Ξεκίνησε η επαναλειτουργία των σχολείων σήμερα: Στα 3.000 τα θετικά self test

Ξεκίνησε η επαναλειτουργία των σχολείων σήμερα: Στα 3.000 τα θετικά self test
Μαθητές της Γ΄ Λυκείου προσέρχονται στο σχολείο τους, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020. Σε ένα πρωτόγνωρο, περιβάλλον μπήκαν στις τάξεις τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των δυο σχολείων στο Ναύπλιο. Οι μαθητές μπήκαν κατευθείαν στις τάξεις χωρίς την πρωινή συγκέντρωση, ενώ πολλοί καθηγητές και μαθητές ήταν εφοδιασμένοι με μάσκες προστασίας αλλά και μεζούρες για την τήρηση των αποστάσεων. Η επιστροφή στα σχολεία δύο μήνες μετά το κλείσιμο τους ήταν κάπως αμήχανη, καθώς καθηγητές και μαθητές θα πρέπει να έχουν συνέχεια στο μυαλό τους τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού. Από σήμερα λοιπόν μπήκαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ την επόμενη εβδομάδα – 18 Μαΐου – θα ακολουθήσουν οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Άγνωστο ακόμη παραμένει αν και πότε θα γυρίσουν στα σχολεία οι μαθητές του δημοτικού. Τις τελευταίες οδηγίες στους μαθητές έδωσε ο Λυκειάρχης των σχολείων. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αρκετοί μαθητές με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, μετέβησαν στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα, αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος καθώς χθες, είχε πέσει η πλατφόρμα για κάποιο διάστημα.

Τα 3.000 προσεγγίζουν τα συνολικά θετικά self test σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία  πρωτοβάθμιας και  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τα θετικά τεστ μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας εκτιμάται ότι έφτασαν κοντά στις 3.000.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετοί με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, μετέβησαν στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα, αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος καθώς χθες, είχε πέσει η πλατφόρμα για κάποιο διάστημα.

Με τις βεβαιώσεις αρνητικού τεστ επέστρεψαν οι μαθητές

Εν τω μεταξύ, με τις βεβαιώσεις αρνητικού self test στο χέρι, μάσκες, αντισηπτικά αλλά και χαρούμενη διάθεση, επέστρεψαν το πρωί της Δευτέρας στα θρανία χιλιάδες  μαθητές, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Μετά από τα Λύκεια που είχαν  ανοίξει πριν το Πάσχα, σήμερα χτύπησε το πρώτο κουδούνι, σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, με τους μαθητές να μην κρύβουν την χαρά τους για την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση.

Τα σχολεία, ειδικά της πρωτοβάθμιας,  γέμισαν παιδικές φωνές και χαμόγελα – κάτω από τις μάσκες, που υποχρεωτικά φορούσαν όλα τα παιδιά.

Απαραίτητη προϋπόθεση προσέλευσης, εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα γνωστά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, η βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test.

Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωτικό το self test ακόμα και για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν εμβολιαστεί.

Τα self tests διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Οι μαθητές άνω των 13 ετών μπορούν να κάνουν το τεστ με την επίβλεψη ενηλίκου, ενώ στους κάτω των 13 ετών το τεστ θα διενεργείται από ενήλικο. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ.