το εκλογικό της Σώμα, η Ελλάδα έχει τους περισσότερους υποψήφιους ευρωβουλευτές (1.299) από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα με 21 έδρες στη νέα Ευρωβουλή έχει περισσότερους υποψήφιους από τη Γερμανία (1.053) με 96 έδρες και την Ιταλία (807) με 73 έδρες. Σε απόλυτους αριθμούς, τους περισσότερους υποψήφιους ευρωβουλευτές έχουν η Γαλλία (3.753) και η Ισπανία (2.106).

Η πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα είναι διαθέσιμη στις 22:00 το βράδυ, όπως έχουν ανακοινώσει οι εκπρόσωποι της Singular Logic που έχει αναλάβει τη συλλογή και δημοσίευση των ψήφων. Όπως έγινε γνωστό, ζητήθηκε από το 60% των 4.900 εκλογικών τμημάτων που συμμετέχουν στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων (SRT) να δώσουν προτεραιότητα, κατά την καταμέτρηση, στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών.

Από τα υπόλοιπα τμήματα που συμμετέχουν στο σύστημα, από το 20% ζητήθηκε να δώσει προτεραιότητα στις δημοτικές και από το 20% στις περιφερειακές εκλογές.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, είπαν, δεν πρόκειται να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση στη διάρκεια της νύχτας. Τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να ρέουν κανονικά μετά τις 19:00, οπότε κλείνουν οι κάλπες και θα βγούνε τα exit polls. Για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, θα είναι δυνατή μια πρώτη εκτίμηση στις 22:00, εφόσον οι αντιπρόσωποι καταφέρουν να πείσουν τους εναγωνίως αναμένοντες υποψήφιους τοπικούς άρχοντες ότι θα πρέπει να γίνει, πρώτα, καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές.

ΠΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ
Στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών σταυρώνονται έως τέσσερεις υποψήφιοι.

Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης σε υποψηφίους, διότι η ψηφοφορία είναι επαναληπτική μόνον ανάμεσα στους υποψηφίους των δυο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Εάν ένας ψηφοφόρος σταυρώσει υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο, αλλά δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί προτίμησης.

 

Τσεχία: Προβάδισμα στο κόμμα της αντιπολίτευσης δίνουν τα exit poll
Το δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης TOP 09 έρχεται πρώτο σε ψήφους, στις εκλογές που διεξήχθησαν στην Τσεχία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με ένα έξιτ πολ που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Dnes.

Το TOP 09 συγκεντρώνει ποσοστό 18% και προηγείται κατά μία μονάδα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD) του πρωθυπουργού Μπόχουσλαβ Σομπότκα ενώ το κεντρώο, λαϊκιστικό κόμμα ANO του υπουργού Οικονομικών Αντρέι Μπάμπις ακολουθεί στην τρίτη θέση με 15,5%.

Και τα τρία αυτά κόμματα έχουν φιλοευρωπαϊκές θέσεις. Το αντιμεταναστευτικό κίνημα Usvit (Αυγή) υποχωρεί στο 2%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση. Άλλα τρία κόμματα, το κομμουνιστικό KSCM, το χριστανοδημοκρατικό KDU-CSL και το δεξιό ODS ξεπερνούν κατά τα φαινόμενα το όριο του 5% που απαιτείται προκειμένου να εκλέξουν ευρωβουλευτές

Πάντως οι ευρωεκλογές στην Τσεχία, που ολοκληρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι, σημαδεύτηκαν από μεγάλη αποχή που έφτασε στο ποσοστό-ρεκόρ του 80%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου CTK. “Περίπου ένας στους πέντε” εκλογείς ψήφισε χθες και σήμερα, γράφει το πρακτορείο που βασίζει την εκτίμησή του στις πληροφορίες των ανταποκριτών του απ’ όλη τη χώρα. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2004 και το 2009, το ποσοστό συμμετοχής έφτασε το 28%.

Διαβάστε ακόμη:

Καναπές ή κάλπη;

Αυτοδιοικητικές Eκλογές 2014 στο FortuneGreece.com

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις ευρωεκλογές

Ευρωεκλογές: Στις κάλπες σήμερα τρία ακόμη κράτη

Ο «πόλεμος» της ευρω-αφίσας